News

8 tips för att köpa matvaror på ett miljövänligt sätt

By Grow Here

Visste du att du kan minska ditt energi-fotavtryck med nästan 50% om du medvetet väljer miljövänliga sätt att handla mat? Hur vi köper och äter mat har stor påverkan på klimatet, och i denna artikel sammanfattar vi 8 tips som du kan följa hemma och i livsmedelsbutiken för att bli miljövänligare baserat på en video som släppts av Naturskyddsforeningen.

Tips 1: Kasta inte bort mat!

Varje hushåll kastar bort cirka 20-30% av maten och det uppgår till mycket matavfall. Aktivt försök att minimera matavfall så att du inte indirekt slänger bort den energi som gick in på att producera din mat.

Tips 2: Köp mindre kött

Att producerar kött kräver mycket mer energi än grödor på grund av deras foder. Detta foder importeras ofta, såsom soja eller palmolja, och detta påverkar miljön där den odlades. Djuruppfödning kräver också stora utrymmen för få en bekväm levnadsmiljö som också påverkar klimatet mer om vi jämför det med samma utrymme som används för odling av grödor.

Tips 3: Köp rotfrukter

Som morötter, men även lök och kål. Rotfrukter är bra för miljön eftersom de inte normalt behöver importeras, om de har en lång växtsäsong och med rätt förvaring håller de ännu längre.

Tips 4: Ät vegetarisk minst två gånger i veckan, om du inte redan är vegetarian

Vegetarisk mat är det bästa för miljön eftersom det använder minst energi att producera.

Tips 5: Använd återanvändbara påsar

Återanvänd, reducera, återvinn! Vi vet alla att mycket energi går in i att producera de bekväma plastpåsarna vi hittar i livsmedelsbutiker, men motstå frestelsen att använda dem! Man kan helt enkelt ta med en ryggsäck eller en liten tygväska med dig vart du än går – som du ser på detta foto från vår Stadsodlingssafari på biologiska mångfaldens dag förra året.

Tips 6: Ta cykeln eller promenera istället för att ta bilen

De besvär som orsakas av dessa transportmetoder (cykel/promenad) är att du förmodligen inte kan bära alla dina matvaror på en gång. Därför rekommenderas det att göra små men frekventa resor till mataffären i stället för veckoturer som ofta är större.

Tips 7: Köp mer ekologisk mat

Ekologiskt jordbruk är mest respektfullt för vilda djur eftersom det ger en lägre förorening av aerosoler och förorenande avfall. Det producerar också mindre koldioxid och är generellt hälsosammare för oss.

Tips 8: Köp lokalt producerad mat

Exemplet i videon är att ett äpple som har transporterats till Sverige och säljs i våra livsmedelsbutiker är hundra gånger sämre i sitt koldioxidutsläpp än ett lokalt producerat svenskt äpple är. Vi låter exemplet tala för sig själv.

Här är länken till videon som sammanfattar tipsen ovan

Att byta ut gamla vanor – eller bekvämlighet för den delen – är aldrig lätt, men tillsammans kan GrowGbg gemenskapen uppmuntra varandra. Dela din kärlek till planeten genom att dela den här artikeln! #growgbg

Mvh,

Growgbg teamet.