News
Juni – dags att odla majs, ringblommor och basilika
Äntligen har vi stigit in i årets soligaste månad full av blommande och en del skördeklara växter. Trots det soliga vädret hänger vårvädret kvar i luften och det finns än risk för frostnätter, även kallat järnnätter. Kom ihåg att ha koll på väderprognosen och var redo att täcka frostkänsliga växter med fiberduk, om det blir en kall natt. Men var tålmodig, de varma sommardagarna i juli och augusti kommer allt närmare.
Det finns många olika grödor att odla i juni och kanske du till och med påbörjar en andra omgång av någon gröda. Nedan är ett urval på några enkla, goda och nyttiga växter att odla i juni.
Grödor som passar att odla i juni:
Majs
Majs är tillsammans med vete och ris, den mest odlade grödan i världen. Den är dock inte klassad som en grönsak utan som ett gräs. Majs har blivit allt mer populär att odla i Sverige men än så länge är det framförallt för foder till djur. Det är även fler som har fått upp intresset för denna värmeälskande växt i köksträdgården för egen konsumtion.
Det finns gott om B-vitamin i majs som bland annat är bra för blodbildningen, nervsystemet och hårproduktionen. Majsens fiberrika konsistens gör den dock svårt för tarmarna att smälta och ta upp all näring som finns i den. Det nyttigaste sättet att äta en majs är att ångkoka den rå, då försvinner inte lika många näringsämnen.
Vi rekommenderar att förså din majs inomhus innan du planterar ut den. För bästa resultat kan du förså majsen i mitten av maj för att kunna plantera ut den två veckor senare i början av juni men det är inte försent om du vill förså i juni eller direkt på friland. Tänk på att placera majsplantorna nära varandra, i ett fyrkantigt mönster, för att underlätta pollinering. Placera de gärna inom 30-40 cm från varandra. Tänk på att inte plantera någon annan sorts majs i närheten, då blir majsen förvirrad och ingen planta producerar någonting. För att återföra näring till jorden och undvika ogräs samt bar jord, rekommenderar vi att samplantera majsen med den ettåriga gröngödslingensväxten subklöver, även kallat grävklöver. Den producerar små vita blommor som är bra för pollinatörer.
Läs mer om gröngödsling och dess fördelar här.
Ringblommor
En annan vacker gröngödlingsväxt är ringblomma. Den är inte bara vacker utan också en ätbar sommarblomma som länge odlats i våra trädgårdar. Av att utläsa det latinska namnet kan man förstå att ringblomman länge har använts som en medicinalväxt. Extrakt av ringblomma verkar antiinflammatoriskt och främjar bildningen av granulationsvävnad, vilket främjar läkningen av svårläkta sår. Genom att äta ringblomman kan man käka problem med tarmen. Vår Grow Here vän Louise ger tips på hur du kan göra ringblomssalva mot bland annat dina eksemproblem och te för att hjälpa tarmarna.
Ringblommor kan du så i flera omgångar under våren. Det tar ca 9-10 veckor för dem att gro. Kom ihåg att vattna ordentligt där du ska så. Strö lätt över frön över din yta. Kratta sedan lätt ett tunt lager jord för att täcka fröerna och håll jorden fuktig tills fröerna har grott.
Basilika
Basilika har länge ansetts som en helig växt med läkande egenskaper. I Indien är basilika den andra heliga växten efter lotus. Man tror att den har fått sitt namn utifrån det grekiska ordet ”Basileus” som betyder kunglig, växter med stor läkekraft som kungligheter skulle ha företräde till benämndes ofta med det ordet. Den är användbar mot en rad olika sjukdomar såsom förkylning och huvudvärk. Den har även visat sig kunna dra mer än 90 % av bakterierna i munnen som orsakar tandförfall och tandsköttsjukdomar.
Basilika kan man odla hela året runt. Både inne och ute. På land och i kruka eller i en hydroponisk odling. Det räcker med att lägga lite frön på jorden direkt i den krukan eller på landet, utan att täcka med jord, eftersom basilikan tycker om att gro i ljus. När basilikan är redo för skörd kan du enkelt göra din egna hemgjorda pesto eller krydda och dekorera din pasta.
Andra grönsaker som passar att odla i juni:
Utomhus i pallkrage eller på land
- broccoli
- sockerärter
- dill
- haricot verts
- morötter
- persilja
- sommarblommor
Förodla inomhus för att plantera ut på land:
- broccolli
- svartkål
- grönkål
- squash
- majs
- persilja
- olika sorters bönor
Inomhus i kruka
- dill
- gräslök
- koriander
- sallat
—
Denna artikel är skriven av:
Teamet bakom
Grow Here