News
Maj – dags att odla gurka, potatis och zucchini
Maj
Du kanske har märkt att kvällarna har blivit ljusare och längre, och att grönskan börjat sakta utveckla sig på träden och markerna. Vissa dagar går det bra att gå runt i t-shirt i odlingslandet och andra dagar, när de kalla vindarna far fram från de ouppvärmda haven, är det fortfarande vinterjacka som gäller. I de södra delarna av landet är majvädret förknippat med sommar och ibland förekommer värmeböljor som enligt SMHI kännetecknas av mer än 25 grader minst 5 dagar i rad. I norr hänger aprilvädret kvar med snösmältning och frostnätter.
Nedan kan du läsa mer om vilka grönsaker som trivs i majvädret. Följ gärna våra steg för steg vägledningar med tips för bästa resultat.
Grönsaker som passar att odla i maj
Gurka
Gurka är en lättomtyckt och saftig grönsak som består av mer än 95 % vatten. Trots detta är det en grönsak med även mycket näring. I skalet finns viktiga mineraler som molybden, kalium, koppar och magnesium. Gurkan har längre konsumerats av oss människor och den finns omnämnd redan för 3000 år sedan i Indien, den finns även beskriven i bibeln. Ett tag i den engelska historien ansågs den inte särskilt värdig att ätas av människor och därför gavs den istället till kor och fick smeknamnet cowcumber istället för engelskans cucumber.
Gurka tycker om mycket värme och sol. Några lättodlade varianter som trivs bra inomhus är snackgurka och minislanggurka. För bästa resultat kan du förså gurka inomhus och göra ett litet växthus enligt bild nedan så blir det extra varmt. Sedan kan du välja om du har möjlighet att plantera ut gurkan i ett växthus eller på en varm plats i trädgården. Tänk på att gurka är en klängväxt och behöver något att klättra på. Du kan stoppa ner en pinne som den kan slingra sig på eller använda en spalje eller staket. Om du inte har någon annan växtplats, kan du också ha kvar gurkan inomhus om du planterar om den i en större kruka som rymmer runt tio liter jord som ges regelbunden näring.
Bygg gärna ett eget litet växthus med det du har hemma för att göra det ännu varmare och skönare för din gurka. Med enbart klädnypor och lite plastfolie kan det snabbt och enkelt bli ett väldigt trivsamt klimat.
Potatis
Potatis är en av våra viktigaste basfödor. Den genomsnittliga svensken äter ca 50 kg potatis per år, vilket är ca 20 kg mer än vad den genomsnittliga européen äter. Inka folket i Peru var de första som odlade potatis och det var när de spanska erövrarna upptäckte Peru som de även upptäckte smaken för potatis och tog med sig plantan över till Europa. Potatisen har sedan dess haft en avgörande roll i européernas överlevnad. Tack vare potatisens rika näringsinnehåll kan människor överleva på en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar.
Det är lätt att odla potatis, både på land och i kruka. Det är en rotsak som inte alls är kräsen och den kan planteras med eller utan utväxt rot. Tänk på om du sår potatis inomhus i soligt läge, kräver potatisens stora rotsystem mycket jord och stora och djupa krukor för att trivas och utvecklas. Krukan bör vara 30 till 40 centimeter djup. Om potatisen utsätts för direkt sol kan den bli grön och i för stora mängder kan detta vara farligt att konsumera.
Har du en orörd markplätt som du funderar på att göra om till odlingsbädd? Låt potatisen göra grävjobbet åt dig genom att följa vår steg för steg vägledning om hur du odlar potatis utan att gräva. Läs mer i vår artikel här:
Zucchini
Zucchinin är en utmärkt grönsak för nybörjaren. Den gror och växer snabbt, den är tålig och den ger enorma mängder frukt. Det är lätt att känna sig lyckad i grönsakslandet.
När squashen först importerades från Mellanamerika till Europa togs den emot med mycket svalt intresse och ansågs länge inte ens vara värdig som människoföda. Italienarna var de första som med ca 200 års försprång började använda den i sin matlagning och odlade fram många av de sorters zucchini som vi älskar idag. Även om vi i Europa tog in squashen från Mellanamerika så har den mystiskt nog även odlats i östra Asien långt innan dess. Hur den tog sig dit eller om den egentligen har sitt ursprung där vet vi inte.
Det finns många sorters squash och många sorters zucchini och det kan ibland bli lite rörigt. Squashen (Cucurbita) brukar i dagligt tal delas in i två grupper: sommarsquash (cucurbita pepo) och vintersquash (Cucurbita moschata och Cucurbita Maxima). Sommarsquash är de vi också kallar zucchini, de har tunna skal och vissa kan likna gurka. Vintersquash är de vi också kallar pumpa, de har tjockt skal, fastare fruktkött och kan lagras länge.
Följ gärna vår steg för steg vägledning om hur du odlar zucchini för bästa resultat. Läs mer i vår artikel här:
Det är ”barnenkelt” och roligt att odla och skörda zucchini.
Andra grönsaker som passar att odla i maj:
Utomhus i pallkrage eller på land
- morot
- sallat
- olika sorters bönor
- olika sorters ärtor
- sommarblommor
Inomhus i kruka
- busktomater
- körsbärstomater
- morot
- sallat
- olika sorters ärtor
—
Denna artikel är skriven av:
Victoria
Grow Here