News

Odla Zucchini – grönsaken som ger mycket mat för lite jobb

By AnnaKatarina

Zucchinin är en utmärkt grönsak för nybörjaren. Den gror och växer snabbt, den är tålig och den ger enorma mängder frukt. Det är lätt att känna sig lyckad i grönsakslandet! Själv tror jag kanske jag skippar zucchini i år och räknar istället kallt med att få ta del av odlargrannarnas överskott. Det brukar bli överskott. 

När squashen först importerades från Mellanamerika till Europa togs den emot med mycket svalt intresse och ansågs länge inte ens vara värdig som människoföda. Italienarna var de första som med ca 200 års försprång började använda den i sin matlagning och odlade fram många av de sorters zucchini som vi älskar idag. Även om vi i Europa tog in squashen från Mellanamerika så har den mystiskt nog även odlats i östra Asien långt innan dess. Hur den tog sig dit eller om den egentligen har sitt ursprung där vet vi inte. 

Det finns många sorters squash och många sorters zucchini och det kan ibland bli lite rörigt. Squashen (Cucurbita) brukar i dagligt tal delas in i två grupper: sommarsquash (cucurbita pepo) och vintersquash (Cucurbita moschata och Cucurbita Maxima). Sommarsquash är de vi också kallar zucchini, de har tunna skal och vissa kan likna gurka. Vintersquash är de vi också kallar pumpa, de har tjockt skal, fastare fruktkött och kan lagras länge.

Odla zucchini – steg för steg

1 Välj plats

Zucchinin är lättodlad om den får näring, sol och ganska mycket vatten. De flesta sorter växer som en buske, men det finns också en del som växer med långa slingrande rankor. Växtsättet kan påverka var du bör placera den i förhållande till annat som du odlar i närheten. All sorts squash (som jag har testat att odla i alla fall) får ett mycket rikt bladverk som väldigt effektivt täcker bort allt solljus. Jag föreställer mig att den är svår att samodla med lägre växter eller blommor som då skulle skuggas ut. Majs till exempel fungerar däremot bra. Kombinationen majs, squash och bönor är ett mycket gammalt sätt att odla som kallas “Tre systrar”. När jag testat har bönorna tyvärr inte pallat konkurrensen.

2 Sätt frön

Om du vill kan du sätta frön direkt i jorden på din odlingsplats. De växer som sagt ganska snabbt så du hinner få skörd även om du inte förodlar inomhus. Det är viktigt att ha lite is i magen och vänta tills jorden är ordentligt uppvärmd. Ca 15 grader behöver fröna annars kan de lätt ruttna. 

Jag brukar förodla det allra mesta även om det blir ont om plats i lägenheten på våren och försommaren. (Zucchini och annan squash kan lätt ta väldigt mycket plats inomhus) Framför allt gör jag det för att ge plantorna ett litet försprång mot sniglarna som är väldigt hungriga hos mig. 

Om du vill förodla så sätter du fröna ca 4 veckor innan du tror att det kommer att vara lagom att plantera ut dem hos dig. Frostrisken ska vara över, men jorden behöver inte vara 15 grader som för fröna. Det är en gissning varje år, men det blir aldrig helt fel.

Ett generellt tips som kan appliceras på de flesta frön när du direktsår är att sätta ut dubbelt så många som det antal plantor du egentligen vill ha. Sätt dem två och två, så har du lite marginal mot sniglar och fåglar och andra faror. Skulle alla frön komma upp fint och klara sig kan du bara gallra. 

nyplanterade små plantor av zucchini

Nyplanterade zucchiniplantor skyddas här mot sniglar med kaffesump

3 Skörda

Ju mer du skördar desto mer producerar plantan. De kan bli lite tråkigare i smaken och konsistensen om de blir för stora så låt inte frukterna bli för stora innan du plockar dem. Ganska små är de som godast tycker jag, 10 – 20 cm kan vara lagom. I slutet av säsongen och du är trött på grillad zucchini kan det hända att du behöver utöka ditt receptbibliotek. Här kommer några snabba tip: krämig zucchinisoppa, zucchinibröd, falsk (vegansk) ostkaka, zucchiniplättar, hyvla zucchini och använd som spaghetti, gratinera med parmesan, 

litet barn som håller två gula zucchni

Tips på recept i vår artikel: zucchinispaghetti

 

4 Skörda blommor

Förutom frukterna kan du även skörda blommorna som är riktiga delikatesser. Plantan har två sorters blommor: honblommor och hanblommor. Hanblommorna kommer först och i rikligare antal, de växer på en helt vanlig rak stjälk. Honblommorna är lätta att identifiera då de istället för stjälk växer på en liten “mini-zucchini” ett så kallat fruktämne. Om honblomman pollineras kommer fruktämnet växa till sig till en riktig zucchini. Misslyckas pollineringen kommer den att ruttna bort. (Om du vill hjälpa till kan du pilla med en lite pensel, först i hanen och sen i honan, men det brukar sällan vara något problem)

Jag plockar i första hand hanblommorna, mest för att spara honblommorna till större skörd, men ibland för att lyxa till det unnar jag mig att plocka och fritera några honblommor med fruktämne och allt. Testa att fylla dem med ricotta och fritera eller min favorit: lägg dem på en pizza bianca. Nu när jag tänker efter kanske jag sätter in planta ändå – bara för blommornas skull!

zucchinins honblomma med fruktämne

zucchinins honblomma med fruktämne

5 Lagring

Zucchinins tunna skal gör den dålig för långlagring. Det skiljer sig med de olika sorterna men de flesta är det bäst att äta upp direkt eller ge bort. Ett alternativ om du vill spara till senare kan vara att frysa in. Riv den med ett rivjärn och pressa ut vattnet ordentligt. Dela upp i lagom portioner efter något recept du tänker använda och lägg i plastpåsar i frysen.

 

Vidare lästips:

Runåbergs fröer

Jordkommissionen – avsnitt 29

Farbror Grön – ta frön från Zucchini

 

Denna artikel är skriven av:

Anna Katarina Bauder

Grow Here