News

Dags att odla pak choi, mullbär och jordgubbar

By Victoria - Grow Here

Augusti

Övergången från juli till augusti gör det tydligt att vi börjar närma oss hösten. Dagarna blir någorlunda kortare, mindre blöta och svalare. Sommarvärmen hänger sig dock kvar och detta är därför en perfekt period att plantera växter som tycker om värme men inte för stark sol. Augusti är även ett perfekt tillfälle att plantera träd och buskar i din trädgård. 

Vi passade på att besöka Groblads permakultur som har ett av landets största skogsträdgårdsodling. Skogsträdgården ligger vackert belägen i närheten av nationalparken och sjön Åsen i Småland. Läs mer nedan om vad du kan odla i augusti och ta del av Groblads kloka tips. 

Bild: Ylvali Falk Groblad från Groblad Permakultur

Pak choi (Sellerikål)

Kålväxter är något som Groblad odlar hela säsongen. De asiatiska kålväxterna såsom pak choi är speciellt bra att direktså i augusti då varmen fortfarande finns kvar men inte de högsta temperaturerna. Den växer snabbt så om du sår den i augusti kommer du kunna skörda den innan det blir kallt.

I Kina är pak choi, även kallad sellerikål, en av de allra vanligaste kålformerna, och dess ätbara blad och bladskaft används flitigt inom matlagningen. Denna bladgrönsak innehåller även en hel del nyttigheter och är rik på bland annat vitamin A, C och K – samtidigt som den även innehåller ens del vitamin B6, folat och kalcium.

Pak choi kom till Europa först under 1980-talet och är därför fortfarande att betrakta som en nykomling i våra svenska odlingar av bladgrönsaker. Att pak choi visat sig vara en härdig växt som klarar av kyla väldigt bra har gjort att odlingen av denna bladgrönsak.

Börja med att välja ett halvskuggigt läge med välgödslad och fuktig jord. Om du dessutom häller i lite träaska, stenmjöl eller kalk i jorden kan du hålla borta lopporna och kålflugorna som också älskar plantorna. På vårt besök på Groblads skogsträdgård fick vi tipset att använda nässelvatten för att undvika att kålväxterna blir angripna.

”Jag odlar grönkål hela säsongen och den brukar övervintra om inte rådjuren tar sig in. Jag odlar subklöver, som marktäckare och gödselvattnar med vallört och nässelvatten. När fjärilarna börja visa sig vattnar jag med outspädd nässelvatten”.

”I augusti kan man plantera träd och buskar. Vi brukar dock inte plantera känsliga träd för vårt klimat som valnöt och kastanj under sensommaren/hösten eftersom de kan behöva längre tid att växa innan vintern kommer”.

– Ylvali Falk Groblad 

Groblad Permakultur

 

Mullbär

Ett annan vacker ätbar skatt som vi hittar i Groblads trädgård är de svarta och precis mogna mullbären. Mullbärsträden är exotiska och växer vilt och frodigt i Mellanöstern. Om du hittar en väldränerad, solig och vindskyddad plats kan den dock trivas bra även upp till zon 4 i Sverige, även om den inte producerar lika många bär som i de varmare länderna. Under två tillfällen och platser (Visingsö och Drottningholm) i svensk historia gjorde man ett industriellt försök att odla mullbär för att kunna producera silke. Mullbär är nämligen silkeslarvens enda föda och det finns målningar och dokumentation som visar att det sedan långt tillbaka varit ett sätt att producera silke i Asien och Mellanöstern.

Idag odlas den framförallt för sin goda och söta smak och för att det är ett vackert prydnadsträd. Mullbäret innehåller mängder av de nyttiga antioxidanterna antocyaniner, som den starka färgen skvallrar om. De är också rika på C-vitamin, järn och kalcium. Bäret kan användas för att för att göra marmelad och sylt men absolut godast är den torkad och som en topping på morgonfilen eller som en ingrediens i din müsli. Hos Groblads fick vi smaka på ett utsökt och kreativt smörgåspålägg av mullbär.

Jordgubbar

Augusti månad är även ett utmärkt tillfälle att ta till vara på revor från dina eller dina väns jordgubbar för att fortsätta sprida och förbättra din skörd inför nästa höst.

Läs mer om smarta tips om hur du odlar jordgubbar och dess historia i denna artikel.

Andra växter som passar att odla på friland i augusti:

  • Kålrabbi
  • Daikon
  • Rödbetor
  • Kinesisk salladskål
  • Dill
  • Spenat
  • Grönkål
  • Svartkål
  • Ärtskott
  • Morot
  • Rucola