News
Din odling är viktig – för biologisk mångfald och klimatanpassning
Idag, den 22 maj är det den biologiska mångfaldens dag. Så för att fira dagen idag tänkte vi prata om hur du och jag kan skapa våra egna mångfaldsträdgårdar som dessutom bekämpar klimatförändringarna och gör oss mer motståndskraftiga mot dee extremväder vi har att vänta oss om säg en 50 år. Hur kan vi anpassa våra städer, byar och samhällen till ett förändrat klimat? Föreställ dig att det är maj 2073 och det har varit 30 grader nu och torka i flera veckor, inte en droppe regn. Vissa städer har dock anpassat sig men inte alla. Hur ser denna framtida staden och landsbygden ut? Och vad kan vi man förvänta sig med 3-4 grader högre temperaturer i snitt i Sverige – kanske rentav ännu högre om vi inte lyckas hålla den globala uppvärmningen under 2 grader? I detta blogginlägg berättar Jonathan vad han tar med sig från grundkursen och ger 5 handfasta tips på hur du kan odla för en ökad biologisk mångfald. Hur du bygger en klimatsmart mångfaldsträdgård helt enkelt!
(Bilden ovan är från en Stadsodlingssafari vi arrangerade på biologiska mångfaldens dag för ett par år sen)
Klimatförändringar och biologisk mångfald
Visste du att vi i Sverige kan räkna med upp till 3-4 grader högre temperaturer i nordliga delar av landet – även om om den globala uppvärmningen begränsas till 2 grader? Vad innebär detta och vad kan vi göra? Jonathan var nyligen på SMHI’s grundkurs för klimatanpassning och där var budskapet tydligt. Mer grönska och ”naturbaserade lösningar” – såsom odling, gröna tak och kolinlagring i jordbruksmark är alla sätt att både motverka förlusteen av biologisk mångfald och anpassa oss till ett förändrat klimat med extrema regn och torka, värmeböljor mm. Faktum är att biologisk mångfald och klimatanpassning hänger väldigt mycket ihop – både vad gäller utmaningarna och lösningarna. Och din odling, vare sig du odlar i stan eller på landsbygden är en viktig del i lösningen för en ökad biodiversitet och motståndskraft mot värme, torka och skyfall – ja rentav en kolsänka som kan hindra klimatförändringarna.
Tre saker jag tar jag med mig från kursen i Klimatanpassning:
- Sveriges klimat kommer bli mycket varmare än klimatet globalt (ökar globala temperaturen med 2 grader ökar det med upp till 3 -4 grader i norra Sverige)
- Klimatanpassning och klimatmitigering (anpassa oss till samt hindra klimatförändringarna) måste ske parallellt. Det räcker inte att bara minska utsläpp, om vi slutar släppa ut imorgon behöver vi fortsatt anpassa samhället till ett varmare klimat kommande hundra åren. Denna anpassning tar tid så vi måste börja nu.
- Lösningarna som är mest kostnadseffektiva är naturliga lösningar som grönska och naturbaserade lösningar som fyller många funktioner. Det kommer inte hjälpa att bygga murar runt städer som riskerar att översvämmas, dessa kommer behöva bytas ut tids nog och staden måste kanske ändå flyttas till slut.
Biologiska mångfaldens dag 22 maj
Låt oss fira alla trädgårdsodlingar!
Mycket forskning har visat att trädgårdar i och kring städer och tätorter bidrar mycket till en högre biologisk mångfald. En gräsmatta och ”vanlig park” har jämförelsevis inte lika mycket mångfald som ett trädgårdsland eller tomt med en blommor, träd, buskar och odlingar. Dessutom kan en grönsaksodling eller skogsträdgårdsodling skapa en nettoinlagring av kol om det görs på rätt sätt. Något som både stärker livet och mångfalden i jorden, och även bidrar till att bromsa klimatförändringarna samtidigt som vi anpassar oss till ett klimat med mer torka och skyfall. Mer kol i jorden innebär mer humus som håller mer vatten både vid torra och blöte perioder och därmed minskar risk för översvämning och torka (som ofta hänger ihop och beror på dålig marinfiltration och upptag i jorden). Att bygga jord, mullrik jord, är alltså en viktig del av lösningen kring hur vi anpassar våra samhällen till ett varmare klimat – och vi får högre mångfald och kolinlagring på samma gång. Personligen skulle jag vilja se ett skifte till regenerativt jordbruk på stora arealer i Sverige, men förutom detta så har även den lilla täppan en stor betydelse.
