News

Snabb varmkompost på 18 dagar

By Grow Here

Det finns många sätt att skapa kompost, men om du vill att det skall gå fort och samtidigt få upp temperaturen för att ta död på ohyra, sjukdomar och ogräsfrön så är denna metod perfekt. 18-dagars metoden kan även minska mängden organiskt material som oxiderar och försvinner som klimatskadlig koldioxid eller metan och högen är mer eller mindre lika stor när den är klar som när den först anläggs. Mer kompost till dig alltså, och mindre klimatpåverkan på samma gång. I denna artikeln berättar vi hur det går till.

Berkeley metoden –  Kompost på 18 dagar

Fördelar med denna typ av kompost:

🌱 Värmen dödar sjukdomar och ogräsfröer

🌱 Fin jord på kort tid

🌱 Du behöver ingen kompostbehållare, endast en stor yta och presenning

🌱 Merparten av det du komposterar blir jord och minimalt blir till skadliga klimatutsläpp.

Att tänka på:

Med denna metod kan du få färdig kompost på 2-3 veckor, men det finns några viktiga saker att tänka på för att allt skall fungera väl.

  • Högen måste vara minst 1 kubikmeter stor, gärna 1-1,5 kubikmeter
  • Högen bör vändas varannan dag från dag 4 till dag 18.
  • Kolrikt material som löv, grenar och annat ”brunt” material bör finhackas, för att brytas ned ordentligt. Använd gärna en kompostkvarn eller liknande.
  • Täck komposten med en presenning och se till att rätt fuktighet hålls, bör ligga runt 50-60%.

Så gör du en lyckad varmkompost på 18-21 dagar. Läs hela premium-artikel här.

Endast tillgänglig för dig som Grow Friends eller Grow PRO-medlem. Klicka här för att bli medlem.

 

För den lata trädgårdsmästaren:

För dig som varken orkar eller hinner kompostera är ett hett tips att gröngödsla eller att helt enkelt låta grönsaksrester komposteras på plats med så kallad täckodling. Att gröngödsla är att så frön (ofta kvävefixerande växter eller växter med djupa rötter) för att skapa en bättre jord. I videon berättar vi hur du gör steg för steg.

Tävla om ett års gratis premium-medlemskap och gröngödslings-fröer från Nelson Garden:

Antar du utmaningen att gröngödsla du också? Berätta var vill du placera din gröngödselfrön? Dela en bild på sociala medier med hashtag #DreamsGrowHere eller kommentera videon på sociala medier med dina gröngödslingsplaner – för att vara med och tävla om en gröngödsel frö-mix. Tagga även gärna Grow Here och Nelson Garden i ditt inlägg för att öka din chans att vinna!

Läs mer här