News

Odla vitlök – Sätt på hösten, skörda till sommaren

By Grow Here

Den allra första grödan jag satte i jorden när jag fick min kolonilott var vitlök. Det är en vacker liten klyftad lök som har sitt ursprung någonstans i centrala Asien. Genom historien har den inte bara kryddat vår mat utan också ansetts kunna bota i princip allt: kolik, heshet, tyfus, vårtor, barnlöshet, dålig relation mellan grannar och löss för att nämna några exempel. Imponerande, eller hur! Idag vet vi dock att dess huvudsakliga näringsämne, allicin, faktiskt är antiinflammatoriskt och smärtstillande. I Sverige har vi troligtvis odlat vitlök sedan vikingatiden då den var praktisk att ta med sig på längre båtutflykter/plundringståg. Under långa tider har vi använt den främst som medicinalväxt. Förutom sina fantastiska hälsobringande egenskaper är vitlöken förstås också magisk och ger utmärkt skydd mot troll, näcken, mjölkharen och andra onda krafter som kan vara ute efter att skada oss. Om du upplever besvär med något av dessa väsen kan du gräva ner ett par klyftor vid farstukvisten eller bära dem i fickan. Nostradamus ordinerade vitlök mot pesten och Tutankhamun tog med sig sex vitlökar i sin grav, vilket i sig måste övertyga den mest inbitna skeptiker om dess förträfflighet.

 

Vitlök – en uppskattad, lättodlad krydda

Idag är vitlöken en av våra mest uppskattade kryddor och dessutom mycket lättodlad. Du kan med ganska små insatser bli helt och hållet självförsörjande på vitlök om du vill. Vill du ha stora och fullt utvecklade vitlökar att skörda under sommaren bör du sätta klyftorna i jorden hösten innan. Såhär går du till väga… 

 

Odla vitlök – steg för steg

1. Välj odlingsplats

Se till att din odlingsplats är någorlunda väldränerad. Vitlöken är tålig och enkel att lyckas med, men en fara kan vara för blöt jord så att klyftorna ruttnar under vintern. Välj en plats som inte riskerar att översvämmas eller ofta har stående vatten. Att odla i en pallkrage kan hjälpa till att komma upp lite på höjden. Ett soligt läge är också viktigt.

 

2. Förbered jorden

Vitlök är en gröda som kräver mycket näring så förbered först jorden genom att mylla ner ordentligt med gödsel! Det finns många olika sorters gödsel du kan använda dig av, ta det som finns smidigt tillgängligt för dig. Jag har använt mig främst av kompostjord från köksavfall som grundgödsling på hösten, men också blandat med annat som t ex pelleterad kogödsel och färskt trädgårdsrens. 

 

3. Se till att du har sättvitlök

Köp en sättvitlök från en trädgårdsbutik eller beställ på internet. Vitlök från mataffären rekommenderas i allmänhet inte att användas till odling då de inte är testade för sjukdomar so

m kan sätta sig i jorden. (helt ofarligt för oss att äta, men kan drastiskt försämra odlingsförutsättingarna för flera säsonger om du har otur) De kan också ha svårt att gro då de hanterats annorlunda än sättvitlök och inte förvarats i optimala förhållanden för utsäde. 

 

4. Så planterar du

Ta din vitlök och dela upp den i klyftorna. Varje klyfta du sätter kommer att växa till en hel vitlök som du kan plocka upp nästa sommar! Sätt dem ca 15 cm brett isär och kanske 5 cm djupt. Sätt dem med den spetsiga sidan uppåt och den platta basen ner. Täck sedan gärna jorden med till exempel klippt gräs. Täcket ger skydd mot uttorkning och bidrar till en mer stabil temperatur på jordytan. 

 

När skall vitlöken sättas?

