News

Förlänga säsongen

By Grow Here

Snön har fallit, vinterns mörkaste dagar är här och de flesta har svårt att tro att man kan skörda särskilt mkt såhär års. Det är lätt att tro odlingssäsongen över redan i mitten på Oktober när de första frostarna har kommit och dagarna blir kortare med mycket mindre solljus. Men det finns många sätt att förlänga din växtsäsong ända fram till jul genom att välja köldtåliga grödor, plantera i rätt timing och genom att använda infrastruktur som små eller stora polytunnlar, kalla eller varma växthus kan förlänga odlingssäsongen flera månader och skörda in på midvintern. Här kommer några tips om hur du förlänger säsongen.

Det finns många skäl att odla grönsaker året runt, både om odlar kommersiellt för att sälja eller om du bara odlar för personlig konsumtion. För kommersiella odlare kan det till och med vara en konkurrensfördel eftersom det är mycket sällsynt att hitta lokala färska grönsaker under vintersäsongen. För hushållsodlaren är fördelarna också många – bara att få färska grönsaker eller sallad direkt från din trädgård i mitten av vintern är fantastiskt, ojämförligt i smak med det du köper i butikerna.


Bilden ovan är från Kajodlingens stadsodling i Frihamnen den 17 november i fjol.

Förlänga säsongen – Allmänna principer

Det första du behöver veta om vinterodling är att växterna inte växer mycket eller ingenting alls under de kallaste och mörkaste vintermånaderna, så du måste plantera dina grödor så att de är mogna innan de kallaste och mörkaste månaderna sparkar in. Därför så planterar kommersiella vinterodlare som Elliot Coleman och Curtis Stone större volymer som de skördar av under hela vintern – och ditt växthus fungerar i princip som ett utomhuskylskåp som håller grönsakerna färska tills du vill skörda dem. Vinterodling handlar därför i grund om att planera hur mycket skörd du vill ha under hela vintersäsongen och plantera så att allt att vara klart före den första frosten. Det viktigaste att ta med dig är sålunda att få så mycket växter som möjligt ner i marken och att ha dessa mogna innan tillväxten avstannar och soltimmarna blir färre än 10 timmar per dag – normalt sett runt den 15 Oktober i Göteborg. Nu när du har förstått principerna är du kanske sugen på att pröva – här kommer 3 handfasta tips.

3 tips om du överväger att förlänga säsongen

1. Välj rätt grödor!
Du vill välja grödor som är mycket kalla toleranta och kan tolerera tung frost eller lätt frost beroende på om du har dem utomhus, i ett ouppvärmt växthus eller i ett något uppvärmt växthus. Men eftersom de flesta inte har ett uppvärmt växthus kommer vi att fokusera denna Grow Tutorial på växter som kan tolerera de mest frost och göra det hela vintern i ouppvärmda växthus eller under ett enkelt tyg. Ett exempel på frosttoleranta grödor är Salat (speciellt vissa sorter som Lambsallat), Spenat, Grönkål och vissa sorter av morötter och rotgrönsaker. Vi vill också att grödorna skall vara snabbväxande och mogna i rätt tid – vilket leder oss till nästa viktiga punkt.

2. Så dina fröer vid rätt tidpunkt!
Precis som när det gäller många saker i livet så är timingen viktig när du planerar din vinterskörd. När man väljer grödor och planerar när man ska så dem – en viktig sak att tänka på är hur lång utvecklingstid din gröda har. På engelska kallas detta för days to maturity, vilket betyder dagarna från sådd tills grödan är redo att skörda. Dessa dagar blir längre på hösten och våren när dagsljusets timmar blir kortare. Så vad du bör göra är i grund och botten att undersöka den när den första frosten infaller som i Göteborg ligger runt den 15 oktober och räkna dina grödors – utvecklingstid (dagar till mognad) och räkna bakåt. Kontrollera din ungefärliga första frost här på SMHI’s hemsida. Så om vi vill odla salladsvariationen ”Vintersallat” utomhus som tar cirka 45 dagar till mognad vi skulle vi anta att vi bör så dem den första september – men räkna med att utvecklingstiden är längre på hösten lägg gärna på lite extra tid. Lär dig mer om hur man planerar för vinterskörd i dessa videor av The Urban Farmer, Curtis Stone (som bor i ett tempererat klimat i Kanada som är ganska lik vår svenska klimat):

