News

Gör din familj självförsörjande – så många kvadratmeter behöver du

By Grow Here

Självförsörjande på grönsaker – Hur många kvadrat behövs egentligen? Allt fler är intresserade av att odla sin egen mat. Många ser sin hemmaodling som ett sätt att förse familjen med näringsrik mat men också som ett sätt att dryga ut kassan. Kristider har dessutom gjort många medvetna om landets låga självförsörjningsgrad och beroende av import av mat. I Sverige produceras mindre än 20 % av konsumtionen av grönsakerna & frukt och i Norrland mindre än 10%, resten importeras, vilket även bidrar till stora koldioxidutsläpp. Frågan är hur stor yta behöver du för att göra din familj självförsörjande på grönsaker? I denna artikeln får du stöd till att räkna ut hur stor yta din familj behöver. 

Det är omdiskuterat hur stor yta som behövs för att kunna vara självförsörjande på grönsaker då skördens framgång beror på en rad olika faktorer.

Faktorer som påverkar odlingsytan storlek:

  • klimatet där du bor
  • kvaliteten på jorden
  • tillgång på sol
  • nederbörd
  • vad du odlar
  • din diet
  • odlingsmetod såsom växelodling, täckodling, samplantering

Självförsörjande på grönsaker – Hur många kvadrat behövs?

Enligt ett examensarbete av trädgårdsmästaren Jenny Helsing krävs ca 500 kvm frilandsodling och en timme arbete per dag för att försörja en familj på fyra personer på grönsaker i en blandkost. Beräkningarna är baserade på näringsrekommendationer av Livsmedelsverket och baseras på att en kvinna äter i genomsnitt 145 kilo grönsaker och en man 187 kilo rotfrukter och grövre grönsaker per år. Det innebär att en fotbollsplan av odlingar skulle kunna försörja 4-5 familjer med deras årskonsumtion av grönsaker.

Exempel odlingsyta för en familj på fyra personer

260 kvm till potatis (ger ca. 330kg)

13 kvm till lök (ger ca. 45kg)

5 kvm till rödbetor (ger ca. 10kg)

50 kvm till broccoli (ger ca. 25kg)

23 kvm till morötter (ger ca. 78kg)

Exakt hur mycket du behöver odla beror dock helt och hållet på hur mycket du och din familj äter, och vad ni tycker om att äta. Nedan finns en guide för att hjälpa dig specificera storleken på odlingsytan för att försörja din familj med grönsaker året om. Kom ihåg att börja litet och utöka din odling långsamt för att bibehålla bra motivation.

Gör din familj självförsörjande: 

Steg 1. Titta i kylskåpet och frysen vad ni vanligtvis brukar äta. Skriv ner grönsaker och frukter som finns i kylskåpet eller i färdiglagade paket. Kanske kan ni göra er egen tomatsås till spagettin, chilisås till pizzan eller sylt till pannkakorna?

Steg 2. Uppskatta och mät hur mycket din familj äter per vecka och år. Använd gärna tabellen nedan som stöd.

Steg 3. Välj grödor att odla baserat på vad som är möjligt i det klimat som du lever i. Sök senast och tidigast frost dag i google för ditt område.

Steg 4. Förodla det du kan inomhus eller i drivbänk. Läs mer här om hur du förodlar.

Steg 5. Plantera ut dina förskolade plantor eller direktså enligt din planteringsplan.

Använd tabellen nedan. Du som Grow Friends får en utskrivbar version när du blir medlem. Bli en del av Grow Here communityn idag.

Familjens odlingsplan - Hur mycket yta för att en familj skall bli självförsörjande på grönsaker

Här kommer även ett utdrag ur materialet där du själv kan räkna ut hur mycket yta du behöver. Nedan kan du även läsa snittsiffror på hur mkt skörd du kan få per planta och hur stor yta plantorna tar upp. Få tillgång till hela odlingsplanen som Grow Friends medlem.

Lycka till på din odlingsresa!

Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter eller tankar kring att bli mer självförsörjande på grönsaker.

Varma hälsningar,
Teamet på Grow Here