News

Tjuvstarta säsongen med Grow – Förodling inne och ute

By Grow Here

Våren är en bra tidpunkt att börja förodla inomhus, då vissa platser i landet fortfarande är för kalla för att odla traditionellt utomhus. I denna artikel kommer vi att visa er hur ni kan tjuvstarta odlingssäsongen genom förodling i drivhus. Det kan du göra inomhus eller i en drivbänk utomhus innan det är frostfritt i jorden. Häng med, det är busenkelt!

 

1. Börja med att välja vad du vill odla. Vi rekommenderar att börja med få grödor som är enkla att odla och som du tycker om att äta. Titta även om de passar till förodling (brun linje) som t.ex. tomat, chili och squash. I början av maj passar det bra att förodla gurka, pumpa, squash och majs. 

 

2. Välj ett odlingskärl och näringsrik jord. I praktiken kan du använda vilken förpackning som helst, som du råkar ha hemma. För ännu bättre resultat och enklare odling, kan du använda så kallade ”pluggbrätten” – t.ex.  Nelson gardens förodlingskitt som redan är förberedd med torvbriketter som lätt suger upp vattnet och skapar ett bra klimat för växterna.

3. Sätt ner fröerna enligt djupet på fröpåsen och vattna. I vissa odlingskit såsom den ovan kan du vattna underifrån utan att fröerna flyttar sig. Voilà!             

4. För att förbereda växterna för utomhusklimat kan du plantera växterna i en drivbänk utomhus. Vänta gärna ca 4 veckor innan utplantering så att rötterna har omlindat jorden fint och plantan är grövre. På Grow Academy hittar du instruktioner för hur du bygger ditt egna drivhus av gamla fönster. Du kan även göra en kretsloppkompost genom att lägga i en del av din kompost 10 cm under jordytan.

 

Se hur Adam och Victoria, men mycket skratt och glädje, förodlar squash på 2 min. 

Tävling:

Börja förodla du med! Lägg upp en bild på din egen förodling och tagga bilden med hashtaggen #dreamsgrowhere och tagga Grow Here på facebook eller instagram så är du med och tävlar om ett odlingskit, fröer och premium-medlemskap hos oss. Tävlingen är öppen i 14 dagar och sista dagen att tävla är tisdag den 19 maj.

Vinster:

Minipluggbrätten i odlingstråg med lock, värde ca 169 kr
Fem fröpåsar, till busktomat, squash, basilika, broccoli och chili, värde ca 130 kr
Ett års Grow Friends medlemskap till ett värde av 588 kr

Läs mer om tävlingen och villkoren här.

 

Denna artikel är första delen i en serie av filmer vid namn Grow Here Challenge 2020 – ett samarbete mellan Grow Here och Nelson Garden. Syftet är att hjälpa nya och etablerade odlare att komma igång och förverkliga odlingsdrömmar. Avsnitten är anpassade till olika odlingsbakgrunder, varav denna är för nybörjare och andra som tycker det är trevligt med lite tips och odlingsunderhållning. Efterföljande filmer i serien guidar dig till hur du hittar och delar en trädgård samt designar din trädgård enligt permakultur principer för låg skötsel och mer skörd.