News

Vilka växter trivs ihop? – Tips för lyckad Samplantering

By Grow Here

Visste du genom att odla flera sorters grödor på samma yta kan man både öka skörden per kvm och skydda vissa växter från angrepp av skadedjur.. Vissa örter sägs locka till sig nyckelpigan och andra avvärja kålflugornas larver. Olika rotdjup gör att vissa växter kan odlas nära varandra utan att konkurrera om näring och vatten. Många vill veta vilka växter som trivs ihop och vilka växter som inte passar att odla ihop. Men det är svårt att hitta vetenskapliga studier på ämnet. Vi har därför sammanställt många tips därute och organiserat tipsen i 5 övergripande principer och strategier på vad du skall tänka för att lyckas med sin samplantering. Så kan du själva välja och vraka bland alla olika tips och hitta det som funkar hos just dig. Trevlig läsning!

Detta är en kortversion av den fullständiga artikeln som finns tillgänglig för våra Grow Friends och Grow Pro medlemmar här.

Högsommaren är här och i veckan fokuserar vi på hur man kan samplantera olika växter – för att få mer ut av sin odlingsyta. Det finns väldigt mycket skrivet om samplantering men  dessvärre finns inte någon extensiv forskning kring ämnet och mycket av tipsen baseras på praktisk kunskap och erfarenhet som förts vidare från generation till generation. Men man kan lära en hel del genom att titta på hur olika grödor växer ihop i naturen och här kommer en sammanfattning över de fem principerna som vi kommer utforska denna artikel.

5 principer för lyckad samplantering:

  1. Kombinera grödor som ej konkurrerar, med olika rotdjup och växtsätt
  2. Håll avstånd mellan växter som inte trivs ihop
  3. Odla en mångfald av örter och blommor (bland grönsakerna) för att locka till dig nyttodjur
  4. Snabbväxande kan fylla luckor mellan långsamt växande
  5. Odla en fångstgröda som skadedjuren hellre går på

 

Läs mer om dessa 5 principer i vår premium-artikel (tillgänglig för Friends och Pro medlemmar)

I denna video får du höra lite tips om växter som sägs trivas ihop och skydda varandra från skadedjur och vi lyfter några konkreta exempel som också går att läsa mer om längre ned i artikeln.

Hoppas ni gillade videon, vi har lite fler tips och videos som finns att se här i vår fullständiga artikel där du även kan dyka lite djupare i varje princip!

PS: Missa inte vår tävling som pågår fram till torsdag den 16 juli – dela en bild på din samplantering med hashtag #DreamsGrowHere och få chansen att vinna ett spaljétorn till dina tomater, fröer och medlemskap hos oss.

Vilka växter trivs ihop ? Övergripande principer..

Princip 1: Kombinera grödor som kompletterar varandra

I naturen växer sällan en växt ensam på ett stort fält som i dagens storskaliga monokulturer (en gröda på stora ytor). Istället har växter som inte konkurrerar i samma nisch, utan kompletterar varandra bildat ett slags ekosystem i miniformat – i vissa sammanhang kallas dessa växtkombinationer för ”guilds”. Vissa växter klättrar, andra har djupa rötter och drar upp näring, vissa har ytliga rötter men är bra på att täcka marken, andra fixerar kväve som blir tillgängligt i jorden för fler växter.

Ett exempel är de tre systrarna (en kombination av tre grönsaker som ursprungsbefolkningen i Amerika brukade odla tillsammans) där squashen täcker marken och hindrar ogräs och uttorkning av jorden, majsens högväxande stam agerar växtstöd till bönorna som också fixerar kväve åt både squashen och majsen som behöver mycket näring.

Pröva denna princip i din trädgård! Testa dig fram, kanske kan även Solros och andra växter med kraftig stam agera stöd till klättrande växter, kanske kan du kombinera grönsaker med olika rotdjup för att maxa din odlingsyta – eller rentav odla marktäckande växter som klöver som även binder kväve mellan dina högväxande. Läs alla tips i vår premium-artikel här.

Princip 2: Håll avstånd mellan växter som inte trivs ihop

De flesta tips kring samplantering handlar inte bara om vad som går att kombinera utan vad du bör undvika att kombinera. Men vad beror detta på?  Jo, vissa växter får lätt samma sjukdomar, då de ingår i samma familj. T.ex. Potatis och tomat. Dessa bör hållas på bra avstånd från varandra. Samma gäller vissa växter som tillhör samma växtfamilj – speciellt perenna växter som står kvar på samma plats år efter år – som Rosor, Hallon och Äpplen och Jordgubbar som tillhör Rosacea-familjen. Även helt olika växter sägs påverka varandra negativt. T.ex. lök och baljväxter som enligt samplanterings-böcker (Riotte, Carrots Love Tomatoes) och odlares praktiska odlingserfarenheter inte trivs ihop.

Blommande tagetes

Princip 3: Odla örter och blommor som lockar till sig nyttodjur

Ditt bästa vapen för att hindra skadedjur är att locka till dig en massa nyttodjur som äter dessa skadedjur. Många blommor och örter ger mat och skapar ett fint habitat till rovdjuren i insektsvärlden som äter problematiska skadedjur. När du skall samplantera och undrar vilka växter trivs ihop, så går det sällan fel med lite örter och blommor bland dina grönsaker. Här kommer några tips:

  • Kål + Aromatiska örter som timjan, rosmarin och salvia som sägs även avvisa kålfjärilens larver. (enligt bl.a. FOBO)
  • Ärtor/chili + Koriander: Koriander sägs attrahera nyckelpigan som äter bladlöss, liksom fänkål och dill (Hemmaodlat). Passar bra att odla med ärtor, bondbönor, aubergine eller chili som gärna angrips av just bladlöss.
  • Potatis + Tagetes: Denna ätbara och vackra blomma sägs skrämma bort farliga nematoder (underjordiska rundmaskar) som kan orsaka jordtrötthet (Sandskär, 2019)
  • Squash + Indiankrasse: Ibland kallas den slingerkrasse/buskkrasse (Tropaleum Majus – på latin) en växt som sägs skrämma bort ”cucumber beetle” som annars går på växter i gurk-familjen (Riotte).
Läs mer om dessa örter och blommor  i vår premium-artikel här!

Princip 4: Fyll luckor mellan långsamt växande grödor

Odlar du t.ex. jordgubbar som tar 1-2 år på sig att blir stora och ge mycket skörd? Kanske tycker du det är lite mycket tomrum mellan squash, kål, tomat och mangold, innan de breder ut sig ordentligt? Varför inte odla en snabbväxande gröda emellan som fyller luckan och är färdig-skördad lagom till att huvudgrödan har växt sig stor och behöver all plats själv.

Princip 5: Odla en fångstgröda som skadedjuren hellre går på

Ett prima exempel är sallatskål, senapskål (ruccula) och andra snabbväxande kålsorter – som verkar vara ännu godare för många av de skadedjur som gärna går på kålbladen. Vissa odlar därför sallatskål en bit bort från kålen för att locka ohyran dit, eller precis bredvid för att de skall gå på dessa blad istället för de långsamväxande kålbladen som man kanske är mer rädd om.


Vad odlar du tillsammans? Berätta gärna genom att dela en bild med Hashtagg #DreamsGrowHere på instagram eller facebook. Då deltar du även i en tävling om en tomatspaljé och fina fröer – sista chansen att delta är torsdag den 19 juli! Läs om tävlingen här

 

Somriga hälsningar,
Jonathan Naraine
Grow Here teamet