News

Mitt volontärarbete på en stadsodling – Oscar Jessen

By Grow Here

Träffa vår vän Oscar Jessen från Hamburg, Tyskland, som ville utforska den svenska urbana odlingsrörelsen och fick chansen att volontärarbeta på en av Göteborgs stadsodlingarna i September. Läs om hans erfarenhet och vad han tar med honom tillbaka till Tyskland efter att hjälpt till hos Kajodlingen!


Oscars berättelse

Snart börjar jag studera miljövetenskap vid ett litet universitet i norra Tyskland. Jag hade lite fritid innan terminen började så jag bestämde mig för att öka mina chanser till stipendium och lära mig ett nytt språk. Det slutade med att jag anmälde mig till en kurs på Folksuniversitetet i Göteborg. Jag hörde att Sverige hade en blomstrande stadsodlings-scen som lät mycket intressant och jag tyckte det vore en cool grej att lära mig lite om urban odling och stadsjordbruk bredvid min språkkurs.

Började jobba hos Kajodlingen

Ganska snart hittade jag Growgbg-hemsidan och ett mail senare kom jag i kontakt med Jonathan Naraine som skickade mig en samling stadsjordbruk nära centrum. Kajodlingens odlingar vid hamnen passade bäst för mig och jag började volontär två gånger i veckan efter min språkkurs på deras gård. Speciellt i början var det mycket arbete på gården och de berättade många saker om sina växter och deras koncept. Vi skördade bönor, tomater, sallader etc. och planterade grönkål och sallad samtidigt. Alla deras bäddar användes ständigt för att öka avkastningen i det begränsade odlingsområdet.

Inspirerande partnerskap
Kajodlingens samarbete med Clarion Post-hotellet med odlingsplats på taket i utbyte mot att odla grönsaker till köket var helt nytt för mig och mycket fascinerande att se hur du kan hitta och använda plats i en stad till odling. De skapade ett mycket användbart symbiotiskt partnerskap där båda parter gjorde en ekonomisk vinst och också ökade marknadsföringseffekterna. Deras huvudsakliga odling var baserad på en oanvänd parkeringsplats bredvid floden i Frihamnen. För att kunna använda så lite jord som möjligt byggde de upp höjda bäddar på ett utrymme på cirka 400 kvadratmeter.

Under våra arbetsdagar besökte många intresserade personer gården och bredvid mig var det alltid några som hjälpte till idéellt. Det var verkligen intressant att se att människor trivdes där för att rensa sina tankar från den stressiga arbetsrutinen i staden. Förutom en stor odlingstunnel för tomaterna odlades allting utomhus och de odlade ett stort antal grönsaker och bladgrönt som de säljer på marknader, till restauranger och det fanns också ett självplocks-evenemang en gång i veckan.

Inga tunga maskiner
Den mest beundransvärda delen var att de inte använde några maskiner, de tog även sina produkter med cykel till marknaden. Det var fantastiskt att se att varan snabbt blev såld och varje kund var glad och intresserad av att få mer information om sitt lokala matprojekt. Det visade mig verkligen att det också är möjligt att göra något liknande i Tyskland trots att priserna på grönsakerna är ganska höga. Jag hade en mycket intressant och rolig tid under mina fyra veckors volontärarbete på Jonas och Williams stadsjordbruk och de var alltid mycket hjälpsamma och delade mycket information med mig om deras projekt och deras grönsaker.

Vilka är de tre största insikterna du tar med dig från Kajodlingen till ditt eget stadsodlingsprojekt?

Mina tre stora insikter är:

  1. Att vara öppen och transparent med ditt odlingsprojekt gentemot intresserade personer.
  2. Att odla på olika ställen i staden för att få till innovativa intressanta projekt.
  3. Att bygga upphöjda bäddar för att vara flexibel med var och hur du kan odla.

 

Oscar Jessen,
Hamburg