News

FAQ – Vanligt förekommande frågor  

By Grow Here

FAQ – Vanligt förekommande frågor  

1. Hur fungerar sammankopplingen? 

Det är enkelt. Om du söker efter mark eller arbete på en odling kan du använda sökverktyget ”Discover”. Här kan filtrera bland trädgårdarna efter storlek, typ av odlingsyta och vilken hyra du är villig att betala. När du har hittat en odlingsyta eller odling som du är intresserad av kan du skicka en förfrågan till odlaren eller markägaren genom att skapa ett konto. Vi uppmanar dig att bara anmäla dig till en trädgård om du är säker på att du uppfyller kraven och om du är uppriktigt intresserad av att odla där. Det är helt gratis att starta ett konto och du kan alltid uppdatera dig till Grow Friends eller Pro för att få ännu fler förmåner.

Observera att vi till en början inte kan garantera att det kommer att finnas så många trädgårdar men du får jättegärna tipsa dina vänner och trädgårdsägare att registrera deras trädgård. Desto fler odlingar, desto lättare att hitta varandra.

2. Vad händer efter att jag har skickat en förfrågan till en odlingsyta eller odling? 

Det är markägaren eller den som har annonserat odlingen som avgör om eller när du kan börja odla. Vanligtvis kommer ägaren att vänta på ett par registreringar innan de kommer i kontakt med dig. Vid denna tidpunkt är det upp till markägaren eller projektägaren att bestämma om de vill bjuda in folk till sin tomt eller att berätta mer om sitt projekt. En del odlare eller markägare beskriver deras urvalsprocess och hur lång tid det kommer att ta innan start i deras beskrivning. Under alla omständigheter får du ett meddelande via e-post för att informera dig om att markägaren eller odlaren har fått ditt meddelande.

3. Hur lägger jag upp min trädgård för matchmaking? 

Det är busenkelt! Klicka på “Lägg till odlingsyta” – eller registrera användare uppe i högra hörnet. Därefter kan du kort beskriva din odlingsyta för odlingsintresserade som skulle vilja odla på din yta. Desto mer information du ger desto lättare är det att hitta en bra match. När du är klar med din beskrivning sparar du den och väntar på godkännande av oss. Vi meddelar dig om vi behöver kompletteringar innan publicering. Läs mer här om hur du delar din trädgård eller odlingsmark.

4.  Hur anmäler jag mitt intresse att odla på en upplagd odlingsyta? 

Använd verktyget “Discover“och filters för att söka bland tillgänglig mark. Genom att klicka på en odlingsyta som ser intressant ut kan du läsa om ytan, krav och förmåner såsom växthus eller verktyg som markägaren erbjuder. Du kan anmäla ditt intresse genom att skicka en förfrågan till markägaren. Vänta spänt på svar från ägaren.

5. Vem bestämmer om jag får odla eller inte på en viss plats? 

Markägaren bestämmer om de vill låna ut marken till dig eller någon av de andra odlarna. Vi rekommenderar att ni gör en provperiod först för att lära känna varandra. Se även till innan ni börjar gräva att du och markägaren har skrivit ett kontrakt om vem som sköter vad m.m.

6. Hur anmäler jag mitt intresse att besöka eller arbeta på en odling eller gård? 

Det finns olika vägar du kan ta för att hitta odlingar. Lättast är att använda sökverktuget “Discover” och dess filterfunktion. När du har hittat en intressant odling kan du läsa mer information om odlingen, krav och förmåner.  Du anmäler ditt intresse genom att skicka en “Förfrågan” till den ansvarige för odlingen. Om du vill få en guidad tur till många olika odlingar kan du också delta i en stadsodlingssafari. Håll utkik för datum och tillfällen under happenings- eller genom att signa upp för vårt nyhetsbrev.

7. Hur gör jag om jag vill att min odling eller gård syns på kartan? 

Att lägga upp din odling på Grow är en unik möjlighet för att hitta personer som kan hjälpa er i er odling eller köpa era tjänster. Vi har gjort vårt bästa för att göra det så enkelt som möjligt för dig. Klicka på “Lägg till odling” eller skapa en profil direkt genom att klicka på registrera användare uppe i högra hörnet. I din profil under kategorin “Odling” kan berätta om din odling och olika tjänster som du erbjuder såsom kurser, försäljning eller volontärmöjligheter. När du har sparat din ansökan kommer vi att granska för godkännande innan publicering. Om den inte är fullständig kontaktar vi dig för att lägga till mer information. När den är godkänd kommer den att synas på kartan. Läs mer här om hur du synliggör din odling på kartan.

