Odling

Ultunas Matpark

Listad av: Ultuna Permakultur
  no reviews

Ultuna Permakultur tar med skogen in i staden och ger ett motståndskraftigt ekosystem som ökar den biologiska mångfalden och förser lokalbefolkningen med färska och näringsrika frukter och grönsaker. Vi finns till för att utmana mainstream-idéer inom områdena stadsplanering, jordbruk och ett allsidigt hållbarhetstänkande. Ut med de kortsiktiga förenklade lösningarna och in med det mer långsiktiga holistiska tänkandet som ligger till grund för skapandet av en permanent mänsklig kultur i harmoni med jorden.

Vi är en ideell förening på 10 studenter med olika bakgrund i styrelsen, och en community på över 80 volontärer som fått möjligheten att smutsa ner händerna i en miljö som annars vägrar dem chansen att knyta an till den mänskliga civilisationens grund – jord. Tillsammans bygger vi en kultur där vi gått bortom att odla grönsaker till att även odla en gemenskap. En gemenskap som strävar efter att förverkliga en djupare form av hållbarhet.

Typ av odling Kommersiell
Land yta 3600 m²
Producerar Bär, Blommor, Ekologiskt, Frukt, Grönsaker
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark
 • Ultunas Matpark

Tjänster

Under de två åren som vi etablerat trädgården har vi bjudit in till volontärarbete på arbetsdagar och eventdagar i trädgården! Vi har även haft utbildningsdagar och workshops med Sveriges Arkitekter Ultuna och Green Innovation Park där vi tillsammans får driva fram idéer och lösningar och diskutera kring vår roll för resilienta ekosystem som samhälle men även som individ. Under skördemånaderna har vi försäljning av våra grödor på plats i trädgården men även i form av matkassar som går att prenumerera på, och vi avslutar säsongerna med världens mysigaste höstmarknad! Utbytet är vårt sätt att nå ut till omgivningen och visa på den potential som grönytorna i våra städer bär, för en stad där människan tillåts leva som en del av naturen och där destruktiva beteenden ersätts med samarbete och vördnad för vår jord, våra liv.  För att ytterligare driva fram den agendan lanserade vi nyligen GodaHems-tävlingen! I Uppsala där vi återfinns kan man bara på villatomter hitta över 2000 hektar brukbar mark. Det skulle under högsäsong kunna generera över 1000% av Uppsalas grönsakskonsumtion och samtidigt bygga matjord, lokala ekonomier och inte minst biodiversitet helt utan fossila bränslen, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Dessa villatomter kan därtill generera ägg, mjölk och honung för att nämna några produkter. Det pratas idag mycket om att förändra matsystemet och det vackra är att det kan göras utan att extrahera mer resurser, utan mer forskning och utredningar. Vad som istället behövs är engagemang, konkreta exempel och att de med kunskap om hur det ska gå till generöst bidrar till att hjälpa de som vill förändra sin relationen till naturen - exakt det vi vill bidra till. Med GodaHems-tävlingens är vårt syfte att utbilda och engagera kring den enskilt kraftfullaste handlingen för att bidra till ett hållbart samhälle - att bygga en relation till allt mellan maskarna i jorden och fåglarna bland träden och samtidigt se till att producera ett överflöd av näringsrik mat till en själv och familjen. Tänk om gräsmattorna i Sveriges villaförorter skulle dingla med frukt, dofta mylla från komposten, få ens smaklökar att saftas till doften av härliga äppelkakor bakade på egna ägg, smör och äpplen. Tänk om dessa villaförorter skulle låta av kvittrande fåglar, getter som bäar och barn som skrattar när de mumsar jordgubbar från matskogen. Det är komponenterna av ett gott hem, det är fundamenten som vi tror bygger relationer, som bygger relationer tills dess vi åter funnit vår plats i de lokala ekosystemen. Häng med, låt dig inspireras och inspirera andra så bygger vi den nya versionen av EgnaHemsrörelsen, en som fokuserar på det goda livet och därmed fått namnet GodaHem-rörelsen. För att vara med och förverkliga detta kan du skicka in ett bidrag till oss. Ditt deltagande är guld värt. Du kan läsa mer om detta i länken nedan och på vår hemsida! https://www.kickstarter.com/projects/godahem-tavlingen/godahem-tavlingen 
Erbjuder boende? Nej
Säljer produkter? Ja
Tillgängliganpassad? Ja
Tjänster Kurser, Mentorskap, Säljer lokalproducerat, Studiebesök, Tillgänglighetsanpassad, Volontärarbete
Kontakta oss
Ultuna Permakultur
Ultuna Permakultur

Var god skriv om relevant utbildning eller erfarenhet och dina odlingsdrömmar och mål.

Vi sparar din mejladress och ungefärliga position så att vi kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i ditt område. Läs vår Integritetspolicy för att se hur vi tar hand om din data.