News

Kan man odla i vinden?

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Du kanske har observerat, när du går på vandring i höga bergshöjder, att växter inte växer sig så väldigt stora. Detta beror bland annat på variabler som påverkar växternas komfort såsom vinden. När du startar en stadsodling måste du först göra en platsanalys och en av de viktigaste delarna som avgör en bra plats för tillväxt är vinden. Överdriven vind kan göra dina växter och grödor växer mindre, eller inte växer alls. Läs mer för att förstå varför.

 

Varför ska vi hålla våra växter borta från ständigt blåsiga zoner?

 

Först och främst kan stark vind förstöra kronblad och stammar av växterna. Om stammar bryts blir detta ett öppet sår i växten, vilket gör det sårbart för säsongssjukdomar. För det andra, om växter utsätts för ett ihållande vindflöde, kan växtens behållare bli torrare snabbare, vilket gör växten stressad. Men hur reagerar växten när den blir stressad? Om stark vind blåser ständigt börjar porerna i bladen stänga för att minska vattenförlusten. När en växt aktiverar denna mekanism för att stänga dess porer växer växten långsammare eftersom växtens andningsförmåga minskar. Detta kan ha en enorm konsekvens i din skörd, vilket kan minska skörden med cirka 50% .

Hur kan jag förhindra negativa vind-effekter på min stadsodling?

  • Välj plats med mindre vind. Välj om möjligt en plats isolerad från starka vindflöden. Det är viktigt att förstå platsen först för att förstå hur vinden rör sig. Det finns genomsnittliga vindhastigheter och riktningar för varje plats, så det beror på din geografiska plats, och även på en enda plats kan medeltalet variera över årstiderna, så det är viktigt att ha en bra vindkälla.

  • Fäst svaga växter i en styv struktur. För att skydda långa växter som tomater eller ärtplantor, fäst dem med rep till pinnar eller vertikalt styvt nät som styr dem upp medan de växer men samtidigt fungerar som en ryggrad som hindrar stammar att bryta. Justera vattnets rutin. När vindsäsongen kommer, kontrollera dina växter oftare och se till att det inte torkar för snabbt, det kan behöva mer vatten än vanligt.

  • Välj plantor med låg höjd. Om din jordbruksplats är för utsatt för vind, undvik höga växter som fruktträd, eftersom de blir för stressade för att odla frukter, men istället välja vindtoleranta växter som till exempel lågväxtplantor: Aromatiska örter som persilja, lavendel, rosmarin, timjan …. eller några rotgrönsaker som morötter, potatis, grön fänkål …

  • Använd vindbuffertar. Placera fysiska hinder som fungerar som vindbuffertar som hindrar växter från att torka för fort eller bli fysiskt skadade av vind. När du ställer in vindspärren får du inte placera den på södra sidan av din jordbruksplats, eftersom södern är den soligaste orienteringen. Så var strategisk och välj den goda platsen med mindre vind men också med minsta timmar av sol exponering.

 

Vilken fysisk barriär kan jag använda som vindbuffert?

Du kan använda många material som en vindbuffert; kolla in dessa 3 exempel:

  1. Ett förstärkningsnät där växter som murgröna kan växa, vilket skapar en tjock grön vertikal vägg som hindrar vind att komma in på din jordbruksplats.

2. Ett trä staket gjort av återvunna träpallar.

3. Om du har en större yta att täcka, till exempel ett stort utrymme i en entré, kan du skapa det här exemplet – en metallplatta som kan minska vindflödet och hastigheten, vilket ger ett bra mikroklimat för växter att växa och klättra i den nya strukturen.

Finns det något bra med vind för mina grödor?

Vind i god mängd och hastighet är mycket fördelaktigt för grödor. Vind blandar luften som gör det möjligt för växter att nå och absorbera mer CO2 från luften. Även vind kan förhindra att dina grödor samlar upp ett överskott av dagg som skapats av fuktig luft i natten, vilket förhindrar växter från svampsjukdomar. Vind kan göra dagar svalare och nätter varmare, hålla anläggningen i en bekväm temperaturmarginal. Om du behöver hjälp eller råd för att skapa en bra miljö och mikroklimat för dina grödor, är du välkommen att kontakta vårt team, och vi kan hjälpa dig med ditt projekt!

Mvh,

Cristina Ramos Cáceres och GrowGBG teamet.