Mark

Bli stadsbonde på Masthuggets skyline – Odlingsyta på Takodling i Gbg!

Listad av: Grow Here

Vill du bli stadsbonde på Göteborgs nya takodling?

Odlingsyta på takodling i Gbg: NCC erbjuder odlingsytor på sin nybyggda takterrass om 1200kvm vid Masthuggskajen mellan de nya ikonbyggnaderna Våghuset och Brick Studios. Vi söker kommersiella odlare som vill odla och sälja grönsaker eller snittblommor på plats inför odlingssäsong 2023.

ANMÄL DITT INTRESSE VIA FORMULÄRET NEDERST PÅ SIDAN!

Vill du driva Göteborgs nya ikoniska takodling vid Masthuggskajen? 

En unik möjlighet att odla mitt i Centrala Älvstaden, ett stenkast från Järntorget i den nya hållbara stadsdelen som växer fram vid Masthuggskajen. Vill du odla grönsaker/blommor till försäljning här? Ytan färdigställs till hösten och etableringen finansieras av fastighetsägaren, allt utom gödsel och jordförbättring. Tillgång till vatten och redskapsbod ingår. 

Våghuset - Odlingsyta på Takodling i Gbg

Perspektiv på Våghuset – White arkitekter. Mellan Våghuset och Brick studios ligger odlingsytan på takterassen. Läs mer om Våghuset på vaghuset.ncc.se.


Odlingsyta på takodling i Gbg

Om odlingsytan på takterassen

Odlingsytan som erbjuds är placerad i den mittre delen av takterrassen där det är lite mer vindskyddat. Längs kanten av terassen är perenner oxh buskar planterade för att hantera de starka vindarna. De odlingsytor som erbjuds syns på kartan nedan och består av ca. 86 kvm grundare odlingslådor med 19,5-28,5cm jorddjup (perfekt för sallad, bladväxter och de flesta grönsaker), samt. 45 kvm djupare bäddar på upp till 60cm djup där du kan odla squash, tomat eller mer djuprotade växter.  Se ritningen nedan för detaljerad placering av olika bäddar, de djupa bäddarna heter PL4 och de grundare heter PL3.

Odlingsyta på Takodling i Gbg - Placering av bäddar

Odlingsyta på Takodling i Gbg – Placering av bäddar. Ritning av White arkitekter.

 

Är du den vi söker?

Vi söker dig som vill starta eller redan driver en kommersiell stadsodlings-verksamhet där du odlar och säljer grönsaker och/eller snittblommor. Drömmer du om en odlingsyta på takodling i Gbg? Du som odlar här kommer ha en unik chans att sälja det du odlar direkt till hyresgästerna i byggnaden, alltifrån kontorsarbetare till restauranger eller andra verksamheter. Verksamheten kan bestå i en föreningen eller ett aktiebolag. Du behöver inte jobba som stadsbonde på heltid eller deltid utan kan exempelvis driva takodlingen kooperativt med flera medlemmar som driver företaget vid sidan av andra heltid- eller deltidsjobb. Se Slaktarens trädgård för inspiration. Däremot krävs fullt engagemang och du/ni behöver kunna lägga ned den tid som krävs för att sköta odling och försäljning på plats.   

 

Tillträde redan till hösten

Takterrassen beräknas stå klar under hösten och om allt går väl kan vi signera kontrakt mellan dig som odlare och fastighetsägaren redan i Oktober, vilket skulle ge dig en chans att påbörja etableringen av odlingen redan under hösten 2022.  

 

Odlingsyta på Takodling i Gbg

Bild på takterass av White Arkitekter, här kan du se denna unika odlingsyta på takodling i Gbg

Vad som ingår? 

Fastighetsägaren står för etablering av takterrass inklusive bäddar och kommer även stå för ekologisk odlingsjord att fylla bäddarna med. Vill du ha gödsel och övrig jordförbättring är det du som odlare som står för detta. Vi rekommenderar även att du som odlare hjälper till att fylla odlingsbäddarna med jord och kompost om du har speciella önskemål kring hur det görs.
 

Du kommer även få tillgång till vatten och en plats att tvätta/skölja din skörd innan leverans samt en plats att förvara redskap. 

 

I denna video berättar Jonathan mer om odlingsytan:

 

 

Anmäl dig senast den 29 augusti! 

Missa inte denna unika chans att driva Göteborgs nya takodling i den mya stadsdelen som byggs i Masthuggskajen! 

Anmäl ditt intresse senast måndagen den 29 augusti för att få mer information om odlingsytan och en chans att skicka in en slutlig ansökan om att odla här.

 

Under Augusti/September kommer vi bjuda in de som anmält intresse att skicka in en slutlig ansökan där man beskriver sin företagsidé och odlingsverksamhet man tänker sig på platsen. Vi kommer be er skicka in en enklare affärsplan där ni beskriver er tänkta kund, affärsmodell och plan för att driva odlingsföretaget. Ni kan med fördel söka in som en grupp som tänkt bilda en odlingsverksamhet (t.ex. ekonomisk förening) tillsammans. 

 

DU ANMÄLER DITT INTRESSE GENOM ATT FYLLA I FORMULÄRET NEDERST PÅ SIDAN


Har du svår att skicka in ett formulär kan du även maila direkt till jonathan[at]thefoodprintlab.com och berätta om dina idéer för ytan samt din tidigare erfarenhet, var du bor/jobbar i nuläget. 

Den nya stadsdelen som växer fram i Masthugget - Odlingsyta på Takodling i Gbg

Den nya stadsdelen som växer fram i Masthugget – Bild: White arkitekter

Om området: 

Masthuggskajen – En kontrastrik stadsdel växer fram 

Området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen är en tillåtande plats som alltid har haft själen nära världen. 

Masthuggskajen är en del av Vision Älvstaden. Här växer en ny hållbar stadsdel fram som kommer att komplettera det redan vimlande stadslivet runt Järntorget och Långgatorna. Ett kulturcentrum där gamla värden bevaras och blandas med nya, där kontraster skapar dynamik i stadsbilden. På Masthuggskajen skapas nya platser där fler människor kommer att bo, arbeta och umgås. Vi är flera aktörer som tillsammans skapar Masthuggskajen. 

 

NCC bygger just nu två kontorsfastigheter på Masthuggskajen – Våghuset och Brick Studios. I en kommande etapp kommer även fastigheten Habitat 7 att föras upp. Husens arkitektur sticker ut och här växer några av stadens nya ikonbyggnader fram. De hyresgäster som flyttar in får direkt tillgång till ett utmärkt kommunikationsläge, en stor takterrass och härlig utsikt över både hav och land.  

Kontorshyresgästerna har tillgång till den 1200 kvm stora takterrassen med utsikt över älven och kvällssolen i ansiktet. I bottenvåningen finns restauranger och kaféer. 

Odlingsyta på Takodling i Gbg - På takterassen bakom Brick Studios

Odlingsyta på Takodling i Gbg – På takterassen bakom Brick Studios. Läs mer om byggnaden på brickstudios.ncc.se

Mer info om byggnaderna och denna odlingsyta på takodling i Gbg

Tidplan: höst 2022 färdigställs takterrassen. Vår 2023 öppnar verksamheterna i bottenvåningen och kontorshyresgästerna flyttar in löpande från december 2022. Vår 2023: 1a odlingssäsong. 

Adress: Masthamnsgatan 5, Plan 7 i Brick Studios 

Odlingsyta: Ca 130 kvm planteringsytor med varierande jorddjup: 185-285 mm och 545-645 mm. 

Service: Redskapsbod med möjlighet att hänga trädgårdsverktyg, vask och diskbänk på terrassen. 

Odlingsyta takodling i Gbg

Preliminär uppställning redskapsbod, med vatten och redskapsförvaring (under utredning, kan komma att justeras i ett senare skedde) 

Försäljningskanal/kund: Möjlighet finns att sälja grönsaker till kontorshyresgästerna på plats.  

 

 

Nuvarande användning Takyta
Plats Urban
Land yta 1200 m²
Hyra Mer info kommer om detta
Markägare Fastighetsägare
Avtal Årsvis
Passar bäst Grönsaker, Kommersiell odling, Snittblommor
  • Bli stadsbonde på Masthuggets skyline – Odlingsyta på Takodling i Gbg!
  • Bli stadsbonde på Masthuggets skyline – Odlingsyta på Takodling i Gbg!
  • Bli stadsbonde på Masthuggets skyline – Odlingsyta på Takodling i Gbg!
  • Bli stadsbonde på Masthuggets skyline – Odlingsyta på Takodling i Gbg!

Tjänster

Erbjuder boende? Nej
Vatten? Ja
Toilet? Nej
Tillgängliganpassad? Ja
Verktyg och tjänster Verktygsförråd
Kontakta oss
Grow Here
Grow Here

Var god skriv om relevant utbildning eller erfarenhet och dina odlingsdrömmar och mål.

Vi sparar din mejladress och ungefärliga position så att vi kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i ditt område. Läs vår Integritetspolicy för att se hur vi tar hand om din data.