News

5 odlingstekniker för din skola | Andreas – Odla i skola

By Andreas Anderson Odla i Skola

Hydroponisk inomhusodling

Vi (Andreas och hans elever) odlar i vattenlösning med helt eller delvis artificiell belysning. Näringen får växterna från näringslösning som tillsätts i vattnet. Lättaste typen att få att funka är sk ”bubblare” – DVC. Dessa står ständigt igång i NO-salen och fönstren i matsalen. Med jämna mellanrum flyttar de även ute i andra klassrum och finns där under en tid. Vi odlar mest chili och basilika.


Aquaponisk odling

Vi odlar i vattenlösning med helt artificiell belysning. Näringen får växterna från ett akvarium med fiskar i. Denna metod är i särklass bästa sättet att illustrera bla kvävets kretslopp. Alla borde ha detta i sitt klassrum, men det kräver en hel del pyssel. Pga all tid skötseln tar har vi endast ett system igång på skolan åt gången.


Micro Leaf

Micro Leaf är den absolut enklaste typen av inomhusodling. Att driva fram egna små bladgrönsaker går snabbt, är billigt och kräver minimalt av solljus. Alla borde ha ett fat med Micro Leaf igång ständigt. Både privatpersoner och skolor!


Varmbänkar

Med varmbänkar ute på skolgården får vi tidig sådd och tidig skörd. En vår med gynnsamt väder kan ge oss upp till 3 skördar av snabbväxande grödor INNAN sommarlovet. Varje klass på skolan har en egen varmbänk som de sköter och vårdar. Utöver detta har vi ett antal gemensamma varmbänkar som ger rekordtidig skörd av nypotatis och ger oss möjlighet till en egen skördefest med extra lyxig skolmat sista veckan INNAN sommarlovet.


Odling som läxa

De senaste åren har vi haft möjlighet att få fröer från handeln. Det har varit fröer som gått ut i datum eller av annan anledning varit svåra att sälja. Dessa fröer är inte värda mycket för den enskilde handlaren, men är värt hur mycket som helst för oss som skola. Det innebär att vi kan skicka med varje elev ett par fröpåsar hem. Uppdraget är sedan att odla en kvadratmeter och dokumentera detta i text och/eller bild. Odlingen behöver ej ske hemma, om man ej har plats. Det kan lika gärna vara hos en granne, släkting eller vän. Det går också att odla på balkongen eller inomhus och sedan räkna om odlingen till 1 kvadratmeter. Dokumentationen av odlingarna används under hösten på olika sätt i undervisningen.


Skolträdgårdsland

Nu har vi varit igång i snart 4 år med odlingarna. Steget som nu känns naturligt för oss är att anlägga ett skolträdgårdsland. Vi har funderat mycket tillsammans kring utformningen. Det skall ej vara för stora ytor så att det blir tungjobbat. Det skall finnas andra integrerade funktioner såsom möjlighet att sitta stilla och läsa, grillplatser osv. Ju fler som använder ytan, ju fler tar ansvar för den och hjälper till. Anläggningen av landet är just nu i full gång. Vi ser fram emot att utvärdera vad detta tillför till vår skola och vår hälsoprofil.

Andreas Andersson
NO-lärare med jord under naglarna

odlaiskola.blogspot.com