Mark

Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry

Listad av: Planta panta tree international

EcoAgroforestry re-creation Center:

The EcoAgroforestry re-creation Center (EAC) (EAC) i Göteborg kommer att vara en av Nordenss första Agroforestry Centers samt ett nav för ekoturism, som med sin placering längs en viktig europeisk vandringsväg. Planerna är att skapa både kommersiell grönsaksodling (Market gardens), ett växthus och ett café som säljer de lokala råvarorna, samt ett agroforestry-system med frukt-, bär- och nöt-träd som integreras med betesdjur för att bygga matjordslagret – och eco-cabins (tiny houses) som smälter in i landskapet för lokal ekoturism. Läs mer om EAC här: www.ecoagroforestrycenter.org/

EAC-gruppen söker nu odlare och entreprenörer för att vara en del av projektet och erbjuder från 500-1500 kvm i ett första steg och upp till 4-7 hektar jordbruksmark på lång sikt.

Om odlingsytan:

Med ett total markområde på 27 hektar innehåller området stora öppna fält, majestätiska kullar och dalgångar, vackra skogspartier och slingrande vägar längs Lärjeånfloden (som ingår i en nationell och europeisk vandringsväg). Marken i EcoAgroforestry Re-creation Center hyrs från Göteborgs stad, av en grupp ideella företag som skapar ett utbildningscenter för agroforestry och social integration.

Den mest tillgängliga delen av området är ett potentiellt odlingsområde på cirka 2000 kvm i området närmast busshållplatsen, som går att nå på cirka 18 min bussresa från Centralstationen. I detta område som man kan se på bilden nedan kommer det att finnas möjlighet att odla tillsammans med EAC-medlemmarna i ett gemensamt växthus för att förlänga säsongen. EAC kommer också att odla i denna del av området på lång sikt men erbjuder en stor yta på alltifrån 500-1500 kvm till en eller flera kommersiella bönder i ett första skede. Planen är också att bygga ett café här för att sälja de lokala produkterna eller sälja krukväxterna eller sticklingar från växthuset till allmänheten, eftersom detta område kommer att bli tillgängligt för många att nå via kollektivtrafik. EAC söker kommersiella odlare, gärna med ett pedagogiskt eller socialt fokus som gärna deltar i deras verksamhet med lokala skolor etc.

Concept sketch of the area of  total 27 ha of land.

Området ligger nära såväl Angered och Bergsjön. Längre ner mot Lärjeån och på andra sidan av vattnet finns ytterligare 3 potentiella områden till gården på cirka 3000-4000 kvm totalt, var och en runt 1000-2000 kvm stor som kan passa andra typer av jordbruk såsom frukt- och bär. Även på andra sidan floden finns stora områden på 4-7 hektar jordbruksmark som lämpar sig för djurhållning såsom får eller grönbeteshöns/kyckling – men här måste infrastrukturen och vägarna först etableras.

Mer om projektet och odlingsytan kan du se i videon nedan (OBS: tävlingen är avslutad och ej längre aktuell).

 

Om organisationen:
Gruppen bakom EAC-organisationen som hyr ut landet är non-profit ”Planta Panta Tree International” och ”Hope for Sustainable Forest” och de samarbetar med TidsNätverket i Bergsjön och många andra aktörer. EAC är också en del av nätverket ”Stadslandet Göteborg”, som syftar till att överbrygga klyftan mellan stad och landsbygd, inklusive många partner som kommunen, forskare och många lokala stads- och lantbruksföretag och företag.

Hyra
Mer information om hyran kommer att ges snart. Anmäl ditt intresse för att få all information en gång släppt.

Ansök till denna odlingsyta i god tid – för du skall ha en chans att också utveckla ett designförslag och affärsplan innan tävlingens deadline 15 December. 

Nuvarande användning Gräsmatta
Plats Offentlig
Land yta 2000 m²
Hyra Info kommer snart
Markägare Kommunen
Avtal Årsvis
Passar bäst Djurhållning, Frukt och bär, Grönsaker, Kommersiell odling, Pedagogisk odling, Rehabilitering
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry

Tjänster

Infrastrukturen som växthus mm behöver finansieras av EAC tillsammans med odlingsföretaget - eller var och en för sig. Finansiering kan ske genom denna tävling eller andra medel.
Erbjuder boende? Nej
Vatten? Ja
Toilet? Ja
Tillgängliganpassad? Ja
Verktyg och tjänster Växthus, Verktygsförråd
Kontakta oss
Planta panta tree international
Planta panta tree international

Var god skriv om relevant utbildning eller erfarenhet och dina odlingsdrömmar och mål.

Vi sparar din mejladress och ungefärliga position så att vi kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i ditt område. Läs vår Integritetspolicy för att se hur vi tar hand om din data.