News

Hur stort är DITT odlingsengagemang?

By Victoria - Grow Here

Innan du börjar att odla, är det viktigt att veta du kommer att kunna ge ditt fulla engagemang precis som du skulle göra om du skulle börja gymträna. Det är därför viktigt att ta reda på varför du odlar eller vill ha trädgård, liksom vad som håller dig tillbaka. Många gånger ger vi upp för fort med vår odling för att vi tror att vi har misslyckats. Sanningen är att det inte finns något som kallas fel när vi odlar. Och du är INTE ett misslyckande. Men alla vill vi förbättra oss och vi är här för att stödja dig så att du också en dag kan vara en 100% engagerad Grower. Men för att vara 100% engagerad betyder det inte att du odlar i en stor trädgård eller tillbringar all din tid i trädgården, utan du ”Rockar i de saker du gör” som Stacey Murphy i New York utrycker det. Detta innebär att du kan vara 100% engagerad i att bara odla grönsaker i ditt fönster eller balkong.Läs nedan för att ta reda på vilken engagemang du är i och bli inspirerad av tips från Stacey Murphy och Grow-communityn om hur du tar dig till nästa nivå.

 

När du är 100 % engagerad vet du varför du odlar och det är en del av din vana och rythm. Du älskar det och du önskar att du kan lägga ännu mer tid på trädgårdsarbete. Du kanske inte gör trädgårdsskötsel varje dag, men i stället är du fast besluten att odla ett par timmar varje vecka. Många människor är inspirerade av din trädgårdspassion och skulle älska att lära sig mer av dig. Erfarna odlare som du kan dela sin kunskap på Grow Academy för att andra ska inspireras. Kontakta [email protected] om du har en berättelse eller tips att dela med dina Grow kollegor! Njut av ditt trädgårdsarbete!

You are a committed Grower and you know why you are gardening and why it is important for you but sometimes other priorities comes in between. Your garden can easily be a lower priority when you for instance need to travel. You still have a great vision and perhaps soon you would be ready to try the market and sell your produce. Be bold!

To be 100 % committed you should try to find partnership with someone who can take care of your garden when you are away or help you out reaching your dreams. Did you know that you can put up your garden for free at Growgbg.com for someone to garden with you or in your garden. Gardening is always more fun together. You can also easily sell your food at Reko Ringar or through a Local Food Node whenever you are ready for the next step!

Du känner att du verkligen vill odla, men du vet bara inte om du klarar av allt arbete. Kanske är du i början av din odlingskarriär. Ge inte upp!

För att bli mer engagerad är det viktigt att du börjar systematisera och ha tålamod. Använd appar som Gardenize för att hjälpa dig att organisera din trädgård och för att påminna dig när du ska vattna eller skära tomaterna. Du kan också lära dig mer om trädgårdsarbete genom kurser tillgängliga på Grow Academy (www.growgbg.com). Kanske har du inte nått dina mål första gången men genom att fokusera på vad som är lätt för dig att göra, blir det mycket roligare. Fokusera på att odla en eller två grönsaker som är lätta och som du gillar att äta, andra grönsaker kan du njuta av från andra odlare som till exempel finns på Reko Ringar på Facebook eller Local Food Nodes-plattformen.

När du är 20 % engagerad gillar du idén att ha dina egna fräscha hemodlade grönsaker men du är lite förvirrad om var du ska börja. Det är inte försent!

För att bli mer engagerad bör du börja med att fokusera på endast en grönsak såsom mangold och göra ditt bästa med att odla det i 10 dagar innan du börjar odla en annan gröda. Lägg inte för mycket krav på dig själv. När du känner dig vilse, påminn dig själv och varför du gör det här och det kommer att kännas mycket lättare igen. Du kan också hitta inspiration och enkla guider på Grow Academy, www.growgbg.com. Njut av din läsning och fråga om du har frågor!

Du gillar idén att odla din egen mat, men du skulle inte vilja odla själv.

Det är helt okej att känna sig så. Kanske kan du para ihop dig med någon annan som är mer engagerad och njuta av dennes hemodlade grönsaker eller du kan låta dig inspireras av personens entusiasm. Du kan också stödja någon annan odlare som du tycker gör ett bra och viktigt arbete. Vi hoppas snart kunna göra det möjligt för dig att stödja andra odlare/bönder du gillar på Growgbg. Fram till dess kan du alltid köpa lokala råvaror i Göteborg och på andra ställen i Sverige via Reko Ringar på Facebook eller på webbplatsen Local Food Nodes. Lycka till och njut av din måltid!