News

En guide till att skapa en hållbar lokal matgemenskap: Del 1

By Suzanna Törnroth - Grow Gothenburg

Någonsin undrat hur du kunde starta en lokal odlingsrörelse i ditt grannskap? Vet du hur man mäter befintligt intresse? Om det finns intresse, hur skall man då använda det? Denna artikel är skriven av Lisa Shields, en designstudent vid Linneuniversitet i ett program som heter Design + Change. Detta är en guide som leder dig genom 3 workshops som är utformade för att ge dig verktyg för att bilda en mat-gemenskap i det område du bor, för att sammanföra människor för att börja odlings-projekt, samt att bygga djupare relationer till maten som odlas. Den här första artikeln beskriver den första workshopen, ”Upptäck intresset att odla mat i ditt lokal-område”, och de andra två artiklarna på följande två workshops kommer att följa under de kommande veckorna.

Workshop 1: Upptäck intresset att odla mat i ditt lokal-område

Den här första workshopen är utformad för dem som är intresserade av att få mer kvantitativ information om odlingsintresset i sitt lokala område. För de människor som vill träffa andra intresserade av att odla mat och vill veta hur många människor som redan odlar, vill börja odla, vilka som har mark och vilka som söker mark. 

Aktiviteter: Arrangörer av workshopen behöver bygga en flyttbar odling för sig själva. Detta är för att man skall kunna flytta odlingen till olika områden i sin stad för att fråga människor frågor om att odla. Vad är en flyttbar odling? I detta fallet är det en enkel träpall med träram (pallkrage) och hjul på botten (anvisningar om hur man bygger den finns nedan). Varför är en rörlig odling användbar? I stället för att be folk komma till oss, möjliggör en rörlig odling oss att inte bara gå runt till människor på olika platser utan också fånga intresse och uppmärksamhet under vägen.

Bygga en rörlig gård:

Detta kan göras genom att få en träpall och träramar (pallkragar) som väggar och fästa hjul under pallen. Var gärna kreativ när du designar din flyttbara odling. Ett tips: Håll konstruktionen lätt och tillräckligt liten för att flytta runt lätt! (Se på bilderna nedan för mer vägledning).

1. Sätt fast hjul på en last-pall och lägg på pallkragar eller liknande träramar.

2. Du kan lägga till en extra skiva som bas, men kom ihåg att borra hål för vattenavrinning.

3. Lägg till en plastbeklädnad eller täckduk, så att jorden inte kommer att spillas.

4. Nu är du redo att börja odla!

Det uppmuntras att gå runt med den rörliga odlingsbädden och be folk att gå och placera ikoner på odlingsbäddens sidor för att svara på frågan om ”vem är du i vårt lokala mat-system?” eller ”vem vill du vara i vårt lokala matsystem?”. Ikonerna kommer att placeras på utsidan av den rörliga gården, varje sida bör representera ett eller några olika områden i din stad.

Till exempel kan följande ikoner användas:

Steg-för-steg guide till verkstaden:

  1. Märk sidorna på den rörliga odlingslådan. Du kan göra detta genom att skriva ut de olika namnen på områdena eller du kan måla symboler på gården som visuellt representerar områdena!

  2. När odlingslådan är full av jord och växter är det dags att gå runt med den i din stad!

  3. Prata med folk som passerar och be dem att placera ikoner på sidan av gården som representerar det område de bor i.

  4. Glöm inte att bjuda in folk till din nästa workshop! Här är några bilder från workshopen:

Lärandemål: Genom att göra denna workshop lärde jag mig att:

  1. Gården var lite för tung för att flytta i vissa områden, så ett tips är att hålla det mindre än större för att det ska gå lättare!
  2. Ikonerna behövde en ”nyckel” och förklaring för att människor skulle förstå, men det är också en stor chans för dig att starta en konversation med de människor som slutar.

Hoppas den här workshopen visar sig vara användbar för alla odlingsintresserade där ute!

 

Mvh,

Lisa och Growgbg teamet.