8. Vad betyder gemenskaps- odling och social odling? 

Definitionerna utgår från engelska begreppen Community garden (en gemenskapsodling eller ett gäng odlingslotter som drivs av en community) och Social farm är ofta sociala företag som använder odling som redskap för bl.a. rehabilitering eller utbildning.

9. Jag ska arrangera en skördefest eller kurs. Hur gör jag om jag vill dela information om denna aktivitet på hemsidan och göra det möjligt för folk att anmäla sig? 

Vad roligt! Grow är en effekt plattform för att annonsera om din aktivitet helt gratis och nå en odlingsintresserad publik. Klicka på “lägg till event” eller registrera dig som användare och tryck på “aktivitet”. Beskriv aktiviteten och krav samt vilken information du behöver när de anmäler sig till aktiviteten. De som är intresserade av att delta kan anmäla sig. Du tar hand om anmälningarna. Aktiviteten kommer att automatiskt att synliggöras för besökare till plattformen ända fram tills datumet har passerat. Läs mer här om hur du listar ditt event eller odling.

10. Hur gör jag om jag vill köpa lokala och ekologiska varor? 

Grow är en bra plats för att hitta produkter från dina lokala odlare och det finns olika vägar du kan gå för att hitta vad du söker. Om du vill delta på ett marknadstillfälle eller utlämningsställe kan du hitta dessa under “Happenings” genom att använda discover och filters. Om du däremot vill kontakta en bonde direkt om varor som han eller hon säljer eller andelar som du kan boka kan du göra detta genom att besöka “Odlingar” i discover och filtrera kring “säljer produkter” och därifrån skicka en förfrågan till odlaren om att köpa dess varor eller klicka dig in på olika försäljningskanaler som bonden har.

11. Är det gratis? 

Ja, att göra ett Grow – konto är helt gratis. Med ett gratis konto kan du söka efter odlingsytor, odlingar och aktiviteter samt lägga upp din trädgård, odling och aktivitet. Du kan även anmäla ditt intresse till obegränsat med odlingar och komma i kontakt med mark- eller projektägaren. Du har även tillgång till det mesta av Grow Academy materialet och du kan när som uppdatera dig medlemskap till Friends eller Pro för fler förmåner. Läs mer här. 

12. Hur avbryter jag mitt betalande medlemskap?

Det är helt gratis att använda Grow plattform men om du vill kunna ta del av extra funktioner eller vill stödja plattformen kan du betala för ett Grow Friends eller Grow Pro medlemskap, dessa medlemskap är bundna och betalas årsvis. Om du önskar att avsluta ditt medlemskap kan du enkelt göra detta inom 14 dagar från att du köpte tjänsten och få dina pengar tillbaka genom att skicka ett email till [email protected]. Du kan läsa mer om betalningsvillkoren under ”terms and conditions”. 

13. Kan jag lägga till min odling, yta eller aktivitet även om jag inte bor i Göteborg eller i Sverige? 

Vi ser gärna att Grow växer och kan hjälpa odlare i andra städer and bygder. Det går därför jättebra att lägga till din odling var du än bor eller där aktiviteten tar plats. När det finns tillräckligt många markeringar i en stad eller by kan med fördel en lokal organisation bildas och en anpassad sida kan göras till ditt lokala området – läs mer här om att sprida Grow till din stad. Kontakta oss gärna om du vill starta en lokal organisation i din stad. Vi hjälper dig gärna med att sprida information och flyers. Skicka gärna ett meddelande till [email protected] och berätta mer om dina idéer och var du bor så skickar vi över mer information till dig om hur du går tillväga.

14. Hur håller jag min uppdaterad om det senaste nyheterna, odlingsytorna och arbetsmöjligheterna? 

Genom att registrera dig för vårt nyhetsbrev kan du enkelt få uppdateringar på det senaste som händer i din lokala Grow community. Se även till att du följer Facebook sidan och din lokala Facebook grupp.

Kontakt: