News

5 enkla vårgrönsaker

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Har du någonsin velat komma igång med din odling den här säsongen men bara inte tycks hitta tiden? Denna artikel visar 5 enkla grönsaker du kan plantera här, just nu.

Många vanliga trädgårdsgrönsaker kräver varm jord och inget tecken på frost, samtidigt som en mängd olika frosttåliga grödor kan planteras just nu, kickstarta din odlingssresa denna säsong och lägg mat på din tallrik långt innan sommargrönsaker kan skördas. Göteborgs väder, just nu, roterar mellan ljusa soliga dagar och molniga regniga dagar, med temperaturer över 0 grader Celsius, både på dag och natt. Detta ger oss 3 alternativ att plantera många fina vårgrönsaker; direkt i jorden utan skydd, planterad under skyddande ”row covers”, med täckduk eller i en polytunnel, eller i krukor och odlingstråg placerade i ett soligt fönster eller veranda. 

För de som är lite osäkra på att välja, föreslår vi plantering i krukor och odlingstråd först, som kan flyttas ut i solen under varma dagar och sedan föras in på natten. Detta är ett idiotsäkert sätt att undvika frost när man börjar en tidig vårträdgård långt innan marken är redo att plantera i. Dessutom är krukodling ett bra sätt att odla lite av din egen mat på fönsterbrädor eller balkonger, för de av er som inte har tillgång till en trädgård utanför.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs, här kommer 5 st vårgrönsaker som kan odlas från frö till en tidig vårträdgård – och dessa är lätta nog även för den mest oerfarna nybörjaren – att kunna skörda en fin skörd!

1. Rödbeta

Rödbetor är bra för hälsan och de är relativt lätta att odla, med början i slutet av mars eller början av april. Deras frön gillar inte att gro i varmt väder, så relativt kalla temperaturer är bra under planteringen. Dessutom, enligt vissa studier, smakar betor bäst när de har växt några veckor av kall luft. De blir större och större om vädret är ständigt kallt, men när temperaturerna stiger över 18 grader, var noga med att komma till trädgården för att skörda dessa grönsaker! Detta beror på att de dör snabbt i varmare temperaturer.

2. Grönkål

Det rekommenderas att plantera grönkål inomhus först under denna tid på året för att sedan låta den härda av lite innan den omplanteras utomhus och utsätts för hårda klimatförhållanden. Att låta fröna gro inomhus under några veckor gör att grönkål blir en stark och fin liten växt i trädgården och den kan med fördel planteras om efter 3 veckor till större kruka. Grönkål är ganska frosthärdig, men det behöver en lätt och väldränerad jord att blomstra. Det är även möjligt att skörda bebisblad så fort som efter tre veckor! Plantor i full storlek kan ta mellan 50 och 70 dagar att växa, beroende på sorten. Det finns en mängd sorter, vackra färgranna varianter som purpurkål (lilafärgade blad) och svartkål (svartgröna blad) som äts flitigt i Italien.

3. Spenat

Spenat är en anmärkningsvärt frosttålig gröda, särskilt när det odlas i en polytunnel. Det finns många sorters spenat och det är värt att plantera några sorter av spenat för att se vilka som passar bäst för dig och vilka du föredrar smaken av. Spenat älskar det kallare vädret på vår och höst och går ofta lätt i blom på sommaren. Den kräver väldränerad jord att växa väl i och det föredrar full sol. Spenat kommer dock fortfarande att producera en respektabel skörd, även i halvskugga. Skörden av små blad kan ske så tidigt som tre veckor från plantering, medan fullvuxen planta tar ca. 45 dagar! Spenat fungerar också bra för plantering sent på säsongen under hösten, eftersom den kan täckas med täckmaterial eller enkla polytunnlar / täckdukar och kommer ofta överleva till en tidig vårskörd. Läs mer om olika typer tips om att förlänga säsongen i vår tutorial från i vintras.

4. Rädisa

Rädisor är en av de snabbaste grönsakerna du kan odla, med många sorter som möjliggör skörd så tidigt som tre veckor från plantering. De växer snabbt från frö till skörd, så det är värt att hålla ett öga på dem efter några veckor. Rädisor är bra för samplantering ihop med sallad eller andra vårgrönsaker, eftersom de kan hjälpa till med att naturligt tunna ut dessa grödor medan rädisorna skördas. De är också bra att odla med barn, eftersom deras frön är stora nog för små barn att hjälpa till att plantera, de mognar snabbt och de är lätta att dra upp från marken – ett bra gröda för otåliga odlare med andra ord!

5. Morot

Morötter kommer i alla former och storlekar; röd, orange, gul eller lila, och dessa köldtåliga säsongsgrönsaker är fyllda med vitaminer, som är till nytta för din hälsa! De flesta sorters morötter är resistenta mot skadedjur och sjukdomar, och de tolererar frost ganska bra. Med rätt sol och vattning kan de plockas tidigt i deras tillväxtstadium som små späda babymorötter eller senare som knapriga större morötter. Morötter växer från frö till mognad mellan två och fyra månader, beroende på sorten. Sorten Early Nantes tar t.ex. bara 60 dagar och är perfekt för den som vill odla vårmorötter. Dessa kan rentav sås redan i snön och gror sedan så fort marken är varm, mer om det i vår artikel om att så i snön.

 

Vad väntar du på? Börja så dina fröer redan idag!

 

Mvh,

Growgbg teamet