Mark

Odla på spillvärme från Datacenter i Luleå

Listad av: Grow Here

Har du länge funderat på att starta din egna odling eller bara nyfiken på hur livet som stadsbonde är? Är du dessutom pedagogisk och tycker det är spännande att bidra till framtidens teknikutveckling och matförsörjning?

Bli Sveriges första DC-Farmer!

Nu har du möjlighet,att utan “strings attached”, testa på att driva en spännande odling vid Luleå tekniska universitet campus. Odlingen är det första i Sverige som kommer att sammankopplas med ett datacenter för att testa hur restvärme kan återanvändas i ett växthus/odlingsfacilitet. Odlingen kommer att utvärderas i samband med det Vinnova finanserade projektet “Dc-Farming” som kommer att pågå fram till dec år 2020. Projektet leds av partnerna LTU, RISE och The Foodprint Lab Arkitekter och Matsystemdesigners i samarbete med lokala odlare, datacenter och offentliga aktörer. Hur länge testodlingen kommer att stå på plats är ännu inte bestämt och sker bland annat i samråd med odlaren.

Odla i Luleå – på restvärme från ett datacenter

Tack vare restvärmen beräknas temperaturen i odlingsfaciliteten kunna uppnå till 25-30 grader året runt. Den höga temperaturen och möjlighet att odla året om, gör det möjligt att odla grödor som vanligtvis inte odlas i Norrbotten. Restauranger i centrala Luleå pekar bland annat på att det finns ett intresse av mer tropiska frukter och chili men även andra spännande arter av zucchini, morötter och andra grönsaker.

Är du den vi söker?

Vi ser gärna ett tre, par odlare som tar hand om odlingen tillsammans. Gärna några som bor i närheten och med olika bakgrund, utbildning och ålder. Du som odlare kommer att ha ett nära samarbete med forskningslaget och rapportera utvecklingen och förbättringsmöjligheter vad det gäller teknik och affärsmodell. Det är ett stort plus om du är pedagogisk och skulle kunna visa upp odlingen vid planerare studiebesök från intresserade kommuner och andra datacenterägare.

Låter det intressant? 

Du är välkommen att veta mer om projektet och berätta om dina behov och intresse, på introduktionsträffen den 3 December 2019 på RISE och Luleå Tekniska Universitet. Läs mer om eventet här:
Om du inte kan vara med på eventet men fortfarande är intresserad av att odla, skriv några motiverande rader i ansökan varför just du (och ev. din odlingspartner) skulle passa bra i projektet.
Hoppas vi ses!
Nuvarande användning Annat
Plats Suburban
Land yta 20 m²
Hyra
Markägare Privatperson
Avtal Säsongsvis
Passar bäst Fisk, Frukt och bär, Grönsaker, Kommersiell odling, Pedagogisk odling
  • Odla på spillvärme från Datacenter i Luleå
  • Odla på spillvärme från Datacenter i Luleå

Tjänster

Erbjuder boende? Nej
Vatten? Ja
Toilet? Nej
Tillgängliganpassad? Nej
Verktyg och tjänster Växthus, Verktygsförråd
Kontakta oss
Grow Here
Grow Here

Var god skriv om relevant utbildning eller erfarenhet och dina odlingsdrömmar och mål.

Vi sparar din mejladress och ungefärliga position så att vi kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i ditt område. Läs vår Integritetspolicy för att se hur vi tar hand om din data.