News

Hyra ut jordbruksmark och hitta odlare

By Grow Here

Driver du ett lantbruk? På Grow-Here.com kan du som jordbrukare hyra ut jordbruksmark som du inte använder. Du kan även hitta nya kunder eller medlemmar & volontärer till din gård.  Det är helt kostnadsfritt att lägga upp en annons för att synliggöra din gård eller hyra ut jordbruksmark. Läs mer i denna artikel. 

 

Dela oanvänd odlingsmark

Har du en bit jordbruksmark som du inte använder? Hyr ut den till en odlare som söker mark. Många odlingsintresserade i stad och tätort vill hitta odlingsmark, gärna med boendemöjlighet i utkanten av staden eller på landsbygden – och många söker möjlighet att hyra marken om man inte har råd att köpa en egen gård. Det finns lyckade exempel på hur lantbrukare med odlingsmark hyrt ut både hus och odlingsmark till tidigare stadsbor som nu bor här och jobbar deltid eller heltid med småskalig odling. Du kommer själv fram till hyresnivå och avtalet mellan dig och odlaren. 

Läs mer om hur du gör för att dela odlingsmark här.

Nedan ser du en video om Maria och Anders som hyr odlingsmark med boende i Larv från en lantbrukare i Vara. 

 

Synliggör din gård och hitta kunder

 1. Nå ut till tusentals besökare som varje månad söker efter lokala gårdar.
  Din sida blir som en hemsida i miniformat som samlas bland andra lokala odlingar.
 2. Annonsera om du söker nya medlemmar eller volontärer.
  Din odling syns då i sökningar för de som söker volontärplatser, medlemmar eller kanske säsongsanställda och intressenter kan fylla i ett formulär för att anmäla intresse.
 3. Berätta var man köper det du odlar!
  Med ett klick kan man på startsidan hitta vilka lokala odlare som säljer grönsaker. Du kan även länka till en hemsida eller Reko-ring där man kan köpa dina grönsaker.
 4. Informera om kring-tjänster:
  Du kan även berätta på din sida om vilka olika tjänster ni erbjuder utöver att sälja grönsaker, om ni ex.v. erbjuder studiebesök, kurser eller föreläsningar. 

Läs mer om hur du lägger upp din gård på plattformen här

Har du några frågor, tveka inte att höra av dig till oss via mail!

Tillsammans underlättar vi generationskiftet

Visionen med plattformen är att alla skall ha möjlighet till att odla sin egen mat eller köpa direkt från sin lokala bonde.

Att ta ett första steg och börja odla på mindre odlingsytor eller odlingar i tätorter har visat sig sänka tröskeln för många att sedan börja odla på större jordbruksmark eller arbeta på en gård på landsbygden. Plattformen vill på så sätt göra det möjligt för personer med odlingsintresse att kunna göra en “odlingskarriär” – vilket i ett långsiktigt perspektiv även kan underlätta utmaningen kring generationsskiftet i lantbruket.


Bli en del av rörelsen du också!

Jonathan och Grow Here teamet