News

Förverkliga din odlingsdröm med Grow Here Challenge 2020

By Grow Here

Allt fler har upptäckt glädjen av att odla men det är långt ifrån alla som har möjlighet, eller vågar ta steget att förverkliga sin odlingsdröm. Att kunna odla sin egen mat har dessutom blivit viktigare än någonsin. Grow Here, i samarbete med Nelson garden, har därför beslutat att hjälpa dig på din odlingsresa från odlingsstart till skörd, från kruka till trädgård, på din egen eller någon annans mark genom ”Grow Here Challenge 2020”. Under sommaren kommer du att få ett antal utmaningar som du kan sedan testa hemma och posta i din social media med hashtaggen #DreamsGrowHere – för en chans att vinna spännande priser.

Vi hoppas se hela Sverige och Norden odla när sommaren är slut! Efter varje film kommer du få möjlighet att vinna något speciellt från Grow Here och Nelson Garden. 

Läs mer om tävlingsinstruktioner på Din Odlarvän med Nelson Garden. 

Nedan kommer du att kunna hitta länkar till filmerna så snart dessa har blivit publicerade. Du kan även hitta fler rekommenderade artiklar under varje avsnitt.

 

VECKANS UTMANING:

Utmaning #6

Avsnitt 6: Sista utmaningen! Skörd och tillagningstips med Jonathan – Släpps tisdag 25 augusti kl.12!

Såhär i skördetider så är trädgården full av gröna blad och grönsaker. Men vad gör man av all squash och hur använder man pepprig rucola eller spenatstjälk? I denna video berättar Jonathan hur du kan göra delikata recept på saker du normalt inte vet hur du skall ta hand om i trädgården.

Detta är den sista och avslutande utmaningen i Grow Here Challenge 2020. Antar du utmaningen att dela dina bästa tips och recept på det du skördar? Dela en bild på sociala medier med hashtag #DreamsGrowHere eller kommentera denna video med dina skörderecept – för att vara med och tävla om en kryddsax och Så Året Runt fröer från Nelson Garden. Tagga gärna Grow Here och Nelson Garden i ditt inlägg för att öka din chans att vinna!

Tävlingen är öppen i 14 dagar och sista dagen att tävla är tisdagen den 8 September. 
Inspiration:

Grow Academy och Din Odlarvän finns artiklar med odlingstips och recepttips.

Här kan du läsa det receptet till rätten som visas i videon:
Skörderecept: Zucchini-spaghetti med trädgårds-pesto

Mer inspiration från Din Odlarvän:
Äta solros – skott, knopp och frö
Gör ditt eget chilisalt – två recept
Recept: Ugnsrostad müsli med torkad tagetes

 

Vinster:

Kökets kryddsax – en smidig liten sax perfekt att skörda örter, grönsaker och tjuva tomater med
5 st fröpaket från Så Året Runt kollektionen – (som Nelson Garden lanserat med Sara Bäckmo)
Ett års kostnadsfritt Grow Friends medlemskap

TIDIGARE UTMANINGAR:

Utmaning #1:

 

 

Avsnitt 1. Förodling med Victoria och Adam – Läs mer och tävla här: 

Börja förodla du med! Lägg upp en bild på din egen förodling och tagga bilden med hashtaggen #DreamsGrowHere
 Tävling 1 är nu avslutad och vinnaren har annonserats på sociala medier.

Inspiration:

På Grow Academy finns artiklar odlingstips just kring hur du enkelt kommer igång med förodling steg för steg.

Tjuvstarta säsongen med Grow – Förodling inne och ute
Bygg en drivbänk av återanvända fönster

Utmaning #2:

Avsnitt 2. Dela trädgård – Hör hur Angelica Bengtsson hittade odlingsmark via Grow Here

Dela din trädgård via grow-here.com och var med och förverkliga någon annans odlingsdrömmar! Lägg upp en bild eller länk till din delade trädgård på facebook eller instagram och tagga inlägget med hashtaggen #DreamsGrowHere. Tagga gärna Grow Here så ännu fler får en chans att upptäcka delningstjänsten!

