Interview

Grow kikar förbi… Musikens Växthus

By Grow Here

Treans spårvagn knuffar en eländig aprilvind framför sig längs Karl Johansgatan när undertecknad genom en gnutta självbevarelsedrift söker lä längs fasaden till Musikens Hus. Solen gör vad den kan och lyser tappert på det gamla läroverket som under 90-talet förvandlades till, som nuvarande namn antyder, en plats för musik och kultur. Den röda tegelbyggnaden med tak i samma kulör är sitt yttre till trots en minst sagt grön byggnad. Med solpaneler på taket, laddstolpar för elbilar och med en helvegetarisk restaurang kan den med rätta stoltsera med att ge plats åt ett grönt kulturhus. Samma byggnad fick under 2019 ett ytterligare tillskott då en handfull parkeringsplatser fick ge plats åt den platsbyggda odlingsyta som idag pryder husets västra fasad. Här huserar numera tillsammansodlingen Musikens Växthus efter ett lyckat samarbete mellan The Foodprint Lab Arkitekter, Grow Gothenburg och fastighetsägaren Higab.

Det är också här jag träffar på Jan Vinäng. Han är en av sex personer som i dagsläget utgör Musikens Växthus och har varit med sedan föreningen odlade i ett antal pallkragar uppställda på samma yta som i dag ger plats åt den mer stationära odlingsytan. Grödorna är för stunden ungefär lika många som antalet människor utomhus en blåsig aprildag i pandemitider. Men här och där syns några tappra purjolökar tillsammans med en och annan piplök sticka upp ur den annars så kala jorden. En bit bort pekar Jan på en liten yrvaken buske framför en spaljé av armeringsnät. Det är en kaukasisk rankspenat och är en av de grödor som enligt Jan fått alldeles för lite av den moderna tidens strålkastarljus. Jordkastanjer, körvelrova, surklöverrova, strävsolros där man äter rötterna, släkt med jordärtskocka, är fler exempel. 

”Jordärtskocka är en fantastisk gröda!” säger Jan, och menar att den fått olyckligt mycket kritik för dess förmåga att sprida sig. Han tror att förklaringen till att många kulturarvsväxter glömts bort beror på att de oftast inte ger riktigt lika rikliga skördar som de mer förädlade, men tillägger att de istället smakar desto godare. Bevarandet av just denna typ av grödor är de högt prioriterade hos odlarna i föreningen Musikens Växthus. På sikt hoppas de även kunna erbjuda plantor, frön och knölar och på så vis hoppas man att allmänheten ska få upp ögonen för dessa spännande grödor

När jag frågar honom huruvida han tror att rådande situation i världen innebär att fler får upp ögonen för odlandet är han är övertygad om att så är fallet – att läget får människor att bli mer intresserade av en viss nivå av självförsörjning men också att fler får upp ögonen för lokalproducerad mat. ”Jag hoppas också att fler skolor ska återinföra odlandet”, säger Jan som tror att många elever som annars har svårt att göra det, skulle kunna hitta sin plats genom odlandet. Han tror och hoppas att odlingsrörelsen är här för att stanna, ”men vem vet hur det ser ut om 10 år”, avslutar han betänksamt.

Men för Jan själv är odlandet ingen ny företeelse. ”Jag har alltid odlat!” säger han och berättar om hur han som barn stoppade ner allt från skjortknappar till makaroner i jorden. Om resultatet var en besvikelse då, så har det varit desto mer glädjande sedan dess.

”Att se frön bli till växter, att veta att det är obesprutat och kommer från en bra jord är det bästa med odlandet, och att man får nya vänner”, tillägger Jan och berättar om det värdefulla i de nya idéer man får genom att lära av varandra.

När jag lite senare återigen ger mig ut på Karl Johansgatan, precis vid östra krönet av den i göteborgsmun så kallade Hängmattan har vinden mattats av något. Solen lyser på både mig och på solpanelerna på taket och skallrar om att våren och sommaren är på väg. Snart är livet åter i full blom, och genom staketet kan jag se den kaukasiska rankspenaten göra sig redo för sommarens flera meter långa resa upp längs en av odlingens spaljéer.

 

Jan är också sammankallande i Svenska Örtasällskapets göteborgsgrupp och undervisar emellanåt odlingsintresserade grupper. För att på ett bra sätt spendera sin tid under rådande situation har han satt ihop ett antal rykande färska odlingsrelaterade presentationer. Dessa delar han gärna när smittorisken avtagit. Bland ett drygt  tjugotal presentationer kan följande ämnen nämnas; ”Så här anlägger du en örtagård”, ”Vilda ätliga växter”, ”Det fantastiska fröet”, och ”Den magiska alrunan”. För kontakt: [email protected]

 

Skrivet av: Simon Wiede, Grow Gothenburg Team

Vill du att Grow kikar förbi din odling?

Skicka ett mejl till [email protected]