News

Skörda frön och ta eget utsäde

By AnnaKatarina

Intresset för odling har ökat stort de senaste åren och många funderar allt mer på vad det innebär att vara självförsörjande. En nyckel i att skapa en trygghet i vår gemensamma matförsörjning är att säkra tillgången på utsäde av god kvalitet och grödor som är väl anpassade för de lokala klimat där de odlas. Det räcker inte med en fröbank på Svalbard, utan en mycket bättre strategi är att jobba brett. Om alla odlare i vårt avlånga land gör till vana att samla in sina egna frön, från de sorter som fungerar bäst hos just dem kan vi gemensamt skapa en mångfald som i sig ger bättre motståndskraft mot skadedjur, svampsjukdomar och klimatförändringar. Tänk att något så litet som ett frö kan vara så betydelsefullt! 

Vegetativ förökning

Att ta eget utsäde är nog absolut enklast när växten kan förökas vegetativt. Det betyder att vi istället för att vänta på ett moget frö, tar en “del” av grödan som odlas vidare på. Samma princip som när vi tar en stickling från en krukväxt. Många grödor förökar sig vegatativt helt naturligt på egen hand så det enda vi behöver göra är att välja rätt tillfälle att plocka en knöl eller stickling och sen plantera den där vi vill ha den nästa år. Här kommer några förslag:

Potatis

Efter skörd, se till att spara så många knölar som du vill odla nästa år. Förslagsvis kan du ta de som fått sol och blivit lite gröna, då de ändå inte är ätbara. Förvara svalt och mörkt över vintern. Även om de börjar gro långt innan det är dags att sätta dem är det ingen fara. 

Vitlök 

Dela upp i klyftor och plantera på hösten. Läs vår artikel här.

Jordärtskocka

Gör likadant som du gör med potatisen eller lämna helt enkelt kvar några knölar i marken under vintern så växer de vidare nästa vår.

Jordgubbar 

Ta revorna och plantera om direkt. Läs vår artikel här.

Enkla frön att samla

Ärtor/bönor 

En mycket enkel gröda att ta frön ifrån – ärtorna är fröna! Så länge vädret inte är alltför höstblött kan baljorna hänga kvar och mogna på växten. När de “sväller upp” brukar det vara lagom att ta in dem för att torka och sedan pilla ut fröna. Jag förvarar mina i glasburkar i skafferiet. Ärtor och bönor har mycket låg korsningsrisk gentemot andra sorter. 

Tomat 

Ännu en grönsak där du i princip inte behöver tänka på korsningsrisken. För det allra mesta pollinerar plantan sig själv. Välj en fullt mogen och fin tomat, öppna upp och skrapa ur kärnorna. Lägg att torka en och en på en bit hushållspapper. När du sedan ska så fröna kan du bara riva av en liten bit av pappret med frön på och sätta ner – pappersbiten förmultnar.

Majs 

När kolvens “tofs” är brun är majsen mogen att skördas. Låt den ligga länge i rumstemperatur så att kornen torkar in ordentligt. När de ser ut som små popcornkärnor kan du skrapa av dem från kolven. Tänk dock på att det är väldigt viktigt att majsen inte korspollineras med andra sorters majs. Stäm av med grannar och andra som odlar i närheten (500-1000meter) och se till att andra majsodlingar har samma sort. Det är också bra om du inte har för få plantor, då det i längden kan försämra kvaliteten genom inavel. 

Blommor

Ser du en blomma som du gillar och vill odla själv så kan det vara värt att plocka en överblommad och ta med den hem. (Beroende på var du är kanske trädgårdsägaren ska tillfrågas) Öppna blomman försiktigt och titta på var du tycker det ser ut som att fröna sitter. Alla blommor är olika och fröna ser olika ut, men det brukar ändå vara ganska lätt (och spännande) att leta sig fram och pilla ut dem. Här kan du läsa lite om vad som är bra att tänka på om du vill skörda frön från vilda blommor i naturen: Naturskyddsföreningen

Ett frösåll kan vara användbart, men inte nödvändigt, för att skilja fröna frön skräpet.

Förvaring

Det är mycket viktigt för hållbarheten av alla fröer att de torkas ordentligt. Pilla loss fröet (detta görs lite olika beroende på vilken gröda eller blomma det är) så att inget extra växtmaterial kommer med och låt dem torka ut helt. Rumstemperatur går bra. 

Om du är osäker på ifall de är klara kan du göra det så kallade “kylskåpstestet”. Lägg dina frön i en försluten glasburk och ställ in i kylskåpet – blir det imma på insidan är fröerna inte färdigtorkade. 

När fröerna är torra så var noga med att märka upp dem med sortnamn och årtal. (Jag lovar att du inte kommer kunna komma ihåg det annars!) Sortera dem och förvara i lufttät behållare i ett mörkt och gärna svalt utrymme. Ju svalare fröna förvaras desto längre hållbarhet får de, även om vanlig rumstemperatur duger bra om du inte tänker spara dem i många år. Kylskåpet eller frysen är bra men då är det extra viktigt att ha lufttäta behållare så att de inte skadas av fuktig luft.

Att vika egna fröpåsar är enkelt. Kom ihåg att markera tydligt med sort och år!

F1 hybrider

Det kan vara lockande att ta frön eller utsäde ifrån grönsaker vi köper i mataffären men tänk på att de inte alltid har bästa förutsättningarna att odla vidare på. Detta kan bero på sortens genetiska egenskaper, hur den förvarats, besprutats eller sjukdomar som de inte kontrolleras för. Även om du tar utsäde från grönsaker du odlat själv behöver du ha koll på ifall de är så kallade F1 hybrider. Det betyder att sorten är speciellt framtagen för att ha specifika egenskaper, som sedan håller bara i en generation. Om du till exempel tar frön från en pumpa som är F1-hybrid kommer de pumpor du odlar nästa år på de fröna troligtvis inte vara speciellt lik sin förälder. Det kan bli lite vad som helst. Det brukar stå tydligt på fröpåsen om det är F1.

Vidare läsning:

Runåbergs fröer: grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar, Johnny Andreasson

Förenings sesam – Fröodlarboken: Frö för framtiden (foreningensesam.se)

Seed to seed, Suzanne Ashworth

Vik fröpåse Vik fröpåse som går att stänga – Sara Bäckmo (sarabackmo.se)

 

Denna artikel är skriven av: Anna Katarina Bauder