News

Nordiska stadsodlingar i Oslo & Köpenhamn! – Virtuell Stadsodlingssafari®

By Grow Here

Nordiska stadsodlingar

Visste du att Göteborg är en pionjär vad gäller stadsodling i Europa? Men vi är inte ensamma. Mycket händer även i Danmark och Norge och i den här artikeln kommer vi att utforska banbrytande nordiska stadsodlingar på hustak, oanvända byggnader och andra ytor som du kanske inte förväntar dig i Köpenhamn och Oslo. Jonathan gjorde några besök och tar dig med på en virtuell Stadsodlingssafari® med besök på dessa nordiska stadsodlingar!

Østergro, Köpenhamn – Takodling på en tidigare parkeringsplats

Möt Livia, medgrundare av ØsterGRO, Danmarks första takodling. Lär dig om deras odling och intressanta modell av andelsjordbruk på engelska kallat CSA – Community Supported Agriculture! Sommaren 2018 åkte Jonathan till Köpenhamn för Terra Madre Nordic-konferensen och där träffade han Livia från ØsterGRO och gjorde en spontanintervju om deras fantastiska takgård och deras nya CSA-koncept som heter FællesGro.

 

Vill du veta mer? Kolla in ØsterGROs takgård på facebook här och läs mer om CSA på FællesGros hemsida här.

Olso – en stadsodlings pionjär takc vare sin ”gröna tak policy”

Vad händer mer på urban farming i de nordiska länderna. Du som är med i Grow Gothenburg gemenskapen vet säker att Göteborg är en föregångsstad när det kommer till stadsnära odling, men det händer faktiskt mycket i Norge och Oslo i synnerhet. Faktum är att de hade ett politiskt uppdrag att öka urbant jordbruk ungefär som Göteborg och en mycket framgångsrik politik som innebar att all ny bostadsutveckling behövde gröna tak som faktiskt hade djupare jordar som gynnade byggnationen av takodlingar snarare än bara tunnare sedumtak. Detta gjordes för att kunna arbeta med klimatanpassning då gröna tak med djupare jordar kan fånga och ackumulera vatten och därmed bromsa flödena av dagvatten vid kraftiga regn vilket kommer hela staden tillgodo. Olso blev en pionjär tack vare en ”top-down-policy” i kombination med gräsrots-initiativ och i videon nedan utforskar och besöker jag några av de banbrytande stadsodlingarna i Oslo.

Följ med oss på en virtuell Stadsodlingssafari® i Oslo!

Här kommer en kort video med några klipp från ett besök och en stadsodlings-tour i Oslo. Oslo vann priset som Europas gröna huvudstad 2019 och därmed var de värd för en stor samhällsbyggnadskoferens där vi besökte dessa odling. Besöken är bland annat ”Tak for Maten” av Nabolagshager, Tåsen Microgreens (inomhusodling), Losæter stadsodling i Bjørvika och den nya takgården på Clarion Hotel ”The Hub” (där den tidigare bybonden i Oslo etablerat och drev odlingen) – en av många urbana gårdar på taket som utvecklats tack vare den nya policyn för gröna tak.

Vill du veta mer?

Läs mer om Oslos urbana jordbruk och stadsodlingar på fb-sidan ”Spirende Oslo”: https://www.facebook.com/spirendeoslo/

Om du vill kolla in de urbana odlingar som etablerades i Göteborg våren 2019, som jag nämnde i den videon ovan, så hittar ni deras instagramprofiler här:

Odlingarna skapades och matchades med odlare via Grow-here.com  (i samarbete med fastighetsägaren Higab). Här kan fastighetsägare dela outnyttjad mark och odlare kan hitta sina drömtomter. Läs mer om detta pilotprojekt med Higab i denna blogg-artikel.

Hoppas du fick lite urban farming-inspiration från våra närmaste städer i Norden.

Lycka till med trädgårdsarbete!

Jonathan Naraine

Grow Here