Interview

Möt Claire och hennes dröm andelsjordbruk!

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Veckans Grower of the week Claire, drömmer om att skapa en CSA-gård här i Göteborg och också lära andra grunderna för jordbruk. Hon letar efter ett stycke mark skulle börja, kanske till och med ett hus som är kopplat till det. Läs hennes historia i den här artikeln!

(Psst! Har du odlingsmark som matchar hennes behov? Maila oss på [email protected]!)

Vad är din största passion?
Att vara självförsörjande och att lära andra hur lätt det är att odla sin egen mat.

Varför vill du börja odla (eller varför gör du det)?
Jag har alltid odlat min egen mat så länge jag kan komma ihåg, och jag lärde mig om andelsjordbruk från en kanadensisk vän, och därifrån ville jag göra det själv.

Hur ser din drömodling ut?
Min drömgård skulle vara 1 tunnland (ca. 4000kvm) eller mer där jag kunde bli helt självförsörjande! Förutom det vill jag även kunna tillhandahålla lokalsamhället med mat genom t.ex. ett andelsjordbruk.

Vad är ett andelsjordbruk?
Tanken med ett andelsjordbruk är att ett antal konsumenter i lokalsamhället prenumerar på bondens mat – där de betalar i förskott för ett valt paket av ex.v. grönsaker, vilket i sin tur hjälper bonden att köpa frön, verktyg och den utrustning som behövs för att odla godsakerna.

Under hela växtsäsongen får den som har prenumeration en veckovis låda eller kasse med mat som har odlats på gården och betalats av dem! Vissa andelsjordbruk tillåter också sina abonnenter att skörda hur och när de vill ha det, och de kan också komma och arbeta på gården om de vill lära sig mer om att odla sin egen mat.