Interview

Möt Amanda och hennes keramik!

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Vad är din största passion?
Jag älskar musik, mat och människor. Jag spenderar mina dagar med att studera och på min fritid gör jag keramik, vattnar mina växter och vattnar dem igen.

För 11 år sedan delade en tjej ut flygblad som hade ett politiskt budskap: ”The world as we know it, won’t look the same if we keep living in this disposable lifestyle”. Jag var 12 år gammal och satt med detta flygblad i en vecka och vände sidorna in och ut, upptäckte google och letade efter lösningar på den här stora utmaningen. Jag fann att det finns enklare lösningar för den ensamma personen att ta sig an själv och större, långsammare lösningar som bara kan göras av en gemenskap. En passion för mig är att vara en del av den debatten, läsa, lyssna och prata om det. Övertyga människor som inte är övertygade, titta på mina egna sätt och hur min fotavtryck blir mindre på jorden.

Varför vill du odla eller varför gör du det redan?
Utöver det faktum att jag älskar att vara ute, få jord under naglarna och skörda, trimma (och allt det innebär) vill jag gärna vara nära maten jag äter, från frö till frukt – och träffa likasinnade människor för att dela erfarenheter och idéer med.
Vårt samhälle står inför stora och komplexa problem miljömässigt och socialt. Jag tror inte att jordbruket kommer att lösa världens problem, men jag har en bra känsla av att det är ett steg åt rätt rikting.

Hur ser din drömgård och jordbrukspartner ut?
En social plats där jag kan jobba (eller ”pyssla”) med växter, kompost etc – med människor eller själv. Någonstans kan jag vara ute.