News

Odla jordgubbar – en enkel delikatess

By AnnaKatarina

I Sverige har jordgubbar (Fragaria ananassa) odlats i flera hundra år, i hela landet från söder till norr. Vårt klimat, med svala somrar och långa ljusa dagar, är idealiskt för jordgubbsodling, vilket har bidragit till deras popularitet. De svenska jordgubbarna hyllas för sin utsökta smak – och de är faktiskt godast!

Jordgubbens historia i Europa sträcker sig långt tillbaka i tiden. De tidigast dokumenterade jordgubbarna odlades i Romarriket, där de uppskattades både för sina medicinska egenskaper och som en delikatess. Dessa var dock inte exakt desamma som de sorter vi odlar idag.

På 1500-talet blev fransmännen entusiastiska över smultron och började även odla scharlakanssmultron (Fragaria virginiana), som hade sitt ursprung i Nordamerika. Denna variant gav något större bär jämfört med de vanliga smultronen (Fragaria vesca).

Under 1720-talet återvände Amédée-François Frézier från Chile till Frankrike, med fem plantor av jättesmultron (Fragaria chiloensis) i bagaget. Då denna art var enkönad och alla de fem plantorna var honplantor, blev det initialt en besvikelse, då de stora och fina bären som Frézier hade sett på andra sidan Atlanten inte utvecklades utan hanplantor i närheten. Dock kom man på lösningen att plantera scharlakanssmultron bredvid jättesmultron, vilket gjorde att den förstnämnda kunde pollinera den senare och ge upphov till nya bär. Genom att korsa dessa två arter uppstod våra moderna jordgubbar, Fragaria x ananassa.

Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet och kallades då ”ananassmultron” på grund av dess vetenskapliga namn. Begreppet ”jordgubbe” användes vid den tiden för parksmultron (Fragaria moschata).

Odla jordgubbar – steg för steg

Jordgubbar är mycket enkla att odla. De kan odlas i hela landet, har låga skötselkrav och förökar sig villigt. Det finns sorter som trivs utmärkt i krukor, amplar och balkonglådor. Här kommer några tips för dig som vill odla jordgubbar på friland.

1 Välj rätt plats

Jordgubbar trivs bäst på en solig plats med väldränerad jord. Välj en plats där de får minst 6-8 timmar solsken om dagen. Undvik platser med vattenansamlingar eller tung lerjord, eftersom stående vinterfukt kan leda till att rötterna ruttnar

2 Välj rätt sort

Det finns olika sorters jordgubbar att välja mellan, och det kan vara fördelaktigt att välja en sort som passar ditt klimat och odlingsförhållanden. Vissa sorter är bättre lämpade för kalla klimat medan andra trivs bättre i varmare områden. Bästa tipset är att höra dig för bland grannar och vänner som odlar ifall du kan få några jordgubbsrevor (läs mer under punkt 6) på sensommaren. Då vet du att du får sorter som funkar där du bor. Det kan också vara roligt att odla båda tidiga sorter och sena sorter för att förlänga skördeperioden. Det finns även remonterande sorter vilka alltså blommar och sätter frukt mer än en gång per säsong.

3 Vattna

Jordgubbar är generellt rätt tåliga men en jämn fuktighet kan hjälpa dem att utveckla saftiga bär. Vattna plantorna under etablering och torra perioder.

4 Gödsla

Gödsla efter skörd. Att producera söta och saftiga bär tömmer plantan på energi. Genom att tillföra gödsel efter skörden ger du plantorna den näring som de behöver för att växa starkt och friskt, vilket i sin tur förbättrar skördens kvalitet nästa säsong. Om du gödslar innan skörd så undvik alltför kväverikt gödsel, vilket framför allt stimulerar tillväxt av bladmassan.

5 Skydda mot fåglar

För att skydda dina mogna bär från fåglar och andra skadedjur kan du täcka jordgubbarna med till exempel en tunn fiberväv precis när de börjar mogna. (Obs lägg absolut inte över något nät som djur kan fastna i!) De senaste två säsongerna har jag istället för att täcka jordgubbarna lagt ut små ormar, gjorda av gummi och väldigt naturtrogna, för att skrämma bort fåglar, och jag tycker nog att det fungerat tillräckligt bra för mig. Ett annat tips är också att odla vita jordgubbar som fåglar och andra djur inte är lika sugna på.

6 Föröka

Det enklaste sättet att föröka jordgubbar är att ta de revor (sidoplantor) som moderplantan skickar ut. Välj de som ser störst och starkast ut och gärna de som redan bildat lite rötter. Du kan antingen klippa av revan och plantera den direkt på den nya växtplatsen eller sätta den i en kruka med jord och låta den rota sig där innan du planterar den ut på sin permanenta plats till hösten.

Bästa tiden att föryngra jordgubbar är efter skörden. Jag odlar i zon 2 och brukar ta ett varv i jordgubbslandet i slutet av juli. Då hinner revorna bilda rötter och utveckla kraftiga plantor som är redo att sättas ut i landet på sensommaren/hösten.

Jordgubbsplantor ger den största skörden år två och tre. Efter fjärde året brukar skörden avta markant så det är inte så dumt att föryngra sitt jordgubbsland regelbundet. Låt några av de små revorna ersätta de allra äldsta plantorna varje säsong.

Ta till vara på skörden

Eftersom färska jordgubbar ju är något av det godaste som finns så tycker jag du ska äta så många du orkar direkt. Men om du har ett stort jordgubbsland kan det var kul att spara läckerheterna till att piffa upp tristare delar av året också. Allra enklast är kanske att bara frysa dem. Lägg dem utspridda på en bricka när de fryses så behåller de formen och häll sedan över dem i en påse eller något annat när de väl är frysta. Sylt är också ett väldigt trevligt och sätt att konservera jordgubbarna. På det sättet tar de inte heller en massa plats i frysen utan de slutna burkarna kan förvaras i sval rumstemperatur. Recept kan hittas på ditt paket med strösocker. Ytterligare ett sätt att ge bär längre hållbarhet är att torka dem. Supergott som topping på müslin! Gör såhär.

  • Skär dem i ca halv centimeter tunna skivor
  • Sprid ut dem på bakplåtspapper på en plåt
  • Kör i ugnen på 50 grader 12- 15 timmar
  • Efter ungefär halva tiden kan du vända på dem om du orkar, så går det lite snabbare.

Vidare lästips

Odla Jordgubbar – odlingsråd i växtbiblioteket på Odla ätbart (odlaatbart.se)

Jordgubbar från revor – Sara Bäckmo (sarabackmo.se)

Jordgubbshistoria | Bärfrämjandet (barframjandet.se)

 

Denna artikel är skriven av

Anna Katarina Bauder