”Trädgård som en social motor i samhället är gigantisk. Det finns miljontals människor som håller på med trädgård och ändå anses det som en liten hobby-verksamhet. Vi står för matproduktion, landskapsvård och en större del av den biologiska mångfalden i samhället”
[Nedkortat citat från John Taylor under våren i en intervju i SVT’s program Sverige (14 april).]
Hur du bygger en klimatsmart mångfaldsträdgård:
Här kommer 5 tips från Jonathan – arkitekt och samhällsplanerare med specialisering kring odling och matproduktion,
-
Börja gräv där du står:
Äger du en bit mark? Fundera över vad du vill med ytan. Kanske kan du bjuda in fler att skapa din eller någon annans drömträdgård. Dela odlingsmark på Grow Here om du vill hitta odlare att ta hand om hela eller delar av trädgården eller lägg up en existerande odling om du söker någon som kan hjälpa till och vara en del av din trädgårdsdröm eller ditt odlingsinitiativ.
Saknar du egen mark? Sök bland tillgängliga odlingsytor och odlingar på Grow Here eller fråga grannen eller kommunen, BRF:en eller de som har hand om grönytorna nära dig där du skulle vilja odla. Du behöver inte äga marken för att odla här, ofta är ägarna glada om den nyttjas bättre och dessutom kan få högre mångfald, estetiska värden och klara extremväder bättre.
-
Odla jorden, då trivs även växterna
Allt börjar med en frisk jord med mycket mull (humus) som består till 50% av kol vilket kan hålla 20 gånger sin vikt i vatten och därmed gör att din trädgård klarar både torka och extremregn. Dessutom ökar mullhalten maten för allt liv i jorden, som ger mat till alla växter – som ger mat till oss. Så bygg en frisk och mullrik matjord så kommer växterna trivas på köpet. Oavsett om du har sandig eller lerig jord blir den ”bättre” av mer organiskt material (mull).
Mer om hur du omvandlar gräs till odling utan grävning kan du läsa här -
Satsa på sådant du gillar, sånt som trivs – och sånt du orkar sköta
– Odla sånt du äter – vilka grönsaker, örter, bär/frukter och kanske fleråriga som du slipper så varje år.
– Blommor du gärna plockar som kan locka till sig nyttodjur och se vackra ut.
– Buskar och träd som kan ger frukt, blommor och både mat/habitat till vilda djur/insekter.
– Samplantering: Våga blanda och kombinera ätbart och vackert, och nyttja fördelarna med samplantering. Mer om det i denna artikel. -
Odla smart: Serieodla, förodla
– Serieodling innebär att du nyttjar alla lediga ytor i tid och rum och förodlar sånt du tänkt plantera ut så det är klart lagom till att ytan blir tom. Eett bra tips är att göra en odlingsplan för att veta vad du behöver så när för att fylla alla luckor i odlingen över säsongen.
Mer om det i vårt blogginlägg om hur du blir självförsörjande på grönsaker.– Förodla om du odlar ätbart – få tips på när du odlar vad i vår odlingskalender för April och Maj.
Du kan även läsa mer om förodling i vårt tidigare blogginlägg om förodling inne och ute. -
Sist men inte minst – Njut och våga vara lat!
– Våga vara en latmask i trädgården och skapa dig inte mer arbete än nödvändigt. Lägg dig i hängmatten elller i gräsmattan och ta in allt som händer. Observera hur fiffig naturen är på att lösa saker du själv trodde du behövde lösa. Njut av att observera vad som funkar bra på vilka ställen och satsa på det du får mest utav kring det som betyder något för dig. Kanske är det mat, kanske en vacker plats, kanske bara en syssla som gör dig avslappnad.
Vi har gjort en serie videos där vi delar fler odlingstips i korthet med en liten utmaning du själv kan prova på. Här kan du bl.a. lära dig mer om förodling, solstudier för placering av grönsaksland, gröngödsling, samplantering och mycket mer. Se spellistan på youtube och första videon via länken nedan:
Önskar er alla en trevlig vår och sommar i maj-värmen och lycka till med odlandet och trädgårdsdrömmarna!
Soliga hälsningar,
Jonathan Naraine
Arkitekt, odlare och matsystemdesigner
Medgrundare, Grow Here platform
Planarkitekt, Skara kommun