News

DIY drivbänk av återanvända fönster

By Grow Here

Med en drivbänk kan du enkelt förlänga säsongen och påskynda skörden. Tack vare det varmare klimatet kan du dessutom vänja dina förodlade plantor till utomhusklimat och därefter skörda gott under hela sommaren.

Det finns två lika sorters drivbänkar, kall och varm drivbänk. Kallbänken har bara solen som värmekälla medan varmbänken värms upp både av solen och underifrån av en gödselbädd. Varmbänken är framförallt till för vinterodling och passar den erfarna odlaren, läs mer i vår tidigare artikel ”Hur man bygger en värmbänk”. Denna guideline hjälper dig att bygga en enkel och effektiv kallbänk som kan stå i trädgården eller på din balkong.

 

Det här behöver du: 

 1. Ett gammalt fönster.
 2. Virke
 3. Trä reglar
 4. Skruvar
 5. Jord
 6. Linolja
 7. Väv
 8. Träkil
 9. Handtag
 10. Biokol
 11. Kompost avfall

Verktyg: 

 1. Borrmaskin
 2. Såg
 3. Skruvdragare
 4. Vattenkanna
 5. Handverktyg

Steg 1. Börja med att välja en solig, skyddad och väldränerad plats.

Steg 2. Såga till de fyra sidorna enligt måttet på ditt fönster. För en ännu mer stabil bädd se till att brädorna placeras i omlott och ta hänsyn till det när du mäter och sågar. (se bild under och ritning ovan)

Steg 3. Såga de fyra reglarna så att de blir ca 40 cm långa och spetsiga i änden. Spika eller skruva fast reglarna i hörnen med spetsen ned mot marken.

Steg 4. Olja in virket med linolja som är ett bättre miljöval än impregnerat trä.

Steg 5. Skruva fast handtag och kil för att kunna öppna bänken när det är varmt. Om du vill kan du även bygga till en automatisk lucköppnare.

Steg 6. Fyll bänken med 20 cm lucker och näringsrik jord. Blanda gärna i köksavfall för att göra en kretsloppskompost.

Steg 7. Så dina frön eller plantera dina förodlade plantor. Kom ihåg att passa odlingen och öppna där det är varmt. På sommaren kan bädden stå öppen hela dagen. Du kan även skydda växterna med väv, t.ex. 17g fiberduk.

Smakligt odlande!