News

Vill du realisera din drömträdgård, men har ont om tid?

By Grow Here

Många drömmer om en vacker och blomstrande trädgård, som erbjuder en riklig skörd för familjen. Men med ett heltidsjobb kan det tyckas som en överväldigande uppgift som skulle avskräcka några av oss. Så hur kan vi uppnå vår drömträdgård trots våra hektiska vardagsliv? I denna artikeln kan du läsa om fördelarna med att dela sin trädgård, och som exempel lyfter vi partnerskapet mellan Karin och Frida – trädgårdsägare och odlare som hittat varandra via Grow Here. 

Hinner du inte odla hela ytan själv? Hitta en odlare!

Det finns många odlare i Göteborg som letar efter utrymmen att odla på, och det finns många villaägare som har tillgänglig mark att odla på men som inte själva hinner med allt. Samarbetet mellan dessa två har många fördelar: odlaren får en plats att odla på, och villaägaren kommer hem till en vacker trädgård. Som villaägare kan du njuta av den spännande omvandlingen av en tidigare tråkig yta till en frodig grönskande odling, kanske rentav få färska grönsaker som skördas direkt från din trädgård. Ett personligt partnerskap som kanske även kan omfatta andra skötsel-aspekter (till exempel, att ta hand om huset när du är på semester), eller bara ett fint samtal som lyfter din dag.

Exempel på trädgårdsdelning

Våren 2018 matchades villaägaren Karin Wester med Frida Björkroth, genom Grow Gothenburgs matchningstjänst. Partnerskapet gjorde det möjligt för Frida att komma åt odlingsmarken hon hade drömt om, och hon kunde odla på ytan helt gratis. Hon hade också friheten att låna Karin’s trädgårdsverktyg och fick ge sin input i hur trädgården kunde utvecklas (till exempel att sänka höjden på häckarna, ta bort buskar eller gräva upp en bit mark för grönsaksodling). Karin såg samtidigt mycket fördelar, då Fridas närvaro i hennes villaträdgård då och då, minskade risken för inbrott – som annars har hänt en del i grannskapet. Ibland får hon även ta del av skörden också. När Karin var borta på semester över sommaren, fick hon även hjälp av Frida med att klippa gräset.

Matchning mellan villa-ägare, Karin, och odlare, Frida:

Grow Gothenburg intervjuade tomtägaren Karin och bad henne att dela med sig av sina erfarenheter och tankar om att dela sin trädgård med Frida. Nedan ser du en videointervju samt en kortare intervju (spoiler alert: bara positiva erfarenheter!):

 

Odlar du själv eller vill du börja odla i framtiden?

Vi odlar mest på Tjörn, där vi har en sommarstuga.

 

Vad var din främsta inspiration till att låta någon få komma och odla i din trädgård?

Vi hade för mycket trädgårdsyta att sköta helt själva, och att vi tyckte att det kunde vara roligt att få någon att odla med oss.

 

Vad odlar du och Frida i er trädgård?

Frida har odlat potatis, bönor och lök, och vi odlar kryddor och blommor.

 

Vad gör ni med skörden?

Vi äter och plockar in blommorna. Ibland delar vi skörden med varandra.

 

Hur ofta är ni båda i trädgården för att umgås eller odla tillsammans?

Vi har ännu inte odla ihop, men vi pratar lite varje gång vi ser varandra och vi har haft fika några gånger ihop.

Hur mycket av marken odlar Frida och du på?

Frida har odlat på ca 50 kvadratmeter. Vi odlar mest i några pallkragar.

 

Hur har erfarenheten varit så långt med att ha en odlare odla på ditt land? Var det bra och skulle du rekommendera det till andra?

Bara positiva erfarenheter. Vi har rekommenderat detta till många av våra vänner!

 

Vad skulle du säga har varit de största fördelarna och utmaningarna med att låta en annan person få tillgång till att odla i din trädgård?

Inga utmaningar bara glädje. Roligt att se att Frida blir nöjd och så har hon hjälp oss att klippa vårt gräs några gånger.

 

 

Vill du också dela din trädgård?

Om du är villaägare som också vill hitta en odlare till din trädgård – lägg upp din odlingsyta på growgbg.com genom att skapa ett gratiskonto och sedan lägga upp din trädgård via denna länk.
För mer instruktioner kring hur du lägger upp din odlingsyta klicka här.

Alternativt, skriv till [email protected] med några bilder och en beskrivning av ditt land om du har några specifika frågor om processen.

 

Varma höst-hälsningar,

Grow GBG teamet