Det första klyftorna gör när de kommer i jord är att bilda rötter. När vintern sen kommer går de i vila och på våren när jorden tinar tittar den första blasten upp. Bästa tiden att sätta klyftorna i marken är några veckor innan frosten kommer. Då hinner rötterna växa till sig lite men risken för att klyftorna ska skadas av att ligga för länge i blöt jord är inte så stor. Datum skiljer sig såklart åt i olika delar av landet, men som sagt: vitlöken är tålig så överanalysera inte – bara sätt den nån gång på hösten när det känns lagom! Jag odlar i zon 2 på västkusten och har de senaste åren satt vitlöken i mitten av november. 

 

5. Gödsling

Se till att stödgödsla på våren då vitlöken behöver energi för att klyfta sig. Jag vattnar med guldvatten under april/maj och lägger på ett till lager färskt gräsklipp så fort det finns gräs att klippa. Det viktigaste är att jorden är ordentligt grundgödslad på hösten. Om det dröjer mellan regnen behöver du vattna så jorden inte torkar ut. 

 

6. Skörd

När är det dags att skörda då? Blasten kan skördas kontinuerligt och är jättegod att till exempel hacka upp lite i en sallad. Plockar du bara något blad från varje lök så tar de ingen skada.

 

När blasten börjar gulna lite mer än bara i spetsarna kan det vara dags att skörda. För att vara på säkra sidan kan du gräva försiktigt med fingrarna runt en lök och se om den har vuxit sig rund. Innan den är klar kommer den vara rak i formen som en purjo ungefär. Den är god då med, men funkar inte för lagring utan bör ätas färsk i så fall. Lämnar du vitlöken i jorden för länge kommer den att spricka upp och klyftorna börjar sticka ut genom skalet. Lagringsdugligheten minskar då markant. 

 

I år drog jag upp mina första vitlökar i slutet av juni, (extra tidig sort) resten tog jag ett par veckor in i juli. Olika sorter växer olika fort, kolla upp vad som gäller den sort du odlar.

 

Vill du läsa mer om hur du kan bli självförsörjande på andra grönsaker? Se vår artikel:

Gör din familj självförsörjande – så många kvadratmeter behöver du

Topplök och halslök

Vissa vitlökssorter bildar så kallade topplökar (kallas också ormlök). De sticker upp på en grön stängel högst upp genom blasten och är mycket god att äta rå eller friterad i lite olja och salt! Bara att klippa av när du vill – själva vitlöken kan få stå kvar om den inte är redo för skörd. 

Halslök är när vitlöken bildar som en extra liten lök mitt på stjälken. Den kan komma som en stressreaktion om till exempel vädret varit mycket växlande. Det brukar medföra att blasten blir hård och svår att fläta, även om du valt en sort som vanligtvis ska ha mjuk blast. Även halslökens små klyftor går att äta. 

 

Förvaring

Om du vill spara din vitlök länge ska du odla en sort som är bra för lagring och låta den torka ordentligt efter skörd. Lägg eller häng den på en torr och varm plats i ett par/tre veckor tills blasten är helt torr. Då kan du antingen klippa av blasten och förvara vitlökarna i en låda eller papperspåse, eller om du har en sort med mjuk blast kan det vara roligt att göra en fläta. Förr i tiden odlades vitlöken ofta under stort hemlighetsmakeri för att bevara dess magiska egenskaper, så du kan ju tänka på att hålla lite låg profil och inte skryta för mycket med dina tjusiga vitlöksflätor! Förvaras bäst på en torr plats med stabil temperatur så undvik soliga fönster eller element där temperaturen kan variera kraftigt. 

 

Och: Glöm inte att spara undan de största och finaste lökarna till hösten om du vill fortsätta odla vitlök nästa säsong också!

 

Vidare lästips: 

  • Pod: Trädgårdstrollets trädgårdspodd.  Avsnitt 16: Om vitlök
  • Häfte: Allt om vitlök – Åke Truedsson
  • Bok: Alla fingrar gröna – Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
  • Artikel: Axelsons

 

Denna artikel är skriven av:

Anna Katarina Bauder

Grow Here