News

Plocka och ÄT dina gröna tomater

By Cristina Ramos

”Många odlare är lite oroliga över sina tomater såhär på höst-kanten och vet att de första frostarna plötsligt kan dyka upp och förstöra din sista tomatskörd på säsongen som du sett så mycket fram emot. FÅ INTE PANIK! Här kommer några tips på hur du kan få ut det mesta av dina sena tomater och varför vi tycker man bör skörda tomaterna redan som gröna.”

 Varför ska vi skörda tomater även om de inte är mogna ännu? 

  1.  En tidig frost kan som sagt förstöra dina tomater på nolltid. Temperaturen kan ofta gå under noll grader, speciellt i skandinaviska länder under september-oktober.
  2.  När temperaturerna går under 10 grader Celsius slutar tomaterna växa och frukten slutar mogna.
  3.  Många odlare kanske vill börja förbereda jorden för att plantera hösten vintersäsong grönsaker, det är tillräckligt bra skäl att börja skörda även om de fortfarande är gröna!
  4.  Tomater kan enkelt få sjukdomar, speciellt när vädret blir mer vått under hösten och på sensommaren och höst sprider sig gärna dessa svampsjukdomar ännu mer och att skörda frukterna i god tid innan sjukdomen sprids till frukterna är nyckeln om dina plantor blivit angripna, annars kommer frukter inte längre att kunna ätas.
  5.  Det går att äta tomaterna när de är gröna. En helt ny smakupplevelse för dig att utforska!

Så ta tag i din korg och börja skörda!

Och vad ska man göra med dem?

1. Ät dem!

Här är 3 vanliga frågor kring att plocka och äta gröna tomater:

 Är gröna tomater lika näringsrika som mogna röda tomater? 
Gröna tomater som röda mogna tomater är rika, bland andra näringsämnen, i vitamin C, vilket hjälper kroppen att absorbera järn. Därför rekommenderas att äta gröna tomater med mat rik på järn som spenat eller linser.

Kan vi äta gröna tomater råa eller kokta? 
Gröna tomater skall helst kokas innan de äts. De har ett högre innehåll i ”Solanina”. Detta ämne är en naturligt fungicid (svampdödande medel) eller bekämpningsmedel som tomatplantorna innehåller för att undvika att andra organismer eller djur konsumerar det. Det finns en högre närvaro av detta Solanina-toxin i gröna tomater än i mogna röda tomater, vilket gör det svårare att smälta för människor. Därför rekommenderas det att man tillagar dem för att få en sötare smak, deutralisera Solanina som orsakar bitterheten i råa gröna tomater.

 

Hur lagar man till gröna tomater? Här kommer fyra smarriga recept:

  1. Grön tomatsylt.
  2.  Grön tomat & äppel-chutney.
  3.  Grön tomat & linsgryta med curry.
  4.  Stekta gröna tomat-chips med dipsås. 

Tillaga & njut av dina GODA GRÖNA TOMATER! och här är ett annat hett tips:

2. Låt dem mogna!

Sätt dem i ditt fönster för att mogna i solen!  🍅
Om du fortfarande tycker bäst om smaken av färska mogna röda tomater, så kan du också ställa dem att mogna i ett soligt fönster och de blir magiskt nog röda, speciellt med närvaron av några äpplen som utsöndrar etylengas som gör många frukter och grönsaker mognar snabbare . På så sätt kan du njuta av en röd vintertomater-sallad långt efter den första höst-frosten har kommit. De smakar kanske inte så sött som de tomater som mognar på plantan men inte så långt ifrån, men med lite goda recept, som t.ex. ugnsbakning kan vi göra dem ännu godare!

Med alla dessa tips önskar vi dig en lycklig tomatskörd! Och för de som har växthus eller plats att odla inomhus vill vi tipsa om att det fortfarande finns möjligheter att odla tomatplantor längre in på hösten eller till och med övervintra med dem i dessa varmare inomhuszoner. Mer om detta i denna Tutorial, Hur man övervintrar och förökar sina tomatplantor genom sticklingar!

Dela gärna med dig av dina favoritrecept eller tips på hur du använder gröna eller röda tomater eller rentav hur du låter dem mogna efter att ha plockats! Om du har några andra frågor eller tips om odling som du vill veta mer om, låt oss veta i kommentarerna och vem vet, kanske kan vi göra nästa Grow-Tutorial om just ditt favorit-tema.

Glad tomatskörd önskar Cristina och vi från GrowGothenburg-teamet!

Cristina Ramos Cáceres

Arkitekt, The Foodprint Lab

[email protected]