News

Att göra en solstudie – Så räknar du ut antalet soltimmar!

By Victoria - Grow Here

Var har du flest soltimmar? Gör en sol – och skugganalys.

Solen står olika högt på himlen under olika klockslag och årstider. Många växer trivs bäst med 8 timmar sol per dag medan andra skadas av för mycket sol. Att veta var du har flest och minst soltimmar kan därför vara avgörande för din framgång med skörden. I denna artikeln visar vi dig hur du gör en enkel solstudie innan du väljer den optimala platsen för din odling.

Visste du att det går att se på bladens form om de trivs bäst i sol eller skugga?

Växter som trivs i skuggan har vanligtvis stora, breda och tunna blad för att kunna ha en så stor yta som möjligt mot de få solstrålar de kan nå. Växter som däremot trivs i mycket sol har ofta mindre blad för att vara så kompakta som möjligt och därmed undvika avdunstning av vatten. När bladen är tjockare kan de dessutom hålla mer vatten. Suckulenter, som man ofta hittar på sedum tak är väldigt bra på att förvara vatten och det är oftast därför de väljs på tak för att undvika tunga och djupa jordlaster där vatten vanligtvis hålls.

Gillar dina växter fullsol eller halvsol?

Om du har kvar fröpaketen eller krukan till din blomma kan du även läsa dig till om växten gillar fullsol, alltså mer än 8 timmar per dag eller halvsol, ca 4 timmar per dag. När du anlägger en köksträdgård för grönsaker är det bra att leta upp den ytan på din trädgård som har flest soltimmar. Om du även vill ha skuggtåliga växter på samma plats kan du skapa små mikroklimat med hjälp av andra växter och bäddar.

Att göra en solstudie – 4 enkla steg:

Steg 1. Studera skuggorna under dagen

Ta ett foto på din trädgård som visar hur skuggorna faller under 4 tidpunkter på dagen, t.ex. kl 9, 12, 15 och 18 (3-4 timmars intervall som täcker dagens ljusa timmar).

Bäst resultat får du om du mäter under vår eller höstdagjämning i mars eller september. Då står solen som lägst under odlingssäsongen och är i samma vinkel.

Steg 2. Skriv ut en karta

Skriv ut en karta på din trädgård eller rita en någorlunda skalenlig bild av din trädgård för hand.

Bild: Solstudie med skuggor från Jonathans trädgård i Dalsland. Kartan är ritad för hand m.h.a. så kallad triangulering.

Steg 3. Rita ut skuggor

Rita ut skuggorna på kartan under de olika tidpunkterna. Välj ut 4 färger och låt varje färg representera ett klockslag. Rita ut skuggan för varje klockslag, t.ex. rött kl.9, blått kl.12.

Tips: Använd ett genomskinligt skisspapper (eller bakplåtspapper) när du ritar på kartan, då kan du även lägga på flera lager av skuggor och se vilken plats som är mest skuggig eller solig. Du kan även göra det i svartvitt om du använder skisspapper eller ett datorprogram som photoshop (se bild ovan).

 

Steg 4. Välj den mest solbelysta platsen

Notera var färgerna överlappar varandra och beräkna ungefärligt antal timmar. Desto fler överlappningar, desto skuggigare är platsen. Områden utan någon skugga är den mest solbelysta och optimala platsen för din odling.

Lätt beskuggning av en trädkrona är oftast inget bekymmer. Tips: Du kan även räkna ut hur många timmar platsen är solbelyst, t.ex. om en plats är solbelyst både kl.9, kl.12 och kl.15 så betyder det att platsen sannolikt har minst 6 timmars sol. Observera att resultatet ej tar hänsyn till tillfälliga skuggor mellan dessa tidpunkter.

Lycka till!

 

Är du klar med din solstudie?

Dela gärna en bild på din trädgård på social media med hashtag #DreamsGrowHere och var med och tävla om en odlingsspade och etiketter från Nelson Garden i Grow Here Challenge. Läs mer om tävlingen här. Se videon nedan med fler tips i veckans utmaning om att välja odlingsplats.

Soliga vårhälsningar,

Victoria och Grow Here teamet