3. Förläng din säsong med en enkel polytunnel eller två!
Om du använder ett ouppvärmt växthus kan du faktiskt förlänga din säsong en hel månad, så i stället för att odla fram till mitten av oktober kan du odla fram till mitten av november. Du kanske tror att att det är dyrt eller svårt att köpa eller bygga ett växthus och förmodligen skulle du vilja börja i mindre skala först för att se om det ger någon mening för dig. Men det finns gott om budgetalternativ till ett fullskaligt växthus. Ett av de mindre och billigare alternativen till ett växthus är ”poly low tunnel” eller ”mini hoophouse” som du i princip kan göra med ett par plast- eller metallrör som du böjer och fäster en polyeten-duk på med hjälp av klamrar. Du kan också köpa dessa polytunnlar i trädgårdsaffärer. Lär dig hur man bygger en poly low tunnel i den här videon:

Och om du vill ha mer tillförlitliga större växthus som du också kan stå inuti finns det många större polytunnlar som också är mycket billigare än ett traditionellt växthus. Vill du veta mer om de olika typerna av växthus och polytunnlar man kan använda för att förlänga säsongen, kolla in videon nedan av Curtis Stone:

Extra tips:

Välj ett soligt läge
Bortsett från punkterna ovan är det viktigt att du väljer ett bra ställe att odla dina grödor om du verkligen vill odla långt in på vintern. Solen står mycket lägre på vintern och sålunda kan solnedgången drastiskt förändras från sommar till vinter på olika platser. Se till att du har en odlingsplats med små eller inga hinder som byggnader i söder som skuggar din odlingsplats. Om du söker efter odlingsmark kolla in till Grow Discover. Här kan du söka efter odlingsbara ytor eller själva dela din odlingsbara yta. The Foodprint Lab arkitekter erbjuder hjälp till trädgårds och markägare att göra platsstudier för att bestämma vilka platser som är lämpliga för odling på vintern eller sommaren. Kontakta oss på [email protected] text: email om du är intresserad.

Dra upp plantor i förväg 
Att dra upp plantor och senare transplantera ut dem är ett bra sätt att minimera tiden som dina grödor tar för att mogna när du planterar dem ut. På våren kan du starta dina plantor inomhus eller i ett växthus – för att kunna lägga ut dem så tidigt som möjligt utomhus ute på våren och få tidigare skörd. Genom att så frön i plantpluggar eller en ”brätten” kan du också spara utrymme i din jord – när du sår mycket tätt och senare kan transplanteras i rätt avstånd.

Prova inomhusodling
Förutom att förlänga säsongen utomhus kan du också prova inomhusodling genom olika tekniker som att odla microgreens, hydroponisk odling eller varför aquaponics med fiskar och grönsaker i ett slutet system. En metod som många kommersiella odlare använder är just microgreens där man på väldigt kort tid kan få högavkastning och det går att odla mikrogrönt året runt. Säg till om det är något du är mer intresserad av att lära dig mer om så kanske vi kan skriva mer om dessa tekniker i kommande artiklar. Fram till dess kan du utforska den svenska hemsidan hemmaodlat.se som har omfattande information och tips om att odla mat inomhus hemma hos dig.

Boktips: Vinterodling

En hett boktips för dig som drömmer om vinterodling och rentav vill odla kommersiellt över vintermånaderna i ett kallt nordiskt klimat så rekommenderar vi boken ”The Winter Harvest Handbook” av Eliot Coleman – en pionjär och inspiratör till många av de främsta ekologiska odlarna idag. Eliot odlar i Kanada med liknande klimat som i Sverige men lite högre latitud och alltså lite fler soltimmar på vintern. I denna boka kan du läsa mer om Eliots spännande metoder på deras Four Season Farm där i många årframgångsrikt odlat och sålt vintermorötter, spenat, salladsblandningar ända in på midvintern och även lära dig om historien bakom vinterodling.

Det var allt för oss i den här artikeln.
Mer om vinterodling och att förlänga din odlingssäsong kommer i framtida artiklar här på Grow Academy! Vad vill du veta mer om? Lämna en kommentar nedan med några tips, frågor eller ämnen. Vi hörs!

Mvh,

Growgng teamet.