News
Växthusodling i norra Sverige | Besök hos Hietalas Handelsträdgård
Hietala Gård, som ligger strax utanför Övertorneå i en liten by som heter Korva, är ett stort växthus som drivs av Hans och Ulric Hietala. Grundades 1927 och med över 90 års erfarenhet är Hietala Farm inbäddat i historia och arv, med etableringen som pionjär i Norrbottens län. Cristina och Suzanna från GrowGBG hade privilegiet att träffa Hans och Ulric för att besöka deras förening och lära sig mer om växthusmatproduktion i norr. Läs gärna även vår artikel om gemenskapsodlingar i Norr.
En kort historia
Gården grundades 1927 av Gunnar Hietala, som utvecklade ett banbrytande sätt för storskalig grönsaksproduktion. Hans produkter var kända för sin höga kvalitet, och efterfrågan på dem växte snabbt. Verksamheten fick stor uppmärksamhet, inte bara i Tornedalen och Norrbotten utan också i hela Sverige. Vid 1940-talet exporterade Hietala cirka 100 ton färska grönsaker varje säsong till södra Sverige. De lyckades sätta Norrbotten på kartan som en möjlig grönsaksproducerande region.
På 1940-talet bildades växthus också i den kommersiella verksamheten. Gunnar var också pionjär genom sitt uppfinningsrika sätt att bygga ett växthus: med ett platt tak i stället för det vanligare höjda taket som ofta används idag. Han trodde att det platta taket möjliggjorde snö att blåsas bort av vinden mer effektivt än dagens sluttande tak och därigenom minskar risken för deformerade tak på grund av snöns laster under vintern. Han lockade mycket uppmärksamhet med denna idé, med många lokala medborgare som uttryckte misstro på detta, eftersom de tyckte att det var en dum idé. Men han lyckades bevisa att de hade fel när hans växthus lyckades klara sig strukturellt och tåla många vintrar och fortsätta att producera grönsaker under de kommande årtiondena.
Odling i Hietala idag
Den moderna verksamheten på Hietala gård omfattar växthusodling av tomat och gurka samt friluftsodling av kål och broccoli under sommarmånaderna. Den totala produktionen uppgår till cirka 400 ton färska grönsaker per säsong. Deras etablering består också av en plantskola där Hans hustru Inga Hietala odlar kommersiellt och bl.a. säljer trädgårdsblommor.
Under de varmare månaderna håller växthusen sina temperaturer genom förbränning av torv (vilket förekommer året runt). Detta beror på att ventilationssystemen måste öppnas helt för att fukt ska kunna lämna växthuset och hålla fuktighet på en stabil nivå (helst 60-70% i relativ fuktighet) för att hindra svampangrepp och sjukdomar att attackera gurkorna, vilket uppstår vid högre fuktigheter. Öppningen av ventilationssystemen tillåter koldioxid att komma in och släpper också ut övervärme som kan byggas upp under sommarmånaderna. Bröderna förklarade att de tyckte att det var ett ineffektivt system jämfört med vad som existerar i Nederländerna, där växthus ofta är utrustade med värmeväxlare som skapar en slutet cirkel i energiproduktion, användning och avfall.
Vinterutmaningar
Klimatet i Arktis är oförlåtligt för grödor, och därför uppstår de flesta jordbruk inomhus för att skydda grödor från de hårda väderförhållandena. För det första är solljuset bristande med lite eller inget solljus under vintern, vilket påverkar längden på årets odlingssäsong. Hietalas växthus upphör verksamhet under vintermånaderna eftersom de inte har installerat LED-lampor som skulle möjliggöra att produktionen fortsätter. Att investera i LED-lampor (med ett pris på 7000 SEK per lampa) i den skalan de behöver skulle, som de förklarar, resultera i en otänkbar ekonomisk modell som inte skulle vara hållbar för dem.
Hietala gård fortsätter att bränna torv året runt för att hålla temperaturen vid ca 17 grader Celsius året runt. Detta är extremt viktigt på vintern när värmen behövs för att smälta snö från taket innan det samlas och blir tillräckligt tungt för att orsaka takfel. Tragiskt inträffade en massiv händelse under våren 2018, då växthuset kollapsade över ett stort område av 4,000 kvm, vilket lett till smärtsamma ekonomiska konsekvenser. Isolering från ett snölager, som kan bygga upp till 2 meter, fungerar måttligt bra för att hålla värmen i växthuset.
Lokala synergier i livsmedelsproduktion
COOP och ICA är Hietalas huvudkunder genom företaget Everfresh, som ansvarar för att leverera dagliga färskvaror till COOP och ICA. Norrmejerier hjälper Hietala till att distribuera och transportera sina produkter till Luleå. Deras huvudmarknad ligger i Helsingborg och inte Norrbotten, för att deras produkter har svårt att konkurrera med de billigare, importerade varorna i norr. Detta förvärras av att Sverige importerar 50% av sin mat, medan man specifikt i norr importeras så mkt som 75% av sina grönsaker. Det innebär att Hietalas produkter sedan transporteras till COOP och ICA i Helsingborg, från huvudvägen i Luleå.
Hietala säljer också på plats till lokalbefolkningen på sommaren. Det uppskattas att de får upp till 150 personer om dagen och köper direkt från gården under sommarmånaderna.
Resan var en pedagogisk med överraskande resultat. När vi lärde oss om växthusproduktion i norr från Hietalas var det tydligt att det nuvarande systemet har en lång väg att gå innan det blir hållbart – både för bonden och miljön. Det är viktigt att vi strävar efter ett mer hållbart system (ekonomiskt och miljömässigt) så att vi som gemenskap kan slutligen skapa ett scenario där lokala livsmedelsproducerande priser kan förbli konkurrenskraftiga mot importerade livsmedel. En dag skulle det leda till att lokala produkter dominerar marknaden – och det är drömmen.
Hietala är även med i projektet DC odling där vi ser över möjligheter att odla på spillvärme från datacenter. Läs mer om projektet och anmäl ditt intresse att odla på spillvärme här.
Hans och Ulric är extremt varma, ärliga och ödmjuka värdar som vi avser att hålla kontakten med i framtiden. Om du vill veta mer, kolla gärna även in deras hemsida hietala.se.
Mvh,
GrowGBG-teamet.