News

New York’s första kommersiella takodling | 5 tips: Hur du startar en takodling

By Grow Here

Det är något fascinerande med takodlingar. Utsikten. Vinden. Människorna. Och … smaken? Det finns så många värdefulla värden med takodlingar och vi besökte Annie Novak för att veta vad man ska tänka på när man etablerar en takodling. 

En sen höstdag 2015 besökte Victoria Eagle Rooftop Farm i Brooklyn, New York. Från det första välkomnandet av Annie Novak i entrén och efter att ha gått in byggnaden kunde du känna att det inte var en vanlig plats. Det fanns en viss extra energi för att göra någonting som aldrig har gjorts någon annanstans.

Den första CSA drivna takodlingen i New York
Eagle Street Rooftop Farm var den första CSA (community supported agriculture) takodlingen i New York. Vilket innebär att bönderna kan stödjas före säsongstart och dela risken med konsumenterna. Annie Novaks uppdrag var att visa att det var möjligt att vända en Urban Roof Farm till en kommersiellt framgångsrik historia – och så gjorde hon och hennes partner. Taket är placerat ovanpå ett varuhus där alla ekologiska grönsaker levereras efter skörd. Annie anser att takodlingen bidrar till ännu större värden än att bara leverera lokal mat, det är främst ett pedagogiskt värde där människor kan lära sig varifrån maten kommer ifrån. Annie bjuder in både skolklasser och volontärer för att hjälpa till med trädgårdsarbete, sådd och skördar genom sitt utbildningsprogram, Growing chefs.

En genomtänkt design 
Eagle Rooftop Farm visar också ett bra exempel på hur man kan göra en befintlig byggnad till en takodling om designen är genomtänkt. Till skillnad från många takodlingar i Sverige där odlingarna är uppbyggda genom en uppsättning av odlingsbäddar, läggs odlingsmediet (jorden) direkt på taket med endast ett 5 cm lager av polyeten, en dräneringsmatta och ett kvarhållande och separerande väv däremellan. Odlingsmediet sattes på taket med hjälp av en kran som levererade jorden i stora påsar. Odlingsmediet är en blandning av kompost, bergpartiklar och skiffer som gör den väldigt lätt, behåller vatten och möjliggör luftcirkulation.

För att lägga till viktiga näringsämnen sprids avföring från höns (som finns på våningen längre ner) över de kuperade odlingsfälten. Installationen av takodlingen kostade allt tillsammans enbart 10 dollar per kvadratmeter att installera. Idag kan Annie odla en stor variation av växter som gurkor, paprikor, tomater, äggplantor, spenat, rädisor, kale, swiss chard, morötter, ärter, bönor, salladsgrönsaker sallader, senap, arugula) örter (salvia, dragon, oregano, persilja, gräslök, koriander, dill) och blommor (kosmos, zinnias, calendula och humlor) i endast 12 cm djup jord. Men eftersom det lätt blir mycket varmt på tak lärde Annie sig att stark chili, körsbärstomater och salvia kunde anpassa sig mycket bättre till klimatet än t.ex squash. Växterna pollineras av bin som lever en nivå lägre än takodlingen vilket gör hela taket till ett levande ekosystem.

2 minuters mentorskap av Annie Novak innan du startar en takodling:

1 . Tillstånd först.
Om du ska investera tid och pengar i ett projekt vill du vara säker på att det är okej. Titta till exempel vad staden kräver för höjd på kanter och vilka avstånd som krävs för brandsäkerhet.
2. Analysera platsen
Om du ska odla grönsaker behöver du mycket sol, minst 6 timmar per dag. Se till att din valda plats inte är skuggad.
3. Använd bevattningslösningar
Om din odlingsyta är lokaliserad på en svår plats, vill du inte springa upp och ner med en slang.
4. Undersök jordkvaliteten
Odlingsmediet är det viktigaste när det kommer till odling. Du vill se till att du har ett odlingsmedium som kan hålla mycket vatten och näringsämnen och samtidigt vara lätt även när det är vått. Du vill också se till att det inte finns några skadliga ämnen i jorden.
5. Börja planera nu!
Planteringen kan börja tidigt i april och fortsätta till slutet av hösten. Säsongen på taket är ofta lite längre på grund av det varmare klimatet. Kontakta ingenjörer och arkitekter redan idag för att kontrollera hur mycket vikt ditt tak kan klara och samråd med landskapsarkitekter för design och växter.

Läs mer i Annie Novaks bok: (länk: https://rooftopgrowingguide.com text: ”The Rooftop growing guide – how to transform your Roof into a Garden or Farm”) och om du är visuellt lagd; Se den här underbara filmen om Eagle Roof Top och Annie Novak.

Vill du odla på ett tak?
Sök i Discover om det finns en ledig odlingsyta eller tipsa oss om du har en yta och söker fler människor som vill joina din idé!

Hör gärna av dig om du behöver hjälp eller har en idé!

Vänliga hälsningar

Victoria Bengtsson

The Foodprint Lab Arkitekter

[email protected]