News

100 000$ på 1000 kvm – Möt stadsjordbruks-pionjären Curtis Stone

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Lönsamt stadsjordbruk på uthyrd och lånad mark. Låter nästan för bra för att vara sant. I den här artikeln presenterar vi Curtis Stone – The Urban Farmer. På ungefär 1000 kvadratmeters grönsaksodling får han intäkter på motsvarande ca. 100 000 kanadensiska dollar (ca. 700 000 sek) om året. Och han äger inte ens marken han odlar på i de flesta fall. Curtis Stone har drivit ett kommersiell stadsodling de senaste 10 åren i Kanada (Kelowna, BC) och genom metoden ”small plot intensive” (SPIN) farming är han en av de stora pionjärerna för att visa hur hållbara småskaliga stadsjordbruk också kan bli lönsamma. Lär dig hur i veckans artikel.

Lönsamt jordbruk på mkt små ytor

På en total odlingsmark på ca 1/4 acre, dvs 1000 kvadratmeter, uppdelad i många mindre tomter kan han skapa en inkomst på cirka 100 000 kanadensiska dollar per år, vilket motsvarar 700 000 kronor/år. Tillräckligt för att avlöna två heltidsanställda under en 8 månaders säsong och deltidslöner under vintern. Men hur får han det att bli så lönsamt?

Fem saker som gör Curtis Stone’s odling så lönsam

Hur gör han sin odling så lönsam? Här kommer 5 saker som gör Curtis gård så lönsam. Inspirerad av ”SPIN-farming” (Small Plot Intensive Farming) och ”Market gardening” metoder som pionjärer som Eliot Coleman och Jean Martin Fortier utvecklat. Curtis har satt upp sin egen metod för att verkligen maximera avkastning och vinst per kvadratmeter. Han kallar metoden ”High rotation planting”:

1. ”High rotation planting”

Varje bädd roteras med 4 grödor varje säsong. Detta innebär att man planterar 4 olika grödor efter varandra på samma odlingsyta och odlar snabbväxande grödor som skördas helt och sedan kan ersättas med en ny gröda. I genomsnitt ger en 50 fot (15 meter) lång bädd 1600 dollar av intäkter. Med cirka 63 av dessa 50 fots-bäddar kan Curtis generera cirka 100’000 USD i intäkterna. Detta kan skalas upp eller ner till vilken storlek som helst, och potentialen är att många småskaliga stadsbönder som Curtis skulle kunna försörja en stor andel av staden med lokal mat samtidigt som det skapar jobb.

2. Odla tätt och tillsätt mycket organisk material

Curtis och J.M. Fortier samt deras föregångare Eliot Coleman odlar enligt metoden av biointensivt jordbruk där man sår och planterar mycket tätare än vad som normalt brukar rekommenderas. På så sätt minimeras platsen för ogräs att växa till sig och du får ut mycket högre avkastning genom att skörda regelbundet. För att odla så intensivt är nyckeln att bygga upp jordens fertilitet genom att tillsätta mycket kompost eller liknande organiskt material. Det är tack vare den höga andelen kompost som adderas som Curtis kan odla så mkt grönsaker på så liten yta. I huvudsak är odlarens uppgift inte att odla grönsaker men att odla jorden de växer i. Varje säsong börjar Curtis med att applicera ca 2 tum (5cm) kompost per bädd. Och mellan varje rotation av grödor läggs en viss mängd kompost på också för att se till att växterna alltid har den näring de behöver.

3. ”Market garden” verktyg som sparar tid

Under de senaste 10 åren har pionjärer som Jean Martin Fortier experimenterat och funnit sätt att effektivisera arbetet med kommersiell trädgårdsodling med hjälp av ett brett urval av handdrivna verktyg. Dessa verktyg är gjorda för standardiserade 75cm breda bäddar och med dessa verktyg för t.ex. sådd och skörd kan arbetstiden reduceras från timmar till minuter för att skörda eller plantera en bädd. Detta har revolutionerat marknaden och skapat en global trend av ”Market Gardening” som man kallar denna typ av kommersiella trädgårdsodling. Curtis Stone använder många av dessa verktyg som ett sätt att odla mer med mindre arbete.

4. Lönsamma grödor

Den kanske mest avgörande punkten för att göra odlingen lönsam är att verkligen fokusera på de mest lönsamma grödorna. Som många odlingsentusiaster började Curtis att odla en mängd – ja runt 90 olika sorters grödor – men genom att verkligen spåra sin tid och resultatet varje år och hur mycket vinst varje gröda gjorde under säsongen hittade han snart de mest lönsamma 10 grödorna och fokuserar nu bara på dessa idag, vilket sparar honom mycket arbete och kan har under de senaste åren kunnat få in mycket mer pengar på mindre odlingsområden med mindre arbetstid.

Så hur vet du vilka grödor som är mest lönsamma? Curtis utvecklade vad han kallar ”Crop Value Rating” system för att välja de mest lönsamma grödorna baserat på 5 karaktärer. Läs mer om dem i den vår artikeln ”Hur man väljer de mest lönsamma grödorna”.

5. Han äger inte marken han odlar på!

Genom att inte behöva investera i kostsam jordbruksmark kunde Curtis Stone starta på en minimal budget. Curtis hyr och lånar trädgårdar från privata husägare och brukar hyra platsen i utbyte mot en del av grönsakerna som han odlar. Han odlar vanligtvis på bakgården av folks trädgårdar och Curtis försöker få så stora områden som möjligt – minst runt 100 kvm per trädgård. För varje växtsäsong som han använder marken ger han markägare en korg med grönsaker per vecka under odlingssäsongen. Något som annars skulle kosta dem ca 20-30 dollar / vecka att köpa och markägarna sparar dessutom pengar och tid för klippning av gräsmattan som nu transformerats till en vacker grönsaksodling. Curtis kompenserar också för den extra vattenanvändning som ligger över tomtägarens normala vattenräkning och betalar detta till dem.

Vill du få detta att hända i Göteborg?

Detta är ett exempel på ett riktigt bra sätt att göra en kostsam och tråkig gräsmatta till en grönsaksproducerande grön oas. Och också ett bra exempel på ett bra avtal mellan ägare och odlare. Om du gillar idén – sprid ordet om Grow GBG’s Matchmaking-tjänst till villaägare eller privata markägare i ditt område. Dela facebook-sidan med dina vänner och grannar och letar du mark testa vår webbsida för att hitta odlings ytor i närheten av dig! Kanske har du även mark och blev väldigt intresserad av att dela den med en odlare för att få lite lokal mat. Kolla in vår hemsidan för mer information om hur du som trädgårdsägare kan lägga upp din odlingsyta helt gratis för att matcha den med en odlare nära dig och förvandla den till en grönskande stadsodling! Skapa ett gratis användarkonto för att dela ditt trädgårdsutrymme på plattformen och klicka sedan på “Add Land” och du blir guidad om hur du själv lägger upp din odlingsbara yta för att hitta en odlare nära dig!

Vill du lära dig mer om Curtis metoder för kommersiell stadsodling?

Kolla in hans hemsida: http://theurbanfarmer.co/ där han också har en online kurs för lönsamt stadsjordbruk. Du kan också följa honom på YouTube, där han berättar mycket mer om gården och verksamheten. Och om du vill träffa honom personligen – kommer han till Sverige i sommar. Första gången han håller en kurs i Europa så passa på! Läs mer om eventet här.

Låt oss veta om du har några frågor eller tips om framtida artiklar!

Allt gott,
Jonathan och GrowGBG teamet