Klicka här för att skapa ett gratis konto och dela odlingsmark.

Inspiration:

På Grow Academy finns artiklar odlingstips just kring hur du enkelt kommer igång med att dela odlingsmark. Kanske vill du även räkna ut hur stor yta du behöver för att bli självförsörjande på grönsaker?

Trädgårdsdelning – Hur fungerar det?
Gör din familj självförsörjande på grönsaker – Så många kvm behövs

 

Tävlingen är avslutad, men du som delar trädgård eller odling har större chans att vinna även kommande tävlingar. Nedan ser du den lyckliga vinnaren, som även blev intervjuad i smålandsposten kort därefter.

Vinnare av utmaning 2 ”Dela odlingsmark” blev Ann Louise från Delarlycke! Stort grattis!

 

Utmaning #3:

(Bonus!) Avsnitt 3. Välj odlingsplats med Victoria

Berätta hur du valde din odlingsplats! Lägg upp en bild eller länk till din delade trädgård på sociala medier med hashtaggen #DreamsGrowHere för att delta

 

Tävlingen är avslutad och vinnaren annonseras på sociala medier.
Inspiration:

Grow Academy finns artiklar odlingstips just kring hur du väljer odlingsplats, eller omvandlar gräsmattan till odlingsbädd:

Att göra en solstudie – Så räknar du ut antalet soltimmar!
Omvandla gräsmatta till odling – utan maskiner eller grävning

 

Utmaning #4:

Avsnitt 4. Samplantering med Jonathan 

Hur ser din samplantering ut – och vilka växter odlar du tillsammans? Dela en bild på sociala medier med hashtag #DreamsGrowHere eller kommentera något av våra inlägg med dina samplanteringstips – för att vara med och tävla om ett spaljétorn (som passar utmärkt till tomat och gurka) och fröer från Nelson Garden. Tagga även gärna Grow Here i ditt inlägg  för att öka din chans att vinna!

Tävlingen avslutades torsdag den 16 juli. Vinnaren annonseras på sociala medier.
Inspiration:

Grow Academy finns artiklar odlingstips just kring samplantering och att locka till sig nyttodjur, kanske vill du anlägga en blomsteräng i trädgården?

Odla mycket på liten yta – Sara Bäckmo tipsar
Vilka växter trivs ihop? 5 principer för lyckad samplantering
Så omvandlar du en gräsmatta till äng

Utmaning #5

Avsnitt 5: Gröngödsling med Lovisa från Nelson Garden

Att gröngödsla är att så frön för att skapa en bättre jord. I videon berättar vi hur du gör steg för steg. Antar du utmaningen att gröngödsla du också? Berätta var vill du placera din gröngödselfrön? Dela en bild på sociala medier med hashtag #DreamsGrowHere eller kommentera videon på sociala medier med dina gröngödslingsplaner – för att vara med och tävla om en gröngödsel frö-mix. Tagga även gärna Grow Here och Nelson Garden i ditt inlägg för att öka din chans att vinna!

Tävlingen avslutades torsdagen den 6 aug. Vinnaren annonseras på sociala medier.
Vinster:

150g Gröngödselfrö 3-mix – med honungsfacelia, blodklöver och bovete (från Nelson Garden)
Ett års kostnadsfritt Grow Friends medlemskap

 

 

Vi som medverkar i filmerna:

Victoria Bengtsson är Planeringsarkitekt som precis upptäckt odlingsglädjen på en lånad trädgård med sin son Adam. Victoria och Adam visar hur du kommer igång som nybörjare eller hur du kan göra odlingen rolig och lärande med små barn.

Jonathan Naraine är Arkitekt och Matsystem Designer som hjälper dig som har kommit lite längre med tips. Du kommer bland annat att lära dig om hur du kan få större skörd på liten yta samtidigt som du kan minska skötsel genom permakulturprinciper.

Lovisa Back är den nyblivna koloniägaren som gärna ber sina kunniga kollegor på Nelson Garden om odlingsråd. Hon är särskilt intresserad av hur du på bästa sätt gynnar det naturliga mikrolivet i jorden – någonting hon kommer att dela med sig av.