News

Sex tips på vad du kan göra av ”höstskräpet” i trädgården

By Victoria - Grow Here

Under hösten faller de vackert färgade höstlöven närmare oss på marken. En del tycker att det är mycket besvärande att se hur löven skräpar ner den prydliga gräsmattan och ibland skapar bruna fläckar där solens strålar inte tar sig igenom. Dessutom finns en berättigad oro för att halka på de våta löven. Det är därför viktigt att samla ihop löven rent ur ett säkerhetssyfte. Men vad ska du göra med alla löv?!

Vi har sex tips på hur det kan omvandla detta glittrande skräp till en funktionell och vacker resurs i trädgården och i hemmet!

1. Täck dina rabatter!
Löv i rabatten eller på odlingsytan fungerar som ett värmande täcke för jorden och underlättar för daggmaskar och andra nedbrytande att arbeta längre med att förbättra jorden. De bästa löven att sätta på rabbatten är löv som förmultnar snabbt såsom frukt- och blomblad. För att se till att löven inte flyger iväg kan du strö över lite jord. På våren krattar du lätt bort löven för att ge plats för de växtande små plantorna. Bild från www.trillium.se

2. Lägg löven i komposten eller skapa en lövkompost.
Du kan skapa din egna lövmull genom att göra en lövkompost. I england har lövmull tagit över torvmullens roll eftersom den är mer miljövänlig och samtidigt har torvens egenskaper i form av fuktighetshållande, näringsfattighet och stabil struktur. En lövkompost skapar du enkelt genom att placera löven i en skuggig hörna av trädgården eller i en öppen behållare. Efter tre år kan du använda lövmullen överallt i dina odlingar och rabatter direkt i jorden som jordförbättring. Varje år vänder du runt löven med en grepp och du kan även tillföra gräsklipp för näring. Om du även har en matavfallskompost är det också vara bra att spara en påse med löv till sommaren för att balansera den blöta kompostavfallen med torra löv. Bild från www.trillium.se

3. Blanda med gödsel och fyll dina odlingsbäddar inför nästa säsong.
Du kan även blanda dina löv direkt med stallgödsel och fylla dina bäddar och varmbänkar redan nu inför nästa säsongs odling.

4. Gör en fin dörrkrans av lönnlöv eller dekorera till festen!
Nypon, ekollon och löv ger en fin färg till såväl inomhusmiljön som till uppfarten utomhus. Bild från Majka Edberg. Florist Jarlaplansblommor, Stockholm.

5. Gör ett bo till igelkottar!
Igelkotten är i en del europeiska länder utrotningshotad, mycket på grund av vårt sätt att rensa i trädgården. Genom att bygga ett litet bo av små kvistar och löv kan du ge en plats till igelkotten och ni kan samarbeta i arbetet med att få bort oönskade insekter och sniglar.

6. Skänk till en odlingsförening eller granne i närheten.
Ibland har du helt enkelt mycket mer löv än vad du kan använda. Och i många fall finns det de som behöver mer än dig som ev. har större odlingsytor eller möjligheter till kompostering. Fråga din granne som odlar eller skänk till en odlarförening i närheten. Exempelvis tar Kajodlingen i Göteborg alltid tacksamt emot dina löv till sina odlingar.

Ha en trevlig höstdag!
Önskar Victoria Bengtsson med Growgbg team