News

Så dina frön i Snön

By Grow Here

Det är mars och snön ligger tung över Göteborg och marken är djupfrusen. Hur kan en odlare anpassa sig till detta klimat och utnyttja en sådan miljö för att uppfylla sin odlingscykel för att få till en riktigt tidig skörd? Grow Göteborg föreslår sådd i snön, och denna tutorial syftar till att lära dig exakt hur man gör det.

Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varit en inspiration för denna artikel och i hennes video Vintersådd av Smörgåsgrönsaker får du veta hur man går tillväga steg för steg att så i snön under vintern. Grow Gothenburg’s Jonathan Naraine har också nyligen avslutat sin egen sådd i snön med morötter och ruccula och kommer att komplettera Saras tips nedan.

Kan man så i snö?

Ja, du läste det korrekt – vi kan faktiskt så i snön. Även om luften är kall och marken är djupfrusen, kan vi fortfarande så grönsaker ovanpå den frusna marken. På så sätt ligger fröna redo för när våren kickar in – och så snart marken är tillräckligt varm för att fröna ska gro så kommer de att göra det. Fröna gror då ett par veckor före den tidpunkt du annars skulle hinna så dem själv – och på så sätt säkerställer du en skörd som är ett par veckor (eller till och med en månad) tidigare.

Sara Bäckmo råder oss att välja rätt grödor som är toleranta för vintersådd – frön som tolererar att ligga passivt under de kalla vintertemperaturerna och som inte växer föränn marken värms upp till våren. I hennes video använder hon bladgrönsaker som är toleranta mot kyla och går att skörda efter en ganska kort tid. Svartkål (en italiensk grönkål som går att skörda även som unga blad), en röd plock-salat, spenat, röd trädgårdsmålla, dill och ruccola är några av hennes val. Det är också viktigt att tänka på att välja en odlingsplats med mycket sol även tidig vår och vindskydd från de kalla nordanvindarna vindarna.

Hur du gör: Steg för steg

1. Före sådd, glöm inte att grovt beräkna antalet frön du behöver för din odlingsyta. Varje fröpaket innehåller olika antal frön och att veta ungefär hur många frön du behöver ger dig en uppfattning om många paket du behöver köpa av varje sort.
2. Borsta av snön från bädden. Om du har förberett jorden genom att kratta den redan på hösten så att den är platt och klar för sådd, så är det jättebra. Annars rekommenderar vi dig att lägga lite extra jord för att få en jämn fin yta att så på.
3. Vid plantering är det bra att maximera antalet frön i dina rader. Detta beror på att när sådden sker tidigt eller sent på säsongen växer växterna sig inte så stora och att så tätare i dina rader innebär att många små växter kan växa nära varandra i raderna och lätt kan klippas av under skörden.
4. Täck fröna med jord. Det går lika bra att använda kompostjord från din trädgård eller mark som har köpts från affären. Men jorden du täcker med behöver vara upptinad, så planera att ta in lite jord i varmare klimat i god tid.
5. Platta till jorden försiktigt.
6. Du behöver inte täcka jorden direkt – du kan vänta på lite snöfall eller regn som kommer att blöta ned jorden och fröna när det blir varmare. Om du har mycket snö där du bor kan du också täcka bädden med snö, vilket ger rikligt med vatten när det smälter vid plusgrader – men Sara låter naturen göra jobbet här och väntar på naturligt snöfall.
7. När snön har smält eller regn har blött ned jorden, skydda marken med en plast- eller fiberduk, så att det skapar ett varmare mikroklimat för växterna, vilket skapar ett mini-växthus på bädden.
8. Med fingrarna korsade, kan du få en skörd av bladgrönsaker som tidigaste redan i början av april. Mums!

P.S, Om du har hundar eller katter som kanske vill gräva i jorden och förstöra vad du sådd, kan det vara bra att skydda jorden med ett visst skyddsnät ovanpå bäddarna, som kompost-galler.

Vill du se hur det går till i praktiken, se Sara’s video nedan:

Du kan också så morötter och andra rotgrönsaker som palsternacka på detta sätt, vilket kan vara en bra idé eftersom många grönsaker som persilja tar lite tid att utvecklas tills de blir skördemogna. Här är en  länk till en video om vintersådd av palsternacka i snön från OdlingsTV. Jonathan sådde lite ruccola den 11 februari och snabbväxande sommar-morötter den 18 februari, och vi kommer att hålla er uppdaterade om hur det går.

Lycka till! Ta gärna några bilder och tagga oss på Instagram med #growgbg så kan vi följa dina framsteg också. Vi är ständigt på utkik efter spännande gästbloggare och vi väljer varje månad ut ”månadens grower” som får dela sina odlingstips. Men främst av allt – blir vi väldigt glada över alla framsteg inom odlings-communityn.

Vänliga hälsningar,
Grow Gbg teamet