News
Juli – dags att odla rädisa, persilja och valnöt.
Juli
Äntligen är årets varmaste dagar här och många väljer att ta semester. Lyckligtvis för oss odlare är juli även den blötaste månaden. Regnskurar och åska kan dock komma som en plötslig vändning på en skön sommarkväll. Enligt statistik from SMHI juli blivit varmare och torrare och det är därför viktigt att vi väljer våra grödor med omsorg och vattnar klokt.
Det är inte bara ogräsplock som vi kan göra nu i trädgården utan vi kan även så fler spännande och goda grönsaker, en första eller andra omgång. Nedan är ett förslag på några som passar bra att odla i juli.
Rädisa
Rädisan är en rotgrönsak med en lång och betydelsefull historia. Rädisan blev tidigt populär på marknaden för sin snabbväxande förmåga. Grönsaken har även länge uppskattats för sin medicinska egenskaper där den bland annat anses verka anti-inflammatoriskt, rensa levern och njurarna från gifter samt andningsvägarna. Den innehåller mycket c-vitamin och mineraler såsom kalium och fosfor.
Rädisan är lättodlad och kan odlas i princip var som helst; i trädgården på friland, i pallkragen, på balkongen eller i en kruka inomhus. Det viktigaste är att de får växa på en solig eller halvskuggig plats. Fröerna planteras ca 1 cm djupt och med ett avstånd på 2-3 cm. Eftersom fröerna behöver ljus för att gro är det viktigt att inte täcka med ett för tjockt jordlager. Ett annat vanligt misstag är att plantera rädisorna för tätt så att de inte får något utrymme att växa till full storlek. När rädisorna är planterade bör du se till att hålla marken fuktig. Om du låter det blir torrt emellan vattningarna kan rädisan få en träig och beskt smak. Redan efter 3-4 veckor kan du skörda härliga rädisor som du till exempel kan spetsa till salladen eller tsatsikiåsen med.
Persilja
Persiljan är en av våra äldsta kulturväxter och har odlats i 1000-tals år som medicinalväxt och krydda. Romarna använde persilja som läkeört bland annat för att lindra baksmälla. Det sägs enligt vissa drömtolkare att om man drömmer om persilja indikerar detta att man har gjort många vackra och snälla saker i sitt liv som kommer att göra en lycklig.
Persilja är rik på järn. Den är även rik på vitamin A och C. Man använder persilja för att lindra insektsbett, behandla sår eller friska upp andedräkten. Den är även urindrivande och kan öka mjölkproduktionen vid amning.
Persiljan är tvåårig så du kan skörda i flera omgångar från en enda planta. Persilja tar lång tid att gro (ca en månad) och förr trodde man att fröet först skulle ner till djävulen i helvetet sju gånger innan det kom upp ur jorden. Samodla gärna persiljan med purjolök som också tar lång tid på sig att växa. Odla persiljan så tidigt som möjligt men om du sår vid midsommar kan persiljan övervintra och ge tidig skörd fram till försommaren nästa år. För att förbättra grobarheten kan du lägga dina frön i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Du kan även odla vidare plantor som du köper i matbutiken inomhus för att senare kunna skörda igen flera gånger. Persilja är väldigt gott att i många rätter och det är en väldigt god krydda att ha i falafel.
Valnöt
Valnöten har odlats sedan urminnes tider och det finns idag många olika sorter. Ordet val kommer från fornsvenskans ”främmande”, som härstammar från benämningen av ett sydländskt folkslag: valar. Ordet valnöt betyder därmed: den främmande nöten med sydländsk bakgrund. De mest härdiga sorterna som kan hantera de lite mildare delarna av Sverige (zon 4-5) är hjärtvalnöten och gråvalnöten. Om trädet är odlat på frö tar ca 8 år innan trädet ger frukt. Om trädet är odlat på en ympad stam kan det gå mycket snabbare (1-3 år). Frukterna mognar i september-oktober och de varierar mycket i storlek, form, smak, hårdhet på skalet, utveckling av skiljeväggar och kemisk sammansättning. Valnötter har ett högt näringsvärde. Inom österländsk medicin trodde man att valnöten bidrar till behandlingen av hjärnan, hjärtat och levern. Den innehåller bland annat viktiga omättade fetter och järn som är bra för dessa kroppsdelar.
Du kan plantera ditt eget träd genom att ta en nöt från ett valnötsträd som du tycker har goda nötter. För att kunna gro ska valnöten vara färsk, alltså direkt nedfallen från trädet med sitt gröna ytterskal. Ta en kruka och stoppa hela valnöten ”liggande” i sandblandad jord. Vattna och ställ varmt.
Det tar några år innan valnötsplantan blir så pass stor så den kan planteras ut, så under tiden måste den övervintras frostfritt i sin kruka under vintern. När du planterar ut ett träd på din odlingsplats är det bra att göra det på ett soligt och vindskyddat läge under våren/sommaren så att trädet hinner etablera sig innan de kalla temperaturerna kommer. Se till att vattna ditt träd några gånger per vecka så att det alltid är fuktigt. Ett tips är att göra en vall runt dina träd så att vattnet hålla kvar längre runt trädet. Tack vare ett välutvecklat rotsystem, som når ett djup på upp till 4 meter och till sidorna upp till 20 meter, tål trädet vissa torrperioder. Dessvärre tål den inte svår frost och fryser vid en temperatur på -25. Valnötsträdet är, trots dess stora vattenförbrukning, ett framtidsträd när det gäller väntade klimatförändringar så var inte rädd att testa.
Läs mer om hur du kan vattna mer klimatsmart i denna artikeln.
7 tips på klimatsmart bevattning
Andra växter som passar att odla på friland i juli:
- pak choi
- nyazealändsk spenat
- tsatsoi
- piplök
- sommarmorötter
- dill
- persilja
- potatis
- rucola
- vintersallat
- gröngödsling (honungsfacelia, blodklöver, blå lupin med flera)