News

Öka vår självförsörjning – Delta i Vitlöksuppropet!

By Grow Here

I veckan drog Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland igång, och mkt händer även på temat mat.  Cirkulära tider’s hållbarhetsdagar på Kronhuset i helgen är den del av detta där även Färjenäs skogsträdgård håller en presentation om skogsträdgårdsodling och vi håller en föreläsning om självförsörjande städer och lokala matsystem.

Vitlöksuppropet lanserat idag

Idag (onsdag 20/10) under Grön Scen på Stadsbiblioteket i Göteborg, pratades det om demokratisering av matproduktionen och bostadsbyggandet. Vi fick höra om medborgardrivna matsystem, snabbt växande lokala jordbruk som Alzoubia farm och man lanserade även Vitlöksuppropet. I likhet med Potatisuppropet 2020 så vill man uppmärksamma Sveriges låga självförsörjningsgrad och uppmana till att öka den genom mer lokal odling. I Sverige har vi inte ens några beredskapslager på några veckor längre och vi är beroende av i princip dagliga leveranser på många ställen. Ni kanske även sett serien Nedsläckt land på SVT play om hur snabbt vi står utan mat om elen skulle gå nationellt i Sverige pga. t.ex. solstormar eller andra naturliga katastrofer eller IT-attacker.

Lösningen är att vi gemensamt börjar odla mer av vår egen mat och många exempel finns på detta. Alltifrån Bollestad Tillsammansodling till Gemensamhetsodlingen i Forslöv (Skåne) är exempel på när medborgare gått ihop och odlat mat tillsammans och som man ser på bilderna nedan från den sistnämnda odlingen så blir det ofta även ett stort överskott. Bollestads tillsammansodling fick rentav sälja överskottet via lokala REKO-ringen då man inte vissta vad man skulle göra av allt. Så 2022 siktar vi på en skörd likt denna på bilderna från Forslöv!

I praktiken är Sverige inte självförsörjande på några livsmedel

Men hur ser det ut med vår självförsörjning idag i Sverige. Idag i Sverige pratar man om att vi har en försörjningsgrad som är nere på runt 50%, och att vi är endast är helt självförsörjande på morötter, sockerbetor och spannmål – men insatsvarorna för att producera detta importerar vi. Så egentligen hävdar många (inklusive Jordbruksverket själva), att vi inte är självförsörjande på något i Sverige i realiteten. Nedan kan ni läsa ett citat från TT som beskriver just detta.

— Det blir snett att prata om ett scenario av total avspärrning och att vi då kommer att kunna äta 50 procent av det vi äter i dag, men det är ju inte heller sant. Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

Enligt LRF finns det potential inom lantbruket att höja den till 80 procent – på ungefär samma nivå som Sverige hade i början av 1990-talet.
(TT, 2020)


Lösningen? Plantera vitlök! Bygg upp våra lokala matsystem!

Vad händer vid en hacker-attack mot en matbutik (såsom COOP senast i år), vid nedstängning av gränserna (som under våren 2020) eller vid utebliven import av både mat, arbetskraft eller drivmedel, Många av våra matbutiker står med hyllorna tomma efter bara några dagar. Symbolen blir att sätta vitlök och vi kommer själva sätta vitlök närmaste veckorna med hasch-taggen #vitlöksuppropet.

Hitta mark och omvandla den till en odling!

Vi uppmanar även er alla som vill odla mer av er egen mat att leta reda på mark, fråga grannar, kommun, jordbrukare om ni får låna eller hyra mark och sätt ned spaden redan i höst! Tipsa markägare om att dela markyta via Grow-here.com. Läs mer om hur delar din trädgård här. Och du har väl inte missat att du kan söka efter odlingsbar mark eller odlingar att bli en del av på Grow Here kartan här.

I ett tidigare blogg-inlägg kan man även läsa om hur man 0mvandlar en gräsmatta till en grönsaksodling utan att ens behöva gräva. Genom täckodling av potatis som kväver mkt ogräs kan din gräsmatta på något år bli fin odlingsmark. Läs mer om hur du du gör i blogg-artikeln här:
Omvandla gräsmatta till odling – utan maskiner eller grävning

Hur mycket yta behövs för att odla grönsakerna till en familj?

I vår bloggartikel från 2020 kan du läsa hur mycket en familj behöver och hur du själv räknar ut din familjs behov. För det beror ju helt på vad ni äter och också hur ni odlar dessa saker. Men äter man mycket rotfrukt och potatis och en del grönsaker då behöver man ca. 520kvm för detta enligt ett exjobb från 2010 som ni kan läsa mer om denna bloggartikel:
Gör din familj självförsörjande – så många kvadratmeter behöver du

Räcker det med 50 kvm om man vill försörja sin familj under sommarhalvåret?

Idag publicerade jag (Jonathan) en ny vlog (på engelska) med mina tankar kring hur mkt yta man kan tänkas behöva. Personligen vill jag inte bli självhushållande på allt – det vore inte rimligt tidsmässigt, men det räcker med en del av de grönsaker vi ogärna köper på sommaren. Speciellt just sallad och bladgrönt och jag har hittat en yta som är rimlig att sköta själv med andra åtaganden där vi får en ordentlig skörd.
Vad tänker ni kring vilken yta ni vill och orkar sköta i förhållande till vad ni vill bli mer självhushållande på?
En ny video kring alla siffror är påväg upp inom kort kring hur mkt jag tror vi odlat i år och vilken yta vi egentligen behöver för att bli mer självhushållande samt mina tankar om det. Videon kommer publiceras imorgon (torsdag 21 okt kl.12:15) och kan ses nedan:

Självförsörjande städer och lokala matsystem – är det möjligt?

Jodå. Och redan nu på lördag kommer vi hålla en inspirationsföreläsning om just detta där vi gör en djupdykning på historiska och nutida exempel på självförsörjande städer och utforskar hur man kan odla mer mat här där vi bor, med inspiration från den nya urbana och lokala odlingsrörelsen globalt och lokalt. Missa inte vår inspirationsföreläsning under Cirkulära Tiders hållbarhetsdagar i helgen. Föreläsningen sker nu på lördag den 23/10 kl.14-14:45 i Kronhuset i Göteborg!

Boka din plats benom att maila [email protected]

Nu skall iaf jag förbereda mig för att sätta vitlök i helgen och förhoppningsvis slippa köpa kinesisk vitlök nästa säsong om jag odlar tillräckligt mycket. Vi hörs och ses kanske på lördag!

Mvh

Jonathan Naraine,
Grow Here teamet