Event

April – dags att odla rucola, sockerärt och brysselkål

Listad av: Grow Here

April 

Vad innebär egentligen begreppet aprilväder? Enligt SMHI karakteriseras april av snabba temperaturförändringar, byiga vindar och ibland kan även snö och hagel komma oväntat. Det ostadiga vädret är typiskt för april, men solen står högt på himlen och längre under april, vilket gör att det även kan bli riktigt varmt. När april månad har gjort sitt intåg passar det bra att planera för att plantera bland annat sockerärt, rucola och broccoli. Läs mer om dessa fantastiska grönsaker nedan och följ gärna våra steg för steg vägledningar med tips för bästa resultat. 

Grönsaker som passar att odla i april

Sockerärt 

Sockerärten är perfekt att odla för nybörjare. Det är en av de enklaste grönsakerna att odla och den kan sås på många olika platser. Allra enklast är att så den direkt i jorden utomhus. Du kan också så den inomhus i en kruka eller ett pluggbrätte. Se till att det är fuktigt i jorden innan du sår. Du kan sätta flera stycken i en bytta med intentionen att senare dela på dem när det senare är dags att plantera ut dem. Det inte många vet är att ärter dessutom är självpollinerande och det är därför lätt att spara eget utsäde. Spara de baljor som blir färdiga först, och låt dem torka ordentligt innan de plockas. Förvara svalt och framför allt torrt. Sen kan man odla samma sort igen nästa år.

Sockerärtor är en bra källa till fibrer, folat, vitamin C och vitamin K. Lägg gärna på ett par hemmaodlade sockerärter i salladen eller toppa mattallriken med ett par vackra sockerärtsstjälkar för ett effektivt tillskott av näring i måltiden.

Rucola

Det är inte alla bladgrönsaker som är näringsrika, till exempel är isbergssallad relativt näringsfattig. Desto mörkare bladen är, desto mer näring vet du att de har. Rucola är en mörk bladgrönsak med mycket vitaminer och en otroligt bra kalciumkälla, en mineral som är nödvändig för att upprätthålla en frisk benstomme och starka tänder. Både rucola och spenat innehåller höga halter nitrat vilket visat sig ha en kärlvidgande effekt, sänker blodtrycket och ökar syreupptagningen i musklerna. Studier har även visat att det räcker med att dagligen äta ca 200 g rucola för att förhindra risken för sjukdomen leverfett som drabbar en fjärdedel av Sveriges befolkning på grund av ohälsosam alkoholkonsumtion och fetma. Blanda gärna ner lite rucola i din smoothie om du tycker den är för kraftfull i smaken att äta för sig själv.

Du kan så rucolan tidigt på året – där du har utrymme. Den går till exempel bra att så direkt på den frusna jorden på friland utomhus. När våren kommer och jorden blir varm har den grott och är godare än om du hade väntat till våren med att så, vilket gör den väldigt lättodlad. Om du istället väntar till sommaren kan brist på vatten bidra till att rucolan smakar väldigt besk.

Om du odlar den inomhus i en kruka kommer den att vara ett fint tillskott i köket innan allt annat har börjat gro.

Brysselkål

Den lilla gulliga brysselkålen är faktiskt den yngsta av våra kålväxter. Inte mer än ca 700 år gammal och kommer från Belgien. Brysselkål är till utseendet  lite olik sina äldre släktingar och det är nog den gröda av de jag odlat som fått mest uppmärksamhet för just sitt utseende. Den finns dessutom i olika färger för den som har lust att färgkombinera grödorna i sitt odlingsland. För att odla brysselkål krävs mycket tålamod, mycket näring, mycket vatten och ett kålnät.

Följ vår steg för steg vägledning om hur du odlar brysselkål för bästa resultat. Läs mer i vår artikel här:

Brysselkålen kan skördas ända in på vintern.

Andra grönsaker som passar att odla i april:

Pallkrage utomhus

  • spenat
  • sallat
  • sommarmorot
  • rädisa
  • sommarblommor

Inomhus i kruka eller pluggbrätte inför utplantering

  • tomat
  • lök
  • sallat

Njut av aprilvädret och påsken – varmaste kramar Victoria på Grow Here.

  • April – dags att odla rucola, sockerärt och brysselkål

Tjänster

Online? Nej
Kräver bokning? Nej
Tillgängliganpassad? Nej
Kontakta oss
Grow Here
Grow Here

Var god skriv om relevant utbildning eller erfarenhet och dina odlingsdrömmar och mål.

Vi sparar din mejladress och ungefärliga position så att vi kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i ditt område. Läs vår Integritetspolicy för att se hur vi tar hand om din data.