News
Hur man bygger en varmbänk
Vad är en varmbänk? En varmbänk är ett effektivt sätt att skapa ett varmt mikroklimat som gör att du kan driva upp växter och skörda upp till två månader tidigare på våren. Det är perfekt under februari-mars när de kalla temperaturerna i luften och jorden gör det omöjligt att odla på friland – men där du genom en extra klimatzon och tillförd värme från komposteringsprocessen kan få våren att komma extra tidigt till din trädgård. Följ vår steg-för-steg-guide nedan om hur du gör din egen varmbänk, med inspiration igen från odlings- och självhushållnings-experten Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård.
Planering och förberedelser
Att fysiskt sätta ihop bädden kan betraktas som enkelt, men det är värt att notera att det krävs en viss planering i förväg när det gäller logistik och material. Här är en enkel checklista för att du ska ha allt du behöver innan du sätter igång med din värmbänk:
4 saker du bör tänka på innan du sätter igång!
1. Se till att du har tillräckligt med gödsel. Hästgödsel brukar rekommenderas då det håller värmen länge, men även hönsgödsel mm. fungerar fint. Sara brukar räkna med att det går 10-15 säckar med hästgödsel i en pallkrage, beroende på hur packade de är. Det går åt mycket gödsel för att bygga en bred och hög varmbänk. Använd bara färsk gödsel, den bör inte vara äldre än 8 veckor.
2. Använd mycket halm. Är det lite halm i gödseln behöver du lägga till extra halm eller löv att blanda med gödslet, eftersom det är halmen eller löven som brinner och skapar värmen när de bryts ner. För lite halm gör att det inte blir lika varmt, så se till att du har tillgång till motsvarande mängd halm / löv som din mängd gödsel innan du börjar bygga varmbädden.
3. Förbered ram eller odlingskragar. Du behöver en ram av något slag för att hålla gödsel / halm och jord på plats. Det kan vara en träram eller ett antal pallklagar. Tre pallkragar på höjden är lagom. Även enkla kompostgaller fungerar för att kunna bygga på höjden om du bygger din varmbänk i ett växthus/polytunnel.
4. Det är en stor skillnad mellan att bygga en varmbänk utomhus och att bygga den inne i en polytunnel. Det finns några viktiga ytterligare punkter som man bör veta om ifall man bygger en varmbänk utomhus:
Värmbänkar utomhus
– Varmbänken bör byggas på en högt belägen, väldränerad plats, så att den inte blir vattenfylld när det regnar eller när snön smälter. Helst skall du gräva ner en bit i marken på hösten för att komma ner till frostfri nivå och börja fylla på gödsel/halm här på våren.
– Varmbänken bör isoleras från uteluften annars kommer värmen lätt att gå förlorad i omgivningen. Detta kan göras med halm/hö (som visas på bilden nedan) eller t.ex. frigolit.
– Isolering krävs på natten och kalla dagar för att förhindra att värmen släpps ut. Detta kan göras med extra täckning ovanpå locket med filtar eller andra tjocka textilier ovanpå locket av glas/växthusplast.
Steg-för-steg – Hur du bygger en varmbänk
Sara valde att placera sin varmbänk inuti en polytunnel, helt enkelt för att det är bekvämare och lättare – vilket vi helt och hållet kan hålla med om. Att skapa en varmbänk i en polytunnel innebär att man inte behöver kämpa mot vinterns hårda vindar, kraftiga regn och riktigt kalla utetemperaturer. Men vi har även byggt varmbänkar på friland vilket fungerar väl.
1. Blanda gödsel med halm och packa i lager. Var inte snål med mängden halm som du blandar i. Att trampa ned materialet med fötterna kan också vara bra för att komposteringsprocessen ska gå långsammare och således kommer värmen att vara längre.
2. Häll på varmt vatten efter varje lager är lagt. Detta eftersom fukt och värme kickar igång komposteringsprocessen.
3. Bygg upp med 50-70 cm gödsel/halm. Ofta rekommenderas att man bygger sin varmbänk minst 50-70 cm på höjden – eftersom mer material betyder mer värme och mer inledande värme betyder att värmen i varmbänken kommer att hålla längre.
4. Dags att placera ut en termometer för att följa eventuell temperaturförändring. Det här är den roliga delen! Placera den digitala termometerns bildskärm (om du har en sådan) utanför varmbänken och sätt termometerets temperaturmätande ände i varmbänken. Obs! Placera inte monitorn inuti varmbädden, eftersom kondens kan förstöra apparaten. Vanliga analoga stektermometrar fungerar dock också och tål vatten fint (se bild nedan). Komposteringsprocessen har börjat när du märker någon temperaturökning.
5. Lägg ett lock på varmbänken så att ingen värme försvinner. Locket kan vara tillverkat av enkel växthusplast (eller byggplast) som fästs på träbjälkar – eller ett gammalt fönster. Under de första veckorna kan du också lägga till extra filtar för att isolera och förhindra värme från försvinna från varmbänken. Dessa filtar kan avlägsnas när det inte längre finns risk för mkt kalla utetemperaturer.
6. Lägg på 10 cm jord. När temperaturen har höjts (den kanske stiger till 40-70 ° C) och sedan börjat dala ner till ca. 30 ° C på ytan av bädden (kanske efter 1-2 veckor) – är vi redo att lägga jord (10 cm bör räcka för de flesta grönsaker) ovanpå gödsel-/halmskikten i varmbänken. Vi väntar med jorden just för att se till att vi inte dödar jordens nyttiga mikroliv när det är som varmast.
7. Dags för plantering / sådd! Efter att ha lagt till jord och vattnat bädden är vi redo att så våra frön eller plantera våra växter. Välj snabbväxande frön som spenat, salat eller rädisa och majrova. Det är också fördelaktigt att plantera ut plantor du dragit upp inomhus en månad innan.
8. Njut av att skörda från din varmbänk! Om du förbereder varmbänken i början av februari kan du få en skörd så tidigt som i Mars – upp till 2 månader tidigare än på friland. Vintertid när det är kallt behöver du inte vattna eller lufta varmbänken, men när vårvärmen kommer kan det bli varmt och torrt – då är det bra att öppna locket och vattna då och då. När temperaturen utanför varmbänken är varm nog för att plantorna ska överleva kan vi ta bort locket helt.
För en mer visuell genomgång, se Sara Bäckmos video nedan.
För dig som känner för att experimentera kan du göra en bädd med alla slags material, inklusive gamla kläder! Vi skulle gärna följa ditt varmbänks-bygge, så dela gärna dina bilder med hastag #dreamsgrowhere på sociala medier! Kanske vill du också dela med dig av nya och intressanta tips, skriv då till oss på [email protected].
Ha en underbar vår allihop!
Kramar,
Grow